Copil maturizat prea devreme/ Gospodina casei şi prima la învăţătură

Copil maturizat prea devreme/ Gospodina casei şi prima la învăţătură
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Alexandra Vrânceanu este o fetiţă în vârstă de 10 ani, în clasa a IV-a la Şcoala Nr. 18 şi se poate lăuda cu zeci de diplome obţinute la concursuri şi cu rezultate foarte bune la învăţătură, deşi nu are toate condiţiile pe care le au cei mai mulţi dintre copii. Ea este cea care are grijă de casă, întrucât mămica ei s-a angajat recent şi este la serviciu în cea mai mare parte a zilei. Cu toate acestea, micuţa are timp de teme, de cursuri de dans popular, fiind membră a Ansamblului „Doiniţa Covurluiului”. Deoarece tatăl Alexandrei le-a părăsit, veniturile familiei sunt foarte mici, de aceea ea beneficiază de sprijin din partea Fundaţiei „Împreună” – un prânz cald şi ajutor la teme.

„Mama lucrează acum, dar o bună perioadă de timp a fost şomeră. Alexandra şi mama ei locuiesc într-un apartament închiriat şi le e destul de dificil, pentru că sunt multe facturi şi cheltuieli. Înainte de a se angaja, o ajuta fratele ei, sau chiar lucra la negru ca menajeră, pe ici, pe acolo”, ne-a explicat Ionica Rădună, asistentul social al Fundaţiei „Împreună”.

Învaţă din plăcere

   

Extrem de sociabilă şi degajată, Alexandra ne-a arătat numărul mare de diplome şi ne-a vorbit cu drag despre activitatea ei de la şcoală şi despre planurile ei de viitor, subliniind că toate acestea îi fac plăcere. „Îmi plac matematica, limba română, educaţia muzicală, engleza – cam toate obiectele. Acum vin evaluările şi nu mai am timp de joacă. Dar îmi place mult să citesc şi îmi fac timp pentru lectură, în special pentru poezii – cel mai mult îmi place Mihai Eminescu. Am scris şi eu câteva poezii”, ne-a spus Alexandra.

Eroina unui program încărcat

Fetiţa de 10 ani are un program destul de încărcat, dar acest lucru nu o împiedică să aibă rezultate deosebite: după programul de la şcoală vine la Fundaţie unde ia masa, îşi face temele, merge acasă unde face curăţenie şi apoi învaţă pentru a doua zi. „Mama lucrează până seara târziu. Dar mă descurc singură acasă. Acum am învăţat să folosesc şi aragazul să încălzesc mâncarea, eu fac curăţenie, fac cumpărăturile, treaba cade pe umerii mei”, a explicat, resemnată, Alexandra. Nicoleta Datcu, instructorul-educator de la Fundaţia „Împreună”, ne-a spus că Alexandra e foarte serioasă, dedicată şi responsabilă.

Fetiţa ne-a mărturisit că visează să devină medic, dar se gândeşte şi la o carieră în domeniul artistic.

Citeşte şi:

Pasiune şi perseverenţă: Olimpicul din casa de chirpici

Citit 2939 ori Ultima modificare Marți, 20 Mai 2014 17:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.