FOTO/ În Bariera Traian, terenuri proprietate privată au ajuns gropi de gunoi
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

FOTO/ În Bariera Traian, terenuri proprietate privată au ajuns gropi de gunoi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Fosta clădire a filaturii de pe strada Traian a devenit o junglă


În cartierul Bariera Traian, zeci de proprietăţi au fost lăsate de izbelişte şi au fost transformate cu timpul în depozite necontrolate de deşeuri, dezvoltând focare de infecţie. Povestea este veche, lungă şi pare să fie fără ieşire. Mizeriile sunt aruncate la orice cotitură, dar şi pe strada principală, respectiv pe Traian. Fosta clădire a filaturii este jumătate restaurant, jumătate focar de infecţie. Dacă într-o parte este curat, în cealaltă parte căpuşele şi leşurile stau de parcă în jur nu ar fi nici urmă de om. Bucata de clădire devastată este plină de buruieni şi de gunoaie. Acesta nu este singurul exemplu. Dacă mergi în valea dinspre Brateş, pe alei, găseşti acelaşi lucru. Reziduuri de materiale de construcţii, pungi, PET-uri, tot felul de gunoaie claie peste grămadă ridicându-se mormane. Totul pare părăsit, în contextul în care oamenii au case şi circulă zilnic pe acolo. Despre gunoaiele din Bariera Traian am scris în repetate rânduri, am scris şi în ianuarie 2013, am scris şi în septembrie 2013, dar degeaba. Pe lângă terenurile proprietate privată, şi străzile, bunuri publice, sunt lăsate de izbelişte, potrivit locuitorilor.

Jungla de pe strada Traian

Ion Simion stă de 45 de ani în cartierul Bariera Traian, ştie străzile ca-n palmă. Ştie cum s-a transformat cartierul în bine sau în rău. Dar mai ales vede cum cartierul este lăsat în paragină, chiar dacă sunt multe promisiuni de asfaltare, canalizare şi aşa mai departe. Dincolo de asta, nu poate să nu spună ce este evident. Este mizerie. Într-o situaţie critică este şi clădirea fostei filaturi şi terenul pe care este amplasată. „Este o junglă la fosta filatură. Sunt numai căpuşe, şopârle, şerpi. Chiar nu se poate curăţa sau distruge clădirea aia şi apoi făcută curăţenie, tăiată iarba? Partea stângă a clădirii a fost transformată în restaurant, "Imperial" îi zice. În schimb, partea dreaptă este jalnică. Vin oameni cu maşinile şi lasă tot felul de leşuri în tufe. Pute, nu poţi spune că miroase!”, ne-a spus Ion Simion. Pe lângă faptul că, în fiecare zi oamenii trec pe lângă această junglă, potrivit domnului Ion Simion, Serviciul Public Ecosal nu prea vede nici rigolele de scurgere înfundate de pământ şi gunoaie. „Toată rigola de scurgere a apei este plină de pământ şi de mizerie, se umple rigola de apă şi vine spre casele oamenilor. Nu poţi să mergi pe trotuar din cauza apei”, a mai spus domnul Simion care spune că nu vede picior de angajat al Ecosal cu săptămânile.

Ecosal nu poate face curăţenie pe terenurile private

Potrivit şefului din cadrul Ecosal, Vasile Taşcă, serviciul de salubrizare are oameni pe sectorul cartierului Bariera Traian, însă aceştia nu pot intra şi pe terenurile private pentru a salubriza. „Eu am făcut prezenţa azi dimineaţă în cartierul Bariera Traian, iar omul repartizat pe zona respectivă lucra. Într-adevăr, în ceea ce priveşte rigola s-ar putea să fie o problemă şi să fie colmatată. Promit că vom rezolva problema cât mai curând cu putinţă”, ne-a declarat şeful secţiei Menaj din cadrul Ecosal. Dacă problema curăţeniei stradale şi a rigolelor poate fi repede remediată, potrivit acestuia, problema este complicată în cazul depozitelor necontrolate de deşeuri, pentru că sunt pe teren proprietate privată. „Patronii depozitelor existente ar trebui să îşi pună pază, pentru a nu mai arunca oricine gunoi acolo. Eu nu pot intra pe un teren privat, noi suntem serviciu public şi prestăm numai pe domeniul public. Nu putem cheltui bani pentru a curăţa proprietăţile private. Proprietarii ar trebui să cureţe”, ne-a mai spus şeful din cadrul Ecosal.

Citit 1715 ori Ultima modificare Luni, 21 Aprilie 2014 16:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.