Istorie comună, parteneriat de succes/ Legături fascinante între Germania şi România

Istorie comună, parteneriat de succes/ Legături fascinante între Germania şi România
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Ne simţim respectaţi şi acceptaţi”, spune Excelenţa Sa, dl Werner Hans Lauk, ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucureşti


„Voi spune conaţionalilor mei să viziteze România, să-şi facă o impresie proprie, să vadă diferitele posibilităţi pe care le poate oferi”, a declarat la Galaţi ambasadorul „celui mai important partener comercial” al ţării noastre, care a invocat aici potenţialul turistic al Deltei Dunării dar şi pe cel al Galaţiului. Am reuşit să-l abordez măcar pe scurt:

- Dacă aţi deschide acum uşa casei şi familia v-ar întreba ce aţi văzut la Galaţi, care ar fi primul lucru pe care l-aţi povesti? V-a atras ceva în mod deosebit?

- Având în vedere că sunt foarte interesat de Istorie şi, după cum am văzut, există tot felul de legături personale, de exemplu între familia Cuza şi Germania, având în vedere că Alexandru Ioan Cuza a decedat la Heidelberg, iar un urmaş al său (numit tot Alexandru Ioan Cuza, n.n.) trăieşte astăzi la Freiburg. Acest tip de legături personale între naţiuni şi între oamenii acestor naţiuni consider că sunt cele mai importante şi cele mai fascinante, având în vedere că ne arată că există demult legături între noi şi acest spaţiu cultural cu vechi tradiţii. Legăturile culturale care au radiat mai târziu şi în politică – dăm ca exemplu venirea lui Carol I, care a clădit aici o dinastie –, acestea sunt lucrurile fascinante! Sigur, am fost astăzi în port, am fost la Universitate („Dunărea de Jos” – Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, n.n.), unde am văzut dotări moderne şi de asemenea legături între Germania şi România, însă pentru mine, în calitate de ambasador, fascinantă rămâne legătura profundă şi diversă între oamenii celor două popoare. Voi avea o întâlnire şi cu reprezentanţii minorităţii germane – o altă părticică a acestei istorii comune.

- Misiunea din România vi se mai pare mai dificilă, după ce aţi lucrat în ambasada din capitala unei ţări uriaşe precum China, sau într-o zonă de conflict, precum Kabulul?

- În China am fost şeful Secţiei economice, am fost ambasador în Afganistan şi consul general la Hong Kong. Consider că aici este o activitate foarte interesantă şi mă bucur că ministrul meu m-a însărcinat cu conducerea Ambasadei din România. După cum am mai spus, dimensiunea culturală existentă aici şi legăturile istorice, prin aşezarea germanilor în această zonă, mi se par extraordinare şi fac această activitate atât de interesantă. În plus, un aspect foarte important pentru mine este şi faptul că România este un important partener comercial al Germaniei şi o locaţie importantă pentru investiţii. Avem colaborări foarte puternice şi în domeniul educaţional. Germanii şi Germania se bucură de o imagine foarte bună în România şi ne simţim respectaţi şi acceptaţi în acelaşi timp, în egală măsură cum facem şi noi cu partenerii noştri români, pe care îi respectăm şi-i tratăm ca parteneri egali şi de aici derivă şi faptul că activitatea este atât de plăcută şi de încununată de succese şi putem să continuăm să clădim împreună Europa. Şi mă simt foarte bine aici!

Ambasada Germaniei ajută cercetarea istorică gălăţeană

Ambasadorul Werner Lauk, care şi-a anunţat prezenţa, în octombrie, la Muzeul de Istorie, pentru marcarea a 170 ani de relaţii diplomatice româno-germane la Galaţi (deschiderea Consulatului Prusiei), prin deschiderea unei expoziţii foto-documentare, va solicita, la rugămintea directorului, ca specialistul Serviciului cultural al Ambasadei să caute documente privind Galaţiul în arhiva MAE german.

 

Citit 866 ori Ultima modificare Luni, 30 Iunie 2014 17:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.