Ameninţări şi datorii/ Galaţiul riscă să rămână fără apă caldă!

Ameninţări şi datorii/ Galaţiul riscă să rămână fără apă caldă!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Primăria Galaţi încearcă să acopere (din nou) pierderile Apaterm cu bani de la bugetul local


Abia ce s-a reluat furnizarea apei reci, că o nouă ameninţare se iveşte la orizont. Potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei, Electrocentrale a notificat atât Apaterm cât şi Primăria Galaţi că, dacă în cel mai scurt timp, nu va fi plătită suma de 10 milioane de lei, se va afla în imposibilitatea achitării consumului de gaze naturale şi, implicit, sistarea producţiei de energie electrică şi termică este iminentă. Adică, pe scurt, gălăţenii dependenţi de sistemul centralizat de încălzire riscă să rămână fără apă caldă.

Plăţi bune, datorii mari, nereguli cât cuprinde

Apaterm informează că, la începutul lunii mai, plăţile efectuate către CET pentru sezonul rece 2013-2014 au însumat 52.924.832 de lei, reprezentând 93,33 la sută din contravaloarea energiei termice furnizate. Deşi situaţia este o premieră pentru ultimii opt ani, nu e suficient. Diferenţa de şase la sută se adaugă datoriei de 36.082.000 lei, reprezentând consum neplătit din perioada anterioară intrării în reorganizare a Apaterm. Şi chiar dacă gălăţenii au făcut eforturi să plătească, în urma zecilor de verificări efectuate de comisiile de control desemnate de primarul Marius Stan, la asociaţiile cu datorii mari şi foarte mari, au fost depistate numeroase nereguli în gestionarea banilor achitaţi de către bun-platnici. De asemenea, Apaterm a depistat numeroase firme care efectuau debranşări frauduloase. Toate aceste cazuri au fost semnalate organelor de cercetare penală. De aceea, Apaterm le atrage atenţia administratorilor asociaţiilor cu datorii că verificările vor continua şi, în cazul în care vor fi depistate plăţi pentru alte cheltuieli efectuate cu banii achitaţi de bun-platnici pentru energia termică, vor ajunge în atenţia organelor de cercetare penală.

Soluţie „de îndată”

Ca să nu stea cu mâinile în sân, Primăria încearcă să rezolve problema datoriilor Apaterm cu bani publici. Astfel, aleşii locali au fost convocaţi ieri, în şedinţă de îndată, pentru a aproba acoperirea parţială a sumelor induse de prestarea serviciilor publice de distribuţie şi furnizare a energiei termice pentru populaţie în sistem centralizat în Galaţi, în valoare de 3.500.000 de lei din bugetul local.

Totodată, s-a supus la vot şi rectificarea bugetului general de venituri şi cheltuieli pe anul 2014 al oraşului. Printre modificările propuse se afla şi retragerea din fondul de rezervă a sumei de 10.100.000 de lei, din care 10.000.000 de lei pentru subvenţii şi acoperirea diferentelor de preţ la energie.

Citit 3683 ori Ultima modificare Vineri, 09 Mai 2014 18:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.