Interviu cu Ivan Patzaichin: "Se pot face şi lucruri bune în România"

Interviu cu Ivan Patzaichin: "Se pot face şi lucruri bune în România"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Campionul la canoe Ivan Patzaichin demonstrează că succes înseamnă implicare şi în alte domenii, dăruire să ai! Asociaţia sa, „Ivan Patzaichin - Mila 23”, s-a implicat şi în revitalizarea tradiţionalei industrii a cânepii, iar firma sa, Rowmania, a lansat un brand vestimentar cu in şi cânepă, face agroturism. Am putut sta de vorbă cu prietenosul personaj născut în satul Mila 23 din Deltă, fostul laureat cu aur, de patru ori, şi cu argint, de trei, la Jocurile Olimpice, la o recentă întâlnire a comisarului european pe Agricultură, Dacian Cioloş, cu cetăţenii.

- Aţi venit pentru comisar sau, deşi provenit din Deltă, sunteţi interesat de agricultură?

- De ce nu agricultură? Delta poate să devină cea mai ecologică zonă pentru agricultură, pentru că acolo chiar se făcea asta pe vremuri, mai ales în zona de nord. Şi acum se face ceva agricultură, în zona Pardina, dar vreau să spun că zona asta, Chilia, Câşla era renumită, era Letea. Acum nu se mai face decât de la Tulcea încolo, totul e de la Tulcea. Se poate face agricultură locală, banul să rămână acolo! Ca şi cu grâul: grâul se face, dar pâinea o iau de la Tulcea…

- Pe vremuri, pionierii erau trimişi la muncă voluntară. V-au trimis când eraţi copil, la lucrări agricole prin Deltă?

- Ce-i drept, n-am fost, pentru că aveam alte sarcini: eram cu sportul şi n-aveam timp.

- Sunteţi prieten cu dl Cioloş...

- Suntem prieteni, de mult timp ne cunoaştem, prin partenerul meu, prin Doru, care chiar a lucrat cu dânsul, şi încercăm să-l susţinem pentru că este sprijinul nostru al tuturor, e omul care chiar ştie ce să facă, dovadă că în agricultura ultimilor ani lucrurile au crescut, s-a văzut - asta înseamnă că se pot face şi lucruri bune în România! Eu sunt un tip optimist şi cred că trebuie să ajungem şi la normalitate. Şi ar fi şi păcat să nu fie din nou comisar european.

- Proveniţi din puncte total opuse ale ţării: unul de la est, unul de la vest…

- Ne întâlnim şi la vest cu plăcere, şi la est, în Deltă. Chiar anul trecut, am fost cu toată trupa dânsului în Deltă, împreună.

- Aţi fost şi la pescuit?

- Nu la pescuit, am fost aşa, într-o plimbare. Chiar a fost plăcut. Am fost pe o insulă şi chiar ziceam: aşa, în şort şi în pantaloni scurţi avem poze, dar  o poză oficială, nu.

- Văd că e un om modest, nu îşi asumă merite personale.

- E modest, aşa e omul, de aia-l iubim.

Citit 1528 ori Ultima modificare Luni, 24 Martie 2014 16:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.