Bolnavii de SIDA din Galaţi riscă din nou să rămână fără tratament

Bolnavii de SIDA din Galaţi riscă din nou să rămână fără tratament
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La doar o lună şi jumătatea după ce tratamentul pacienţilor gălăţeni cu HIV-SIDA a fost întrerupt din lipsa banilor, aceştia riscă din nou să rămână fără apărare în faţa cumplitei boli. După ce facturile la medicamente pe primele trei luni ale anului au fost achitate, autorităţile medicale locale au rămas doar cu jumătate din suma necesară pentru luna aprilie. Singura rezolvare în timp util a acestei probleme ar consta în trimiterea restului de bani de la Ministerul Sănătăţii. Este vorba de aproximativ 530.000 de lei, care ar trebui să fie trimişi de la Bucureşti către Direcţia de Sănătate Publică Galaţi în cursul zilei de vineri, 11 aprilie.

"Avem nevoie de aceşti bani pentru a putea ca cel târziu luni să putem trimite comanda către furnizorul de medicamente. Deja am luat legătura cu firma furnizoare pentru a ne asigura că toate medicamentele sunt pe stoc", ne-a declarat dr. Miruna Drăgănescu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Galaţi.

În aşteptarea rectificării

În cazul în care comanda nu va fi făcută până luni, vor apărea iar întreruperi în schemele de tratament ale bolnavilor. Cu această situaţie nu se confruntă doar Galaţiul, ci şi restul judeţelor din ţară. Problemele au apărut deoarece suma alocată de Ministerul Sănătăţii, pe 2014, pentru tratamentul pacienţilor cu HIV-SIDA a fost mult mai mică decât nevoile reale. „Bugetul actual ar ajunge doar până la sfârşitul lunii august. În aceeaşi perioadă se va face însă şi o rectificare bugetară, unde bugetul va fi cu siguranţă mărit”, explică dr. Valentin Boldea, din partea Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

Până la rectificare rămâne însă problema trimestrializării, impusă de Ministerul Finanţelor Publice. Astfel, bugetul stabilit iniţial pentru programul de HIV-SIDA a trebuit împărţit în mod egal pe fiecare trimestru în parte, fără a se putea intra în banii pentru trimestrul viitor. Suma anuală insuficientă a dus automat şi la un buget trimestrial prea mic.

Pentru că pacienţii cu HIV - SIDA nu pot fi vindecaţi în totalitate, tratamentul antiretroviral este unul care se extinde pe durata întregii vieţi. 250 de pacienţi gălăţeni infectaţi cu HIV au nevoie în prezent de tratament.

Citit 1044 ori Ultima modificare Joi, 10 Aprilie 2014 17:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.