Mare atenţie în vacanţa de 1 mai! Locurile de picnic din Galaţi sunt împânzite de căpuşe
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Mare atenţie în vacanţa de 1 mai! Locurile de picnic din Galaţi sunt împânzite de căpuşe
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Autorităţile locale gălăţene nu au făcut încă dezinsecţia zonelor de agrement * Zonele de păşunat sunt adesea chiar cele în care oamenii merg la picnic * Căpuşa poate transmite germenul care provoacă boala Lyme


Cum primele patru zile din luna mai vor fi libere pentru o mare parte dintre gălăţeni, e foarte probabil ca oamenii să ia în calcul ieşirea la iarbă verde. Anul acesta însă locurile de agrement din jurul Galaţiului sunt total nepregătite pentru a-i primi pe cei care vor să-şi petreacă timpul la aer curat. Deşi Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a informat autorităţile locale despre necesitatea începerii campaniei de dezinsecţie încă din urmă cu aproximativ o lună, Primăria Galaţi nu a întreprins încă vreo măsură pentru stârpirea insectelor.

"Noi suntem pregătiţi încă de pe data de 8 aprilie a.c. să începem acţiunile de dezinsecţie. Vremea este însă cea care nu ne-a permis să pornim campania. După ce insecticidul este împrăştiat, este nevoie de o perioadă de cel puţin 48 de ore pentru ca substanţa să-şi facă efectul. Ori, până în prezent, respectarea unui astfel de interval nu a fost posibilă din cauza ploilor dese. Cum suma necesară pentru cumpărarea insecticidului este destul de consistentă, nu am riscat să risipim banii", ne-a declarat Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

Oameni şi animale, la grămadă

Dincolo de faptul că locurile bogate în vegetaţie nu au fost încă dezinfectate, rămâne problema turmelor de oi, care de multe ori sunt aduse la păscut chiar pe terenurile folosite la sfârşit de săptămână de către gălăţeni pentru picnic. Amatorii de ieşiri la iarbă verde, care evită totuşi să plătească taxele de acces în zonele de agrement amenajate, împart astfel respectivele terenuri cu turmele aduse aici la păscut. Poate că cel mai cunoscut caz de acest fel este cel de la Lacul Vânători, acolo unde numărul persoanelor care aleg să-şi întindă păturile pe câmpul de lângă spaţiul amenajat îl bate pe cel al gălăţenilor care intră pe terenul din jurul lacului. Şi la Lacul Brateş mulţi gălăţeni aleg tot spaţiile neamenajate.

În Pădurea Gârboavele, în schimb, autorităţile spun că micile insecte amatoare de sânge uman nu şi-au făcut încă apariţia. "Pe cele aproximativ 170 de hectare de pădure unde gălăţenii pot ieşi la picnic nu au fost semnalate căpuşe în această primăvară. Astfel, zona este sigură", ne-a declarat şi Vali Sandu, directorul Administraţiei Domeniului Public şi Privat al judeţului Galaţi.

Grijă mare trebuie avută şi în mediul rural, acolo unde, în apropierea pădurilor, se organizează aşa - numitele ieşiri câmpeneşti. Pentru că pe aceste terenuri sunt aduse la păşunat şi turme de oi, sunt şanse mari să vă treziţi cu o căpuşă înfiptă în piele. "După jumătatea lunii mai, inspectorii sanitari vor merge în localităţile din judeţ pentru a verifica dacă dezinsecţia a fost făcută conform recomandărilor", ne-a spus dr. Valentin Boldea, din partea DSP Galaţi.

Ce pot face ghinioniştii

Căpuşele pot fi purtătoare ale bacteriei care provoacă boala Lyme. Germenul poate trece în sângele omului, producând îmbolnăvirea, dacă insecta este smulsă într-un mod greşit din piele. Astfel, nu trebuie să rupeţi corpul căpuşei şi să lăsaţi capul înfipt în piele. Preferabil este să mergeţi la spital, unde insecta poate fi extrasă în siguranţă.

Dacă mergeţi la picnic este de preferat să renunţaţi la pătura întinsă direct pe iarbă şi să folosiţi scăunele şi o masă. Culoarea hainelor trebuie să fie deschisă, pentru a remarca mai uşor eventualele insecte. 

Citit 3764 ori Ultima modificare Marți, 29 Aprilie 2014 15:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.