APEL UMANITAR/ Fără ajutor, trei copii sunt la un pas de a ajunge PE STRADĂ

APEL UMANITAR/ Fără ajutor, trei copii sunt la un pas de a ajunge PE STRADĂ
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Soarta nu a fost deloc generoasă cu Meluţa Isofache. Are 39 de ani şi îşi creşte singură cei trei copii, într-o casă a Primăriei, situată pe strada Universităţii nr. 24. În cele două cămăruţe, televizorul sau maşina de spălat sunt doar bibelouri, iar Alexandru Cristian (10 ani) nu s-a jucat niciodată la calculator, chiar dacă ar merita, fiind premiant la Şcoala nr. 16. În ultimul an, femeia a reuşit să aducă la zi plata chiriei, însă urmează să fie evacuată peste cinci zile, din cauza penalităţilor acumulate în timp. Nu ştie unde va merge cu Ana Maria Nicoleta, bebeluşul de un an şi jumătate, cu Beatrice Ştefania (3 ani) şi cu băiatul cel mare.

Fericirea nu era „acasă”

Părinţii femeii au avut apartament mare, în Micro 39, unde locuiau cu cei cinci copii ai lor, două fete şi trei băieţi. Meluţa Isofache a fost copilul mijlociu. Nu are amintiri frumoase despre „acasă” şi despre traiul în sânul familiei. „Când noi, copiii, ne-am făcut mai mari, tata ne-a trimis la muncă şi ne cerea bani pentru casă. Abia mai târziu am aflat că, de fapt, banii strânşi nu mai ajungeau la întreţinere, ci doar pe mâncare şi pe băutură. Eu am făcut opt clase şi apoi, de la 14 ani, am muncit la ferme, în Bădălan, am fost şi vânzătoare, apoi sortatoare de material la Textila. Din cauza datoriilor la întreţinere, tata a pierdut apartamentul şi a cerut în schimb, de la Primărie, o casă cu chirie”, ne-a povestit Meluţa Isofache, fără să-şi poată stăpâni câteva lacrimi în colţul ochilor. Ea a fost singura care s-a mutat cu părinţii în casa Primăriei. Un frate şi o soră s-au dus la casele lor, altul munceşte în străinătate, iar altul stă pe străzi.

Tatăl lor a murit în decembrie 2012, de cancer pulmonar, iar mama femeii s-a stins şi ea, de cancer la sân, câteva luni mai târziu. De concubinul ei, tatăl celor trei copii, nu mai vrea să ştie nimic. Recent a aflat doar că este după gratii. Acum, după moartea părinţilor, ea a rămas cu datoriile din penalităţi, în valoare de peste 150 de milioane de lei vechi. Din alocaţiilor copiilor şi din ajutorul social a reuşit să plătească la zi chiria lunară de 90 de lei, dar pe ordinul de executare silită pentru evacuare din casă scrie negru pe alb că se pune în aplicare pe 26 mai, adică lunea viitoare.

"Mi-aş dona un rinichi, să scap de datorii"

"Unde să mă duc? E întrebarea pe care mi-o pun în fiecare seară când mă culc. Mă gândesc să nu îmi ia copiii, sufletele lor sunt bunul meu cel mai de preţ. Aş vrea chiar şi o cămăruţă, oricât de mică, doar să am grijă de ei. Mi-aş dona un rinichi, să scap de datorii!”, ne spune femeia.

În ajutorul familiei Isofache ar sări cu dragă inimă vecinii ei, care au proprietăţile în aceeaşi curte, dacă ar avea posibilităţi. De altfel, cazul femeii ne-a fost semnalat chiar de aceşti vecini, Costin Fănică şi fiica sa, care le vor binele copiilor şi mamei lor.

Dacă aveţi cum să-i ajutaţi pe cei patru membri ai familiei Isofache, înainte ca aceştia să fie evacuaţi, ne puteţi căuta la redacţie sau puteţi merge direct la adresa Strada Universităţii nr. 24.

Citeşte aici cum poţi ajuta un tânăr care a rămas cu sechele după un incident în bloc: "Inima lui Valeriu are nevoie de ajutor pentru operaţie"

 

Citit 2908 ori Ultima modificare Duminică, 25 Iunie 2023 06:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.