Boala Lyme OCOLEŞTE Galaţiul. În judeţ, situaţia e INCERTĂ

Boala Lyme OCOLEŞTE Galaţiul. În judeţ, situaţia e INCERTĂ
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Autorităţile nu au un control asupra mediului rural, unde oamenii nu obişnuiesc să meargă la medic în cazul în care sunt muşcaţi de căpuşe


Doar zece gălăţeni s-au prezentat la Spitalul de Boli Infecţioase în ultima săptămână acuzând faptul că au fost muşcaţi de căpuşe în timp ce se aflau pe raza municipiului sau în localităţile periferice. Cifra, aproape la jumătate faţă de cea raportată cu o săptămână înainte, face ca numărul total de cazuri înregistrate din luna martie până în prezent să ajungă la 240, comparabil cu cel de anul trecut. Cu toate acestea, susţin autorităţile medicale, ne putem considera fericiţi pentru că în 2014 atacurile căpuşelor nu au lăsat în urmă nici măcar o suspiciune de boală Lyme.

„Putem trage concluzia că acţiunile de dezinsecţie derulate în municipiul Galaţi şi în împrejurimi au dat roade, în sensul că avem tot mai puţine cazuri de muşcături de căpuşe. Asta şi faptul că oamenii atacaţi de insecte au înţeles să se prezinte la medic a făcut ca până la acest moment să nu avem nicio suspiciune de boală Lyme la Galaţi, ceea ce este un lucru îmbucurător”, a precizat dr. Valentin Boldea, purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi.

Autorităţile recunosc însă că nu deţin un control total asupra fenomenului căpuşelor în judeţ, neavând date concrete despre cei muşcaţi mai cu seamă în mediul rural. „În general, oamenii de la ţară care sunt muşcaţi pe câmp sau în zonele de agrement care de multe ori se confundă cu păşunile, nu merg la medic şi astfel nu există o evidenţă concretă asupra cazurilor din aceste zone. Riscul major în acest caz este apariţia bolii Lyme, dacă insectele nu sunt extrase corect şi nu se aplică tratamentul profilactic”, a adăugat dr. Boldea.

Gălăţenii care au fost muşcaşi de căpuşe trebuie să ştie că intervenţia medicală în primele ore este esenţială pentru prevenirea complicaţiilor. În cazul în care nu primesc tratament, victimele pot dezvolta boala Lyme, ale cărei simptome pot fi: febră, frisoane, dureri musculare şi articulare, cefalee, oboseală, mărirea de volum a ganglionilor.

Citit 1335 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Iulie 2014 18:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.