Campanie VL ”Profesioniştii”/ Profesorul Mitică Dudău: ”Elevii ar trebui să vadă în profesor Omul”
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Campanie VL ”Profesioniştii”/ Profesorul Mitică Dudău: ”Elevii ar trebui să vadă în profesor Omul”
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Meseria de dascăl sau ce înseamnă să fii profesionist la catedră


Într-o meserie în care formarea profesională trebuie să se îmbine cu har şi dăruire, profesorul de matematică Mitică Dudău este unul dintre profesioniştii aflaţi la catedră de mai bine de un sfert de veac. Din 1992 îi îndrumă pe elevii de gimnaziu şi de liceu de la Colegiul Național ”Costache Negri”, după ce, înainte de 1989, a predat la fosta şcoală Nr. 30. Timp de câţiva ani, în perioade diferite, a avut şi funcţii manageriale, fiind inspector de specialitate, director la ”Pedagogic” sau inspector şcolar general-adjunct.

Cu entuziasm, despre matematică

”Cel puţin atunci când predau, urmăresc să creez o atmosferă de entuziasm în clasă. Dacă nu suntem noi entuziaşti, atunci cum să avem pretenţia că suntem profesionişti în ceea ce facem?”, îşi expune crezul de profesiune Mitică Dudău. Acesta mărturiseşte că, în felul acesta, a încercat să ţină din scurt unul dintre duşmanii lucrului la catedră: rutina în sensul ei negativ. Cu toate acestea, recunoaşte că e perceput ca dascăl destul de exigent, chiar dacă nu este de acord ca profesorii să aibă un stil dur la catedră. Îi este bine cunoscut că a-şi face bine meseria de profesor presupune aproape întotdeauna și riscul de a nu fi plăcut de elevi. ”Dacă elevii nu sunt motivaţi intrinsec, atunci trebuie să găseşti o strategie diferită de la clasă la clasă care să îi motiveze extern, iar uneori e nevoie să menţii o presiune constantă. O absolventă mi-a spus că mă apreciază cu adevărat abia după ce nu mi-a mai fost elevă. Asta mi-a arătat că am procedat bine la clasă”, şi-a amintit profesorul Dudău.

”Eficiență maximă în condițiile date”

Ce înseamnă, însă, să fii profesionist într-o şcoală? Dascălul nostru spune că facultatea nu pregătește pe nimeni destul pentru această meserie, iar preocuparea pentru învăţarea continuă ar trebui să fie o prioritate zilnică pentru fiecare cadru didactic. ”Nu cred însă că profesionist la catedră înseamnă să ai rezultate excelente cu elevii, ci înseamnă să ai eficienţă maximă în condițiile date. De aici și satisfacțiile cadrului didactic. Deși e mai greu să lucrezi cu elevii de gimnaziu, pentru că sunt mai neastâmpăraţi, de la ei se obţin satisfacţiile cele mai mari, pentru că, în condiţiile în care le oferi, primeşti la fel de la ei. În schimb, la liceu, pentru că matematica de competiţii e mai complicată, satisfacţia vine garantat de la notele la bacalaureat.” Astfel că cele mai frumoase rezultate de care îşi aminteşte dascălul vin de la gimnaziştii de la Colegiul ”C. Negri”: trei medalii de argint şi una de bronz la Olimpiada Naţională de Matematică, un loc I pe ţară la Concursul ”Plus/Minus Poezie”, un loc I la Competiţia ”LuminaMath”, dar şi primele două poziţii pe judeţ, la Olimpiada de Matematică (în 2005). Liceenii i-au răsplătit, la rândul lor, eforturile de la catedră. Niciunul dintre cei care au ales matematica la bacalaureat nu a picat vreodată, iar ca un vârf al succesului, în 2010, elevii de la Ştiinţele Naturii au avut media 9,00 pe clasă la disciplina matematică la examenul naţional.

Ce îi mai trebuie unui profesionist

În plus, profesorul Dudău spune că unui cadru didactic îi mai trebuie şi altceva ca să fie un profesionist la clasă. ”Am plecat mereu de la ideea că trebuie să ofer cât mai mult din timpul şi energia mea elevului, aşa că m-am implicat când am avut ocazia şi în activităţi extraşcolare cu elevii, de la concursuri de fotbal sau de dansuri populare, cu care am avut rezultate înainte de 98, până la banchete, tabere şi expediţii. Elevii ar trebui să vadă Omul dintr-un profesor şi nu pe cineva care le bagă pe gât nişte informaţii”, crede profesorul Mitică Dudău.

Cine este Mitică Dudău?

-  Profesor de matematică, gradul didactic I, la Colegiul Naţional ”Costache Negri”, 37 de ani vechime în învăţământ

- Studii: Facultatea de Matematică, Universitatea ”Al. I. Cuza” Iaşi, Facultatea de Ştiințe Economice şi Administrative şi Facultatea de Ştiințe (masterat Managementul Educaţiei), Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galați

-  Inspector şcolar general-adjunct, între 1990 – 1992 şi 2005 – 2008

Citit 6464 ori Ultima modificare Duminică, 23 Februarie 2014 19:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.