Pasiune şi perseverenţă: Olimpicul din casa de chirpici

Pasiune şi perseverenţă: Olimpicul din casa de chirpici
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Iulian Daniel Angheli, elev la Independenţa, s-a calificat anul acesta la faza naţională a Olimpiadei de Chimie, de unde s-a întors cu o menţiune specială


Iulian Daniel Angheli nu are nici pe departe toate condiţiile pe care le au elevii de la oraş, dar, cu toate acestea, a reuşit să demonstreze că poate obţine performanţe la care mii de colegi de generaţie, ghiftuiţi cu de toate, nici nu visează. A demonstrat că are o minte brici, are o mare  capacitate de muncă, este perseverent şi s-a calificat la faza naţională a Olimpiadei de Chimie, disciplină deloc uşoară.

E drept că toate aceste calităţi nu ar fi fost scoase la lumină, dacă n-ar fi avut norocul să-l întâlnească pe profesorul deja celebru – Iulian Corneci, cel care a umplut câţiva pereţi cu diplome la ambele şcoli din Independenţa şi care nu este la prima performanţă de acest gen.

„Vreau să-l văd medic, cu halat alb !”

L-am vizitat pe Iulian acasă la el. O curte îngrijită, o casă în construcţie, părinţii săi chinuindu-se să schimbe pereţii din chirpici ai locuinţei bătrâneşti, cu ziduri noi. Mama sa este casnică, iar tatăl său lăcătuş la o firmă din comună. Mamei i se citeşte în priviri cât este de mândră de fiul ei: „Să ştiţi că m-am ţinut de el încă din clasele mici. Am văzut că poate învăţa şi îmi doresc să devină cineva. Acum că văd că-i place chimia, vreau să-l văd medic, cu halat alb. Şi la şcoală, eu numai cu cămaşă albă îl port. Pe sora lui am lăsat-o mai alintată. Pentru fete e mai uşor, se pot face manichiuriste sau coafeze, dar băieţii trebuie să-şi facă un rost pentru toată familia”, ne spune ea motivul pentru care a ales să-l crească mai spartan pe Iulian.

„Când înţelegi o disciplină, faci pasiune pentru ea”

În camera lui Iulian, pe măsuţa mică de scris sunt încă două-trei cărţi de chimie, alături de un ursuleţ de pluş – mascota lui norocoasă. E timid şi modest, nu mă priveşte aproape deloc în ochi, dar vorbeşte dezgheţat şi are un bun simţ sănătos, cum numai la ţară mai poţi întâlni în zilele noastre.    

Cum de a ajuns să îndrăgească o disciplină precum chimia? Recunoaşte că întâlnirea cu profesorul său a fost capitală: „Mi-a plăcut foarte mult de domnul profesor, pentru că ne-a explicat foarte bine totul. E foarte apropiat de noi, iar atunci când înţelegi o disciplină, faci pasiune pentru ea”, povesteşte el.

Profesorul Iulian Corneci a început întâi cu o grupă mai mare, i-a chemat sâmbetele şi duminicile la pregătire, deşi face naveta de la Galaţi. „Dintre toţi, Iulian s-a dovedit cel mai perseverent. A muncit şi a făcut performanţă”, spune cu simplitate dascălul  dăruit cu atâta har.

A ştiut cum să-şi vândă marfa: „Domnul profesor ne-a adus la şcoală şi foşti elevi olimpici de-ai dumnealui. Mi-am dorit şi eu să mă număr printre ei, mi-am dorit să le arăt colegilor de la oraş că şi noi, cei de la ţară, suntem capabili să ajungem în vârf”, mărturiseşte el.

Astfel motivat, cele două-trei ore de lucru petrecute aproape zilnic nu au mai fost o corvoadă, ci esenţa vieţii lui de şcolar.

Rezultatele obţinute în final l-au surprins chiar şi pe el: „Nu mă aşteptam chiar să ajung la naţională, deşi mi-am dorit foarte mult. Iar faptul că m-am întors cu menţiune specială mi-a deschis alte perspective. Am văzut că pot face faţă, că pot să ajung medic, aşa cum îmi doresc, dacă voi continua să muncesc”.

Profesorul şi mentorul său susţine că e foarte mândru de reuşita lui, mai ales că la proba practică a luat punctaj foarte mare, deşi dotarea unui laborator din mediul rural nu se compară cu cea a unuia din oraş.

„Fără internet, sunt mai bune cărţile!”

Nu are calculator acasă şi nici internet. „Nici nu-i  trebuie aşa ceva acasă. Are la bibliotecă dacă îi trebuie să caute ceva pentru şcoală. Fără internet, sunt mai bune cărţile!”, spune mama sa care îl laudă că în timpul liber o ajută şi  la treburile din gospodărie, la grădinărit şi la animale, cum de altfel fac toţi copiii de la ţară, care au buna obişnuinţă de a munci.

Cum are media generală peste 9,50, Iulian Angheli speră să ia note mari şi la evaluarea naţională, astfel încât să poată fi admis la CNVA.

Citit 5748 ori Ultima modificare Joi, 01 Mai 2014 17:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.