Laboratorul Spitalului Judeţean nu va fi acreditat nici anul acesta. Gălăţenii, nevoiţi să meargă "peste drum" pentru analize

Laboratorul Spitalului Judeţean nu va fi acreditat nici anul acesta. Gălăţenii, nevoiţi să meargă "peste drum" pentru analize
foto: Bogdan Codrescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În timp ce lucrările se află încă în faza de proiect, peste drum de spital au apărut deja trei laboratoare private * Unii pacienţi spun că au fost trimişi pentru analize la „privat”, chiar şi în timp ce erau spitalizaţi * Cel mai mare spital din judeţul vecin, Brăila, a găsit o măsură de compromis prin care a reuşit să obţină profit de pe urma analizelor


Cu un număr de aproape 1.200 de paturi şi 50.000 de pacienţi internaţi în fiecare an, te-ai aştepta ca pentru Spitalul de Urgenţă Galaţi acreditarea laboratorului de analize să fie mai mult un detaliu, o chestiune de onoare, chiar. În realitate însă lucrurile nu stau deloc aşa, din moment ce nici măcar proiectul necesar pentru începerea reparaţiilor capitale ale laboratorului nu a fost încă finalizat. Conducerea instituţiei nu a putut astfel să ne dea un termen estimativ până la care laboratorul va obţine acreditarea RENAR.

După modelul farmaciilor

Profitând tocmai de această lentoare a autorităţilor publice, trei clinici private şi-au deschis deja puncte de lucru chiar peste stradă de spital. Modelul este foarte asemănător cu cel al farmaciilor, care au împânzit practic spaţiile comerciale din imediata vecinătate a unităţii sanitare.

Aşezarea acestor laboratoare este una strategică, având legătură directă cu ceea ce se întâmplă în spital. Nu de puţine ori, foşti pacienţi de la Judeţean s-au plâns de faptul că le-a fost sugerat sau au fost trimişi de-a binelea să-şi facă analizele „peste drum”, chiar în timp ce erau spitalizaţi. Ori, legea spune clar faptul că pe timpul internării în spital analizele nu trebuie plătite de către pacient, costurile fiind suportate din contractul existent între spital şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi.

Printre secţiile vizate de astfel de practici nu se numără Oncologia sau Chirurgia. „Eu nu ştiu despre situaţii recente în care angajaţii spitalului au trimis pacienţi internaţi să-şi facă analizele la privat. Atunci când am fost numită la conducerea instituţiei, le-am solicitat expres şefilor de secţii să nu mai facă astfel de lucruri. Dacă un pacient a fost pus într-o situaţie de acest fel, trebuie să depună o plângere la spital”, a declarat dr. Mihaela Debita, managerului instituţiei.

Totuşi, chiar dacă trimiterea pacienţilor „la privat” nu este o practică recunoscută de conducerea unităţii, în momentul în care dr. Debita a preluat cârma Judeţeanului (24 ianuarie 2013 - n.r.), peste drum exista un singur laborator privat de analize. Au mai apărut între timp alte două. Să fie oare doar o greşeală de alegere a locaţiei din partea acestor clinici?

"Acreditarea nu ar aduce profit"

Pornind de la tipul de situaţii concrete expuse, întrebarea care inevitabil se ridică este de ce Judeţeanul nu grăbeşte acreditarea laboratorului propriu de care dispune. Spaţiul destinat acestui laborator este unul mai mult decât generos, aşa cum însuşi managerul spune. Aparatura existentă în momentul de faţă în laborator este superioară celei de care dispun alte laboratoare private deja acreditate. De ce această amânare, atunci?

„Pentru a obţine acreditarea RENAR, ai nevoie de spaţiu şi mobilier corespunzător. Trebuie apoi întocmită o documentaţie tehnică, iar, în al treilea rând, aparatura şi dotarea tehnică trebuie să corespundă unor standarde destul de stricte. Când am venit la conducerea spitalului, exista deja în derulare un contract de prestări servicii pentru întocmirea documentaţiei tehnice necesare. Exista, de asemenea, şi dotarea cu aparatură. Am mai achiziţionat totuşi unele dispozitive de care aveam nevoie. În prezent mai avem puţin şi finalizăm proiectul de reparaţii capitale a spaţiului şi mobilierului. Totuşi, nu cred că lucrările propriu-zise vor fi încheiate anul acesta. Acreditarea RENAR presupune plătirea unor taxe destul de mari. După acreditare, urmează încheierea unui contract cu CJAS Galaţi. Acest contract nu ar fi însă avantajos pentru spital, pentru că nu acoperă preţul reactivilor şi cheltuielile cu manopera”, explică dr. Debita.

Totuşi, acreditarea laboratorului nu ar însemna doar bani veniţi din contractul cu CJAS Galaţi. Mulţi dintre pacienţii care vin în momentul de faţă în policlinica spitalului şi care au bilete de trimitere pentru analize de la medic şi-ar putea face respectivele investigaţii chiar în spital, fără a mai fi nevoiţi să meargă la un laborator privat. Mai mult, acreditarea RENAR ar asigura un standard de calitate pentru analizele efectuate.

Posibile alternative

Am vrut să aflăm cum stau lucrurile la alte unităţi sanitare. La Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, spre exemplu, conducerea a optat pentru externalizarea laboratorului de analize. Acest lucru a presupus încheierea unui contract între spital şi o clinică privată de profil. Este o soluţie de compromis, din care spitalul reuşeşte totuşi să aibă şi laborator acreditat, şi un oarecare profit. Şi în judeţul Galaţi găsim exemple asemănătoare. La Spitalul CFR, spre exemplu, conducerea a decis, de asemenea, externalizarea laboratorului de analize, decizia dovedindu-se a fi benefică.

Ce este acreditarea RENAR

De pe site-ul www.renar.ro, reiese faptul că Asociaţia de Acreditare din România - RENAR este o organizaţie neguvernamentală, fără scop lucrativ, constituită pe baza prevederilor Legii 21/1924. Asociaţia este recunoscută în mod oficial ca organism naţional de acreditare unic şi funcţionează în coordonarea Ministerului Economiei.

Citit 2678 ori Ultima modificare Duminică, 13 Aprilie 2014 16:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.