Profesorii, condamnaţi la bun-simţ

Profesorii, condamnaţi la bun-simţ
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În multe şcoli, profesorii au renunţat să se lupte cu morile de vânt * Deşi au semnat pentru boicotarea tezelor, mulţi s-ar fi dus normal la program * De grevă generală, unii nici nu au vrut să audă *  „Chiar nu sunt bani, nu se mai poate face nimic” *

La unele licee, marţi dimineaţă s-a mai chiulit la primele ore. Unii elevi au profitat de debandada creată luni şi au lipsit pe motiv că nu au ştiut că s-a suspendat greva. În cancelarii, deşi apăsătoare, atmosfera era departe de a fi incendiară. Veniţi la cursuri, profesorii şi-au văzut de treaba lor.

Greva s-o facă ceilalţi

Multe dintre cadrele didactice care nu erau implicate în desfăşurarea tezelor cu subiect unic au spus că nici nu se punea problema să facă grevă generală.

„Noi nu am semnat decât pentru boicotarea tezelor, nu şi pentru grevă generală”, ne spune o profesoară de la Liceul „Racoviţă” care nu are clase de a VII-a şi a VIII-a. Deci cei de la liceu au semnat pentru boicotare, dar se bazau pe participarea la protest a colegilor de la gimnazii.

Tot la „Racoviţă” aflăm că sunt opt dascăli monitori la tezele cu subiect unic. Nici măcar aceştia nu ar fi participat la protest. „Dacă s-ar fi susţinut tezele, noi am fi fost prezenţi la datorie”, ne spune profesoara de engleză Mihaela Sandu (foto 2).

„La noi se stabilise că se lucrează normal. Colegii au înţeles că nu avem  de ce face grevă. Câtă vreme e criză, nu au de unde să ne dea. În plus, elevii nu au nicio vină,  să ne rezolvăm noi problemele pe spinarea lor, ca să-i ţinem în acest stres permanent. Că nici lor nu le-a fost uşor”, susţine directoarea de la „Racoviţă”, Mariana Popa (foto 3).

„Pentru noi, greva e un lux”

Profesoara de limba română Viorica Mihăilescu (foto 4) susţine că nici nu se aştepta să se întâmple ceva deosebit de data aceasta. „Acum chiar nu mai era nimic de făcut. Dacă e criză, de unde să ne dea. Suntem mulţumiţi că puţini, câţi sunt, ne intră lunar nişte bani în casă. Suntem prea săraci şi ne pot dezbina uşor. Pentru noi, greva e un lux. Pentru o zi –două de grevă, nu ne bagă nimeni în seamă. Pierdem noi la salarii. Ca să stăm mai mult, nu ne lasă inima. Pentru că avem prea mult bun simţ. Prin natura meseriei, suntem obligaţi la bun simţ.”

„Noi suntem singurii care trebuie să respectăm legea”

Că nu au crezut şi nici nu cred în şansele de a obţine ceva în lupta cu guvernul se vedea după feţele resemnate cu care ne-au întâmpinat.

„Noi suntem singurii care trebuie să respectăm legea. Preşedinţii şi cei care  fac actele normative au ajuns să recunoască public, cu nonşalanţă, că au greşit. Şi ce-i cu asta? Noi dacă am fi încălcat legea eram acum după gratii. Ei îşi permit…”, spune profesorul de educaţie fizică Marcel Bujor (foto 5).  

„N-au câştigat nimic”

„Au cedat foarte uşor şi n-au câştigat nimic”, e de părere învăţătoarea Maricica Antoniu (foto 6), de la Colegiul „Cuza”.  Singurul lucru care s-a făcut a fost bulversarea învăţământului. Multe dintre cadrele didactice au mai spus că toată povestea cu boicotarea şi cu greva a fost gestionată cât se poate de prost de sindicalişti.

„A fost o zi cumplită pentru un director de şcoală. Elevii şi profesorii mă întrebau ce facem, iar eu nu ştiam ce să le spun. Am stat mai bine de douăsprezece ore în şcoală, ca să pregătesc toate variantele posibile: grevă generală, boicot, cursuri şi combinaţiile lor. Nu e normal ca sindicaliştii să se aşeze la masa tratativelor cu câteva ore înainte de protest. Măcar se întâlneau de dimineaţă, terminau mai repede şi ştiam şi noi din timp ce avem de făcut. Şi acum stau cu stres până joi, când voi vedea deschise subiectele. Că am auzit că vor s-o ia de la capăt”, spune directorul de la Colegiul „Cuza”, Gabriel Enache (foto 7).

Aproape toţi profesorii ne-au declarat că cel mai mult i-a nemulţumit bălăcăreala în care i-au târât oamenii politici, modul în care i-au învrăjbit pe părinţi împotriva lor. Toate acestea le-au adus în suflete o lehamite cât ţara, de care nu au cum să scape nici prin greve, nici prin boicotarea examenelor. Lehamite care-şi va pune amprenta pe minţile actualilor şi viitorilor elevi. Până când sintagma „învăţământul e prioritate naţională” nu va mai însemna doar un slogan electoral în care nu mai crede nimeni.

Foto1: Profesorii au renunţat să mai lupte cu morile de vânt

Foto 2: Mihaela Sandu

Foto 3: Mariana Popa

Foto 4: Viorica Mihăilescu

Foto 5: Marcel Bujor

Foto 6: Maricica Antoniu

Foto 7: Gabriel Enache

Citit 1565 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.