Ca nouă... după 139 de ani! Reinaugurarea, cu mare fast, a sinagogii din Galați

Ca nouă... după 139 de ani! Reinaugurarea, cu mare fast, a sinagogii din Galați
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Templul Meseriaşilor, ultima dintre cele 22 de sinagogi gălăţene care a rezistat cutremurelor, bombardamentelor şi comunismului, pare un diamant enorm văzut din interior! După consolidare şi execuţia decoraţiunilor strălucitoare, lăsând loc şi imaginilor pictate cu vechiul Israel, edificiul de pe str. Dornei, construit la 1875, pe locul sinagogii din 1808, (în oraşul unde interbelic trăiau 17.000 de evrei) a fost reinaugurat ieri. Primarul Marius Stan, cu obligatoria kipa pe cap, alături de Marele Rabin Menachem Hacohen, de dr. Aurel Vainer, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, deputat, de preşedintele comunităţii evreieşti gălăţene, Sorin Blumer, au dezvelit plăci comemorative la intrarea în templu, unde rămân înscrişi comanditarul lucrării - Federaţia, şi sponsorii, Organizaţia JOINT din SUA şi Fundaţia „Caritatea”. A fost prezent şi subprefectul Daniel Olaru. Oaspeţi veniseră de peste tot: din Brăila, Bucureşti, Oradea, Piatra Neamţ şi chiar Israel, plus lideri ai multor etnii gălăţene. Torele – sulurile cu texte sacre – au fost scoase în sala sinagogii şi, după o rugăciune pentru pace, au fost purtate printre credincioşi. Au urmat alocuţiuni şi muzică iudaică. Reuşita nu era posibilă fără ajutorul preşedintelui Federaţiei, a punctat ing. Blumer. Preşedintele Vainer a replicat: fără inginerul Blumer, care a avut multe probleme tehnice de rezolvat, n-ar fi reuşit, cu sau fără bani. În contextul în care un milion şi jumătate de dolari au fost trimişi numai anul trecut lucrărilor de la Galaţi, deputatul le-a cerut evreilor gălăţeni să invite cât mai mulţi gălăţeni să vadă frumosul edificiu, care va fi „un punct de atracţie turistică de cel mai mare interes” în ţară. A poftit la microfon şi pe constructorii gălăţeni  - „cei mai buni”! Marele Rabin a observat că acum vreun deceniu a mai avut cu cine vorbi în idiş la Galaţi, mai apoi a trebuit să fie tradus, aşa cum a făcut ieri, sosit tocmai de la Ierusalim, istoricul născut gălăţean dr. Lucian-Zeev Hercovici. „Văd galeriile pline, oamenii se înghesuie la uşi”, a invocat rabinul imaginea de odinioară a sinagogii. Mulţi evrei gălăţeni au ocupat funcţii înalte în Israel, ne-a mai spus rabinul.

Citit 3978 ori Ultima modificare Marți, 29 Aprilie 2014 10:34

7 comentarii

 • postat de Gabi
  Marți, 29 Aprilie 2014 17:43
  86.127.211.***
  Gheo... bai Gheorghe !!!
  Frate, da' trist mai esti !!!
  5
  7
  Raportează
 • postat de Prof.Dr.Mihai Moraru
  Marți, 29 Aprilie 2014 16:25
  5.13.198.***
  Domnule @@ Gheorghe,foarte bine ati pus problema;ma pragateam si eu sa -i dau o replica pe masura ,,romanului,, Gheorghe,, dar faptul ca sunt atat de grabit astazi iar dumneavoastra ati abordat critic foarte bine pozitia anacronica si dusmanoasa a acestui fanatic religios, imi permit sa-mi vad de treburile mele,nu inainte de a-i aminti,,romanului,, Gheorghe ca legionarii nu mai sunt de mult timp si ca niciodata (sper din inima!!!)niciun om ,cel putin la noi ,nu va mai fi discriminat pe motive religioase sau de alta natura,ca niciun evreu nu va mai fi obligat sa poarte steaua galbena ostracizanta,chiar daca nu cred in Iisus,pe care si eu,crestin ortodox nascut,nu-l consider decat un personaj Biblic,un om de bine,pilda pentru noi toti,care a murit pentru credinta sa...Sunt roman,dar respect pe toti oamenii,nu numai pe evrei ,numai sa fie oameni de bine,sa pledeze prin tot ceea ce fac pentru pace si buna convietuire intre oameni;NICIUN OM NU ESTE ASEMENI LUI DUMNEZEU,CA SA FIE INDREPTATIT SA-I JUDECE PE ALTII!MAI MULT DE ATAT,AM CUNOSCUT MAI MULTI EVREI SI AM VAZUT CA CEI MAI MULTI SUNT OAMENI TOLERANTI,INTELEPTI SI BUNI LA SUFLET!CHIAR IMI DORESC SA MERG SA VAD SI EU UN RITUAL RELIGIOS LA SINAGOGA ,RESPECTAND TRADITIILE ACESTUI NEAM ATAT DE VECHI SI VALOROS!DUPA INIMA SA NE JUDECE DUMNEZEU!
  6
  13
  Raportează
 • postat de @gheorghe
  Marți, 29 Aprilie 2014 16:03
  5.13.209.***
  Orice fanatic ortodox se manifesta intolerant fata de celelalte culte , cu atat mai mult fata de celelalte ramuri crestine , pomenind la tot pasul de cat de eretici si afurisiti sunt ceilalti in comparatie cu el , locuitorul vechii Dacii crestinate inca dupa plecarea aureliana , bla , bla , bla ....Dar sa-i injuri pe occidentali , pe europeni si pe NATO , fiind momentan de partea Rusiei lui Putin , e maximum de obtuzitate culturala , istorica si politica pe care BOR l-a mai atins si-n alte ocazii in care a lansat asemenea filipice retrograde si absolut anacronice .
  Iar faptul de acuma obisnuit de a specula orice disensiune , cat de mica , ivita in cadrul unor culte neaparat adverse daca nu vin pe calea noastra , doxologic si teologic ''cea mai buna'' , vorbeste iar de micimea unor insi obisnuiti a se deda la intrigi ieftine si cusute cu ata alba , de un derizoriu caracterial si intelectual greu de suportat pentru romanul obisnuit si rabdator .
  Un asemenea ton de un activism atat de zelos si virulent ne arata ca langa noi avem si oameni oricand gata sa comita si pogromuri in numele crucii , asa cum o inteleg ei . Nimic insa nu mentioneaza prea smeritul Gh. despre faptul ca BOR e o adevarata S.A. cu un profit suspect in vremuri in care mai vedem cam cine prospera si cum , nimic totodata de faptul ca IPS a cerut preotilor din Arhiepiscopie sa nu se mai etaleze la volanul unor masini scumpe , nimic despre prestatia scandaloasa a Mariei Stanciu , absenta ''misterios'' dar nu regretata , din paginile ziarului .
  9
  5
  Raportează
 • postat de Pentru gheorghe
  Marți, 29 Aprilie 2014 15:31
  89.136.2.***
  Hai sictir idiotule.
  Nu mai varsa aici propaganda ruseasca si anti-semita!

  Am dat de gunoaie ca tine destul prin alte tari ca sa mai am rabdare si pt cei de la mine din tara. Da-i drumul inapoi in barlogul tau de neo-nazisti spalati pe creier!
  8
  14
  Raportează
 • postat de gheorghe
  Marți, 29 Aprilie 2014 12:45
  174.6.111.***
  Care este acea mare bucurie?
  "Raii" de romani, aratati cu degetul de Institututul Elie Wiesel finantat cu banii platitorilor de tave din Romania, acestia nu au facut nimic impotriva templului.
  Ca Marele Rabin nu a mai gasit pe cineva sa vorbeasca idis cu el - normal, idis e vorbita de khazari nu de iudei, neam semitic care nu practica sionismul si nici nu viseaza (s nici nu "kcreaza") la globalizare sub controlul lor caruia I se supube acum Armada Apusului in frunte cu SUA/NATO.
  Rugaciune de pace - suna frumos dar nu se vede asta: de exemplu Wesley Clark, macelarul nuclear al sarbilor - 78 de zile bombardamente, incepand cu ziua de Paste prin trimiterea de bombe cu uraniu "saracit" pe care au scris "Happy Easter"... mai vedem si pe madam Nuland care-I sprijina pe pucistii nazisti din Ucraina... asta asa, ca date mai recente.
  SI de cand ortodocsii au "liber" la rugaciune in templul mozaic, acolo unde Iisus este numit fiu de c....a iar goimii sint animale, fara drept de viata?
  Mai cu retinere, domnu' ziarist ca destui au dovedit ca sint oameni de treaba cand vine vorba de convietuire dar de-aici pana a ne pierde echilibrul vazand "diamante" si atractie "turistica" de prim rang... e cale lunga.
  Daca un lacas de cult intra in randul obiectivelor turistice, asta e semn de incetare a serviciului religios si nu ar fi trist pentru un crestin - poate s-au hotarat sa il recunoascae Iisus si ar fi spre binele lor.
  Ortodocsii care se roaga alaturi de eretici - caci ne-marturisirea lui Hristos este erezie - se ;eapda de El facand pacat greu. Si daca nu credeti - nu-I problema cui va spune ci a cui ia in deradere ... ceea ce nu vede presupunand ca nu exista.
  Sa-I fi asteptat sa-si faca rugaciunile si apoi sa intre ca niste turisti... si sa iasa fara sa se gudure umili in fata fotografilor... si a propriei constiinte.
  14
  11
  Raportează
 • postat de gheorghe
  Marți, 29 Aprilie 2014 10:29
  174.6.111.***
  O fi bucurie pentru cei de cult mozaic...
  Iar rugaciunea comuna cu necrestinii este chiar motiv de afurisenie.
  Cat timp goimul nu este om in ochii evreilor, cat timp Iisus Hristos este fiu de c....a, cu toate aprecierile fata de calitatile multora dintre evrei - sa o lasati mai moale cu extazul ochiometric.
  Mai cum s-au aranjat lucruruile chiar in zilele din preajma Pastelui , paistasii sa "tresalte" de fericirea "beatificarii" a doi teocrati de la Vatican iar evreii sa inaugureze la Galati ... cum zice textul articolului:

  SI faptul ca Marele Rabin nu avea cu cine vorbi idis... sa fim realisti, Khazarii mu vorbesc limba iudeilor fiindca nici nu sint parte biologica semitica, doar utilizatori de scut religios in imprastierea in lume pentru sustinerea globalizarii si controlul economico-financiar.
  Evreii si-au exprimat public pozitia:
  Plusieurs milliers de juifs orthodoxes ont manifeste contre Israil a New York - 9 Juin 2013
  http://www.youtube.com/watch?v=3uySnTdxkUM
  La communauté Juive Orthodoxe d'Anvers contre l'Etat Sioniste
  http://www.youtube.com/watch?v=pV0EQdvfJrI
  13
  11
  Raportează
 • postat de felicia katz
  Marți, 29 Aprilie 2014 07:52
  94.159.238.***
  Dragilor mei prieteni din mijlocul carora am plecat spre Tara stramosilor nostrii,,multa sanatate,sa duca flacara Tzionului spre nemurire.Amicului Blumer sanatate sa poata duce comunitatea spre realizari.Sincer ma bucur.Bunicii mei care s-au rugat zilnic(au fost vecini cu sinagoga).Au avut satisfactia ca locul lor de reculegere si rtugaciune si-a recapatat stralucirea timpurilor cand comunitatea numara aproximativ 100.000 de enoriasi.Colegilor prietenilor si apropiatilor mei din Comunitate,sanatate,izbanzi si cat mai multa si buna sanatate.
  9
  12
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.