Elevii săraci scot România din criză!

Elevii săraci scot România din criză!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ministerul retrage finanţarea pentru 500 de beneficiari gălăţeni ai programului „Bani de liceu” * Cei mai mulţi dintre ei vor fi nevoiţi să renunţe la şcoală *

Cornel Goga e un băiat cuminte şi, oricât ar părea de desuetă comparaţia, pare sfios ca o fată mare. E elev în clasa a XII-a, ruta progresivă,  la Grupul Şcolar „Radu Negru”. Îşi doreşte foarte mult ca, după terminarea liceului (face 13 clase) să dea la teologie şi să devină preot.

E din Suhurlui şi provine dintr-o familie cu opt copii. Un alt frate de-al său, Petrişor, învaţă la acelaşi liceu, în clasa a XI-a.  Ambii beneficiau de cei 180 de lei pe lună, prin programul „Bani de liceu”. Acum nu ştie dacă vor mai putea veni la şcoală. Din banii respectivi îşi plăteau cazarea şi masa.

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării a găsit de cuviinţă să facă economie pe spatele acestor elevi. Plafonul de 200 de lei pentru fiecare membru de familie stabilit anul trecut a fost coborât la 150 de lei. Ca urmare, aproximativ 500 de elevi gălăţeni şi alte câteva mii din ţară au pierdut finanţarea pentru continuarea studiilor liceale. Mulţi dintre ei sunt condamnaţi să renunţe astfel la şcoală.

„E strigător la cer”

Profesorii erau ieri mai revoltaţi pe această temă, decât pe nereuşita negocierilor sindicatelor care-i reprezintă.

„E strigător la cer. Au ajuns nişte elevi săraci să scoată România din criză. Nu-mi vine să cred ca se recurge la aşa ceva. Ce economie poţi să faci pentru trei luni de zile cu cei 180 de lei pe care-i dai unui copil ca să-l aduci la şcoală din mediul rural. Pentru că cei mai mulţi dintre elevii beneficiari ai banilor de liceu sunt de la ţară. Chiar îmi pare rău de cei doi elevi. Părinţii, deşi se interesează de ei, chiar nu au posibilităţi să-i mai ţină  la liceu. Este nedrept”, ne spune diriginta lui Cornel, Camelia Radu.

Elevul încă nu s-a dezmeticit de când a fost anunţat că va pierde banii: „E urât. Pentru mine însemnau foarte mult aceşti bani. Nu ştiu cât vor însemna ei, pentru criza din ţara asta”, spune tânărul necăjit.

În aceeaşi situaţie sunt şi elevi de la licee foarte bune. De la „Racoviţă”, Gabriela Damian (unul dintre cei patru elevi care au pierdut bursa) e în clasa a XII-a. Pentru ea nu există riscul să renunţe la şcoală. Va vedea cum va rezista. Mai sunt câteva luni.

Dar a fost somată de contabilitate să aducă înapoi banii pe care i-a primit pentru luna martie. „Mi-a spus că nu are de unde să-i aducă. Ce vor putea să-i facă?”, ne spune diriginta ei, Mihaela Sandu.

Dacă MECI a ajuns să facă economii pe spinarea unor elevi şi aşa bătuţi de soartă, înseamnă că nu trebuie să ne mai mire nimic din elucubraţiile pe care actuala conducere le inventează peste noapte.

În fotografie - Cornel Goga, condamnat să renunţe la visele sale

Citit 1425 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.