Liga Navală Română/ Povestiri adevărate cu un submarin românesc
Foto: Foto: Submarinul "Delfinul"

Liga Navală Română/ Povestiri adevărate cu un submarin românesc
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Eram student în anul IV al Facultăţii de Mecanică Navală. Aşteptam cu entuziasm cursul cu prof. cpt. rang I (Bibi) Costăchescu Constantin, pentru că urma să avem la catedră un erou al crâncenului Al Doilea Război Mondial. Un as al matematicii.

Priveam şi ascultam redarea unuia dintre episoadele de luptă ale legendarului submarin "Delfinul". Ascultam cu respect nişte dezvăluiri pe viu.

La 9 mai 1936, la Fiume, Italia, se înalţă Pavilionul pe primul submarin românesc "Delfinul". În anul 1940 este adus la Şantierul Naval Galaţi, pentru modernizarea instalaţiilor privind operaţiuni de guvernare şi atac. În 1941, el reprezenta singura primejdie submarină, pentru navele care atacau Constanţa şi gurile Dunării.

În dimineaţa zilei de 5 noiembrie 1941, ora 6,36, sublt. Stegaru Constantin, în timp ce privea prin periscop, a indicat o ţintă de război. Submarinul a luat drum de atac. Comandantul a lăsat-o să treacă, tăindu-i direcţia de marş prin pupa, apoi lansând torpila nr. 6 din pupa submarinului, de la aproximativ 800 de metri distanţă. Explozia torpilei a fost urmată de o explozie şi mai puternică, probabil cu muniţii de la bord.

De aici a început calvarul submarinului, care, la rândul lui, la ora 9,46 înregistrează primele impulsuri de perifon (emiţător de hidrolocaţie), descoperind că este atacat prin grenade submarine care aveau să dureze până la 18,40. Asupra lui s-au dat 23 de atacuri cu aproape 90 de explozii antisubmarine. Comandantul Costăchescu opreşte toate instalaţiile de la bord şi ordonă efectuarea unei imersiuni tot mai mari pe timpul atacului cu grenadă. Pentru moralul echipajului, porţile etanşe dintre cele cinci compartimente ale corpului rezistent sunt lăsate deschise, adresându-se tuturor "ori scăpăm cu toţii, ori ne ducem cu toţii". Atacurile cu grenade s-au rărit treptat, submarinul navigând sub apă, spre coasta Asiei Mici. Seara a putut ieşi la suprafaţă, pentru a transmite că misiunea a fost îndeplinită.

Pentru Marina Română, arma submarină românească fusese pregătită la nivelul performanţelor tehnice şi tactice, pe plan mondial. Căpitanului Constantin Costăchescu, care urma să realizeze şi alte misiuni în durul război care a urmat, avea să i se acorde Ordinul "Mihai Viteazul".

Cpt. ing. Alexandru Harbuz

Citit 3137 ori Ultima modificare Duminică, 23 Februarie 2014 15:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.