Campania VL „Eu vara nu dorm”/ UNDE poţi merge la PESCUIT în Galaţi (FOTO)
Foto: Sursa A.J.V.P.S

Campania VL „Eu vara nu dorm”/ UNDE poţi merge la PESCUIT în Galaţi (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Stau toată ziua cu „băţu”-n baltă şi… admiră natura. Vorbim despre pescarii înrăiţi care, de fiecare dată când au timp liber, dau o fugă până la cea mai apropiată baltă sau până la malul apei unde stau de obicei şi aşteaptă ca peştele să prindă momeala. Nu uităm nici de pescarii amatori care îmbină utilul cu plăcutul. Ies la sfârşitul săptămânii cu familia sau cu prietenii la un grătar în aer liber, dar îşi iau şi undiţa după ei, poate poate prind vreun peşte pe care să-l frigă imediat.

Pentru toţi împătimiţii acestui sport, mai solicitant pentru unii şi mai relaxant pentru alţii, prezentăm în materialul următor cele mai frecventate locuri de pescuit din zona Galaţiului şi cât costă taxa la amenajările piscicole. Chiar dacă administratorii au tarife piperate, plăcerea pescuitului face toţi banii şi poţi pleca acasă cu 5 kilograme de peşte.

Amenajări piscicole aproape de casă

Pescarii gălăţeni pot arunca undiţa în apa Lacului Vânători. Aici, taxa pentru două ore de pescuit este de 10 lei/persoană şi dacă doriţi să gătiţi peştele prins la faţa locului, aveţi la dispoziţie zece grătare. Nu există, însă, în zonă, nici apă potabilă şi nici curent electric. Biletul de intrare pentru copii, elevi şi studenţi este de 4 lei, pentru adulţi 6 lei, iar pentru parcare plătiţi alţi 4 lei. Cum e ceva mai departe de oraş, la aproximativ un kilometru de Cimitirul Evreiesc, puteţi ajunge la Lacul Vânători fie cu un mijloc de transport în comun până în Bariera Traian, iar de acolo trebuie să urcaţi într-un taxi sau să mergeţi pe jos, fie cu maşina personală.

Cea mai renumită amenajare piscicolă din apropierea Galaţiului este Balta Zătun. „Fiecare persoană care vrea să pescuiască la noi trebuie să plătească 100 de lei şi, dacă are fir întins, poate pleca acasă cu 5 kilograme de peşte sau îl poate prăji acolo pe grătar, pentru că avem zece grătare duble pregătite pentru clienţi”, ne-a declarat Vali Viorel Sandu, directorul Serviciului Public Judeţean de Administrare a Domeniului Public şi Privat Galaţi. La Zătun se poate ajunge doar cu maşina personală sau cu taxiul iar drumul până acolo este bun. Mergeţi spre Vama Giurgiuleşti, iar după 6 kilometri parcurşi, viraţi la dreapta pe digul de la malul Dunării, spre Cotul Pisicii.

La distanţă mică de Zătun se află balta „La Salcâmi”. Aici puteţi prinde peşte în cele două bazine pe care le aveţi la dispoziţie. Pentru a vă petrece o zi acolo, trebuie să închiriaţi unul dintre acestea, indiferent dacă veniţi să pescuiţi, să faceţi plajă sau să încingeţi un grătar. Bazinul mic, de jumătate de hectar, poate fi închiriat cu 200 de lei, iar preţul închirierii bazinului mare, de 1,5 hectare, ajunge la 300 de lei, plus 10 lei pentru fiecare persoană. Durata închirierii este de la ora 7:00 dimineaţa până a doua zi la ora 7:00. Şi pentru a ajunge la balta „La Salcâmi” aveţi nevoie de maşină personală.

Cu undiţa într-o apă mai îndepărtată

Pe linia Tecuciului, la aproximativ  20 de kilometri de Galaţi, pescarii amatori sau profesionişti pot prinde peşte în două amenajări: Lozova şi Potcoava, din Braniştea. Pentru a ajunge la prima din ele trebuie să ieşiti din localitate şi, după 500 de metri, mergeţi la dreapta pe un drum pietruit care trece pe sub calea ferată. Cu 100 de lei, puteţi pescui pentru 12 ore. Iar la Balta Potcoava, taxa este de 20 de lei şi, dacă aveţi noroc, puteţi pleca acasă cu 5 kilograme de peşte. De ajuns e relativ uşor: la intrare în localitatea Braniştea faceţi prima la stânga şi mai mergeţi un kilometru si jumătate până la destinaţie. Drumul este acceptabil, însă impracticabil pe timp de ploaie.

Pescuit sportiv se practică şi la Balta Smârdan, aflată în vecinătatea localităţii cu acelaşi nume, la aproximativ 5 kilometri de şoseaua principală. Dacă doriţi să aruncaţi undiţa în apă aici, trebuie să plătiţi 50 de lei pe zi.

Aceeaşi taxă este şi la amenajarea piscicolă Mălina, din Movileni, întinsă pe 30 de hectare.

Pescuit la amenajările de la Prut

Împătimiţii pescuitului sportiv obişnuiesc să vină şi la bălţile private din Parcul Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior, în zona localităţilor Folteşti, Vlădeşti, Oancea. Amenajarea „Maţa Rădeanu”, proprietate a A.J.V.P.S Galaţi (Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi), are o suprafaţă de peste 600 de hectare şi este alimentată, în mare parte, în mod natural, prin aportul apelor adunate de râul Elan, ce se varsă în Prut. Pescarii care au carnet de membru plătesc 30 de lei pentru o zi de pescuit, membrii altor asociaţii dau 50 de lei, iar pescarii amatori trebuie să scoată 100 de lei din buzunar. Dacă au fir întins, cu toţii pot pleca acasă cu 5 kilograme de peşte.

CITEŞTE ŞI: Campania VL „Eu vara nu dorm”/ Ce medicamente NU trebuie să vă LIPSEASCĂ din bagaje

Balta „Cotul Chiului”, aflată în vecinătatea satului Stoicani (comuna Folteşti), la aproximativ 30 de kilometri de Galaţi, îşi aşteaptă pescarii cu tariful de 20 de lei pe zi.

Se mai poate sta cu undiţa şi-n apa Bălţii „Şovârca” din comuna Oancea, la circa 60 de kilometri de oraş. Aici taxa de pescuit pe timp de zi este de 50 de lei, iar cei care vor să practice acest sport şi noaptea, însă în jurul sediului fermei, plătesc încă 10 lei.

Pentru a ajunge la toate aceste amenajări piscicole aveţi nevoie de maşină personală, dar puteţi merge şi cu autobuzele sau cu microbuzele care pleacă de la autogară spre toate zonele judeţului Galaţi.

Mai aproape de casă, cei cărora le place să exploreze la pas împrejurimile şi au permis de pescuit recreativ/sportiv se pot aventura să arunce undiţa şi în Dunăre sau Siret, precum şi în canalele magistrale de irigaţii „conectate" la acestea.

Citit 10493 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Iulie 2014 18:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.