28 februarie: Sfinţii Casian şi Gherman

28 februarie: Sfinţii Casian şi Gherman
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Anul acesta Sfinţii Casian şi Gherman sunt prăznuiţi pe 28 februarie şi doar în anii bisecţi sunt cinstiţi pe 29


La Galaţi, Sfântul Ioan Casian a devenit cunoscut şi îndrăgit îndeosebi după anii 1990, prin grija actualului Arhiereul al Dunării de Jos. Născut în Scytia Mică, Dobrogea de astăzi, pe la anii 360-370, Sfântul Ioan Casian este unul dintre sfinţii daco-romani care a împodobit învăţătura Bisericii Creştine cu un frumos tezaur scris. Se cunoaşte că pe la jumătatea veacului al IV-lea, purta rugăciunea în ţinuturile natale, în Dobrogei de astăzi. A plecat pe urmele Mântuitorului în Ţara Sfântă, împreună cu prietenul său Gherman. Apoi, au mers în pustia Egiptului, de unde ne-a relatat cele mai frumoase file de pateric. La începutul celui de-al V-lea veac, cei doi prieteni se aflau la Constantinopol unde îl aveau ca protector pe Sfântul Ioan Gură de Aur. De aici a pornit la Roma şi, spre finalul vieţii, Sfântul Ioan Casian s-a oprit în Marsilia - în nordul Galiei - azi Franţa.

Aici a întemeiat două sfinte mănăstiri, una de călugări şi alta de maici. A scris, între altele, despre remediile celor opt păcate şi despre organizarea, îmbunătăţirea vieţii călugărului. Este considerat unul dintre Sfinţii Părinţi ai Bisericii Primare, iar învăţătura sa este sursă de lumină pentru generaţii şi generaţii de creştini în Răsărit şi Apus. A trecut la cele veşnice în anul 435 şi, de atunci, Sfintele sale moaşte se află la Marsilia, în Franţa.

În 2002, Moaştele Sfântului Ioan Casian au fost aduse la închinare în România, la Iaşi şi Galaţi, fiind oferite cu mare dragoste creştinească de Arhiepiscopul de Marsilia Bernard Panafieu. De atunci, între podoabele de mare preţ existente la Catedrala Galaţilor se află şi o părticică din Moaştele Sfântului Ioan Casian.

Citit 988 ori Ultima modificare Joi, 27 Februarie 2014 15:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.