Firmele de amanet pe timp de criză/ Gălăţenii îşi lasă în gaj chiar şi maşinile

Firmele de amanet pe timp de criză/ Gălăţenii îşi lasă în gaj chiar şi maşinile
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Sute de gălăţeni îşi lasă în gaj bunuri de aur, maşini sau obiecte electronice, pentru că au nevoie urgentă de bani


Amărăciunea unora, bucuria altora. Firmele de amanet înfloresc pe timp de criză, asta în timp ce gălăţenii strânşi cu uşa îşi amanetează ce au mai de preţ, ca „să iasă din foame”: de la inele din aur, până la smartphone-uri şi maşini. Ca să facă rost de bani dintr-un foc, unii vin cu toate telefoanele din casă, ori cu 3-4 laptopuri grămadă, ale lor şi ale prietenilor. Săptămâna trecută, de exemplu, pe lângă sutele de lănţişoare, inele de aur ori telefoane, în casele de amanet gălăţene erau lăsate gaj şi câteva maşini, printre care un Golf 3 şi o dubiţă.

„Le e ruşine că se împrumută”

Pe Siderurgiştilor, găseşti mai multe case de amanet decât farmacii sau bănci. De altfel, e floare la ureche să-ţi amanetezi inelul. Mai dificil e să obţii medicamente compensate sau să primeşti un împrumut bancar. „Da, mi-am amanetat de câteva ori un inel din aur. Nu, nu era cel de logodnă. S-a întâmplat să am nevoie urgentă de nişte bani şi aşa i-am obţinut rapid şi fără bătăi de cap”, ne-a spus o tânără de 30 de ani, care a vrut să rămână anonimă.

Cei care trec măcar o dată în viaţă pe la amanet nu prea vor să discute despre motivul care i-a adus acolo. „Vin orice fel de oameni, şi mai tineri, şi mai în vârstă. De obicei, nu povestesc nimic, nu zic pentru ce le trebuie banii sau ce necaz i-a îndemnat să vină aici. Celor mai mulţi le e ruşine că împrumută, nici nu ne privesc în ochi”, ne-a spus casiera de la un amanet mai arătos, o doamnă pe care ai fi putut oricând să o confunzi cu o funcţionară de bancă.

Câştigi sau pierzi dintr-un foc

Tot o necunoscută a rămas, cel puţin pentru casieriţa care l-a luat în primire, şi povestea gălăţeanului şi a Jaguarului său amanetat la sfârşitul anului trecut. La fel ca toţi cei care ajung într-un astfel de loc, şi acesta a trebuit să facă urgent rost de bani. "Mai erau o zi sau două până expira data din contract, aşa că l-am sunat pe domn să îi amintesc. A spus că vine, că face tot posibilul să îşi recupereze maşina, dar nu a mai apărut", îşi aminteşte tânăra de la un amanet. Omul şi-a pierdut frumuseţea de maşină (al cărei preţ poate ajunge şi la câteva zeci de mii de euro) cu o lună înainte de sărbătorile de iarnă.

„Slavă Domnului, avem clienţi”

Mulţi dintre cei care trec pragul caselor de amanet sunt însă clienţi fideli. „Slavă Domnului, avem clienţi, parcă ceva mai puţini de vara trecută încoace, dar e bine”, ne spune altă casieră. Totuşi, femeia nu ştie dacă să se bucure pentru locul ei de muncă sau dacă să se întristeze pentru necazurile oamenilor care-i calcă pragul. Nu sunt puţini cei care vin şi 3-4 luni la rând, cu acelaşi obiect, recuperat şi amanetat din nou. Până la urmă, unii îl pierd la amanet, tocmai din lipsa banilor. „Pentru unii, un milion-două (de lei vechi, n.r.), atât cât pot obţine pe un inel, la care se adaugă dobânda de 20-30 de lei, ajunge să fie o sumă destul de măricică”, apreciază casiera de la unul dintre amanetele îngrămădite lângă un schimb valutar.

Definitiv pierdute

Într-un amanet, electronicele nerecuperate şi scoase în vânzare te întâmpină de la intrare: 2-3 aparate foto de marcă, o mulţime de telefoane de duzină (dar şi un Sony, de 1.200 de lei), laptopuri pe alese, câteva tablete. Frumos aranjate în vitrină, acestea par să te avertizeze că oricând obiectul tău ar putea ajunge tot acolo şi că amanetarea nu-i chiar pentru oricine, ci pentru cine e sigur că-şi va recupera gajul.

Citit 5138 ori Ultima modificare Luni, 17 Februarie 2014 17:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.