Cinci reguli pentru prevenirea bolilor de ficat

Cinci reguli pentru prevenirea bolilor de ficat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Medicii gastroenterologi atrag atenţia că, în mod contrar unei concepţii împământenite, ficatul nu doare * Multe boli hepatice sunt depistate în stadii tardive, tocmai din cauza lipsei simptomelor


Consumul excesiv de alcool, alimentaţia bogată în grăsimi saturate şi, inevitabil, kilogramele în plus sunt doar câteva dintre cauzele care pot îmbolnăvi ficatul. Vestea bună este însă că prin respectarea unor reguli de bun-simţ putem evita o mare parte din aceste probleme.

Evitaţi excesul de alcool!

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este aceea de a filtra toxinele din organism. Atunci când bem prea mult, ficatul este împiedicat să facă acest lucru. Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cantitatea maximă admisă de alcool pentru o persoană sănătoasă este de 175 ml vin sau 350 ml bere pe zi. Alcoolul este interzis în cazul pacienţilor cu afecţiuni hepatice. Deşi este unul dintre cele mai rezistente organe ale corpului, ficatul poate fi serios avariat dacă amestecăm alcoolul cu unele medicamente. Ca regulă generală, pe parcursul unui tratament, este bine să ne abţinem de la băutură. Combinaţia dintre paracetamol şi alcool este cu precădere toxică pentru acest organ.

Fără prea multe mâncăruri "grele"

Alimentele bogate în proteine şi carbohidraţi duc la o acumulare peste măsură de toxine în organism, fapt ce are drept urmare îngreunarea funcţiei hepatice. Mâncărurile de tip fast-food şi semipreparatele trebuie evitate pentru menţinerea în bună formă a ficatului. Este bine să ştiţi dacă sunteţi supraponderal sau obez, pentru că, la fel ca în cazul diabetului zaharat, kilogramele corporale în plus cauzează o afecţiune des întâlnită, steatoza hepatică. Cunoscută în popor şi sub denumirea de "ficat gras", această boală presupune acumularea de grăsimi în celulele hepatice.

Puteţi afla unde vă încadraţi în privinţa greutăţii corporale, prin calcularea indicelui de masă corporală (IMC). IMC-ul se află prin împărţirea greutăţii exprimate în kilograme la înălţime exprimată în metri la pătrat. Dacă valoarea rezultată este cuprinsă între 18,5 şi 25, atunci avem o greutate normală. Între 25 şi 30, suntem supraponderali. Intervalul 30 - 45 înseamnă obezitate şi se împarte în trei grade. Ceea ce depăşeşte 45 este denumită obezitate severă sau monstruoasă. Valorile IMC mai mici de 18,5 înseamnă însă o greutate sub medie.

Protejaţi-vă de virusurile hepatice!

Prevenirea infecţiei cu virusurile hepatice B şi C se poate face prin evitarea contactelor sexuale neprotejate cu persoane necunoscute, evitarea piercingului şi a tatuajelor şi evitarea drogurilor (în cazul drogurilor injectabile, virusurile se pot transmite foarte uşor prin folosirea "la comun" a acelor de seringă - n.r.).

Două studii făcute la intervale relativ mici de timp de Ministerul Sănătăţii, respectiv, de Institutul Clinic Fundeni au ajuns la rezultate foarte asemănătoare: 5 la sută dintre români sunt infectaţi cu virusul hepatic C, în vreme ce alţi 7 la sută cu virusul B. Un mic procent (0,5 - 1 la sută) dintre cei cu virus B sunt purtători şi ai tulpinii virale D, fapt ce îngreunează simţitor un tratament şi aşa destul de dificil. Aplicând proporţiile amintite la populaţia judeţului Galaţi, reiese că cel puţin 25.000 de gălăţeni sunt infectaţi cu virusul C, în vreme ce în organismul altor 35.000 este prezent virusul B.

Spălaţi-vă cât mai des pe mâini!

Chiar dacă potrivit şefului secţiei Gastroenterologie din cadrul Spitalului Judeţean Galaţi, dr. Dan Botezatu, numărul cazurilor de hepatita A (boala mâinilor murdare - n.r.) a scăzut în ultimii ani, ca urmare a îmbunătăţirii condiţiilor de igienă, nu trebuie să neglijaţi obiceiul de a vă spăla pe mâini cu apă şi săpun ori de câte ori folosiţi toaleta, precum şi înainte de fiecare masă. Mai mult, unii medici nu ne recomandă nici să consumăm apă de la robinet şi nici să bem sau să mâncăm cu tacâmurile folosite de persoane necunoscute.

Nu staţi în medii toxice!

Deşi poate părea nesemnificativ pentru sănătatea ficatului, şi calitatea aerului pe care-l respiraţi are importanţa sa. Inhalarea fumului de ţigară sau a vaporilor concentraţi de vopsea încarcă acest organ cu şi mai multe toxine, îngreunându-i activitatea.

Citit 2887 ori Ultima modificare Luni, 17 Februarie 2014 17:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.