Campanie VL "Eu vara nu dorm"/ Pleci în concediu? Nu-ţi lăsa casa pe mâna hoţilor!

Campanie VL "Eu vara nu dorm"/ Pleci în concediu? Nu-ţi lăsa casa pe mâna hoţilor!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Conform statisticilor poliţiştilor, în perioada estivală, numărul furturilor din locuinţe este mai crescut decât în alte perioade ale anului. Aşa că, după ce v-aţi făcut planul de vacanţă şi bagajele sunt gata, nu uitaţi să vă asiguraţi, pe cât posibil, locuinţa. Chiar dacă plecaţi pentru câteva zile sau lipsiţi de acasă pentru 2-3 săptămâni, este necesar să luaţi o serie de măsuri pentru a nu deveni victimele hoţilor.

În primul rând, asiguraţi-vă că aţi închis bine toate uşile şi geamurile casei. Dacă locuiţi la curte, nu lăsaţi la vedere niciun obiect care să-i atragă pe infractori (bicicletă, maşină de tuns iarba, masă, scaun, etc) şi verificaţi dacă încuietorile de la anexele gospodăreşti sunt sigure.

Plecarea dumneavoastră în vacanţă nu trebuie să fie o informaţie ştiută de tot blocul sau de tot cartierul (dacă locuiţi la curte). Aşa că spuneţi că mergeţi în concediu doar persoanelor de încredere sau vecinilor mai apropiat. Lăsaţi-i persoanei respective o cheie de rezervă, pentru a verifica zilnic casa dumneavoastră, la ore diferite, astfel încât să creeze o anumită agitaţie, să dea impresia că locuieşte cineva acolo.

De asemenea, este foarte important să nu lăsaţi în locuinţă sume mari de bani sau obiecte de valoare precum bijuterii, ceasuri, laptop, tabletă sau altele uşor de sustras. În cazul în care v-aţi cumpărat recent un aparat electrocasnic, de exemplu un televizor sau un laptop, nu lăsaţi cutia acestuia în faţa curţii sau lângă tomberon, pentru că acest lucru i-ar putea atrage pe infractori şi i-ar face să se gândească la faptul că înăuntru ar putea fi şi alte obiecte de valoare. Iar apropo de lucruri scumpe, dacă locuiţi la casă sau la parter, folosiţi jaluzele, copertine sau draperii la ferestre, pentru ca acestea să fie ferite de privirile indiscrete ale hoţilor.

Cum întunericul este un „prieten de nădejde” al infractorilor, pentru că în perioada nopţii pot acţiona nestingheriţi, un sistem de iluminare cu sensori de mişcare le-ar fi foarte util persoanelor care locuiesc la curte. Acest lucru i-ar ajuta şi pe vecini să sesizeze vreo mişcare suspectă. În plus, aveţi grijă să tundeţi vegetaţia crescută prea mult (tufişuri înalte sau copaci cu crengi răsfirate), astfel încât uşile şi ferestrele să fie vizibile vecinilor iar potenţialii hoţi să nu aibă unde să se ascundă.

În sezonul estival, multe persoane care merg în concediu obişnuiesc să-şi anunte toţi „prietenii” din mediul virtual că pleacă sau postează des fotografii din vacanţă pe reţelele de socializare. Însă poliţiştii vă recomandă să fiţi mai rezervaţi în această privinţă, deoarece nu se ştie unde ajunge această informaţie şi cine poate profita de lipsa dumneavoastră de acasă.

 

Citeşte şi: Campanie VL:„Eu vara nu dorm ”/ Cât costă CAZAREA în staţiunile din nordul LITORALULUI

Citit 1563 ori Ultima modificare Luni, 30 Iunie 2014 17:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.