BILANŢ CRUNT: Aproape 300 de gălăţeni au pierit prin MORŢI VIOLENTE

BILANŢ CRUNT: Aproape 300 de gălăţeni au pierit prin MORŢI VIOLENTE
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Un număr de 513 autopsii au fost efectuate anul trecut la sediul Serviciului de Medicină Legală Galaţi * Peste 50 de locuitori din judeţul Galaţi şi-au găsit sfârşitul în accidente rutiere


Potrivit unui raport publicat de Institutul Naţional de Medicină Legală (INML), dintre cele 513 autopsii efectuate pe parcursul anului trecut de către Serviciul Judeţean de Medicină Legală (SJML) Galaţi, 297 au fost în cazuri de morţi violente, în vreme ce restul au reprezentat cazuri de morţi care nu au implicat în mod necesar o circumstanţă violentă. Numărul de autopsii a fost astfel mai scăzut decât cel din 2012, când medicii legişti gălăţeni au efectuat 557 astfel de proceduri. Totuşi, a fost înregistrată o creştere faţă de 2011, atunci când numărul înregistrat de autopsii a fost de numai 280.

Loviţi, spânzuraţi şi îngheţaţi

Printre gălăţeni, cele mai multe morţi violente au survenit, în 2013, în urma unor loviri cu sau de către corpuri dure - 119. Printre mecanismele cauzatoare de morţi nenaturale se mai numără şi spânzurarea, 73 de gălăţeni, majoritatea bărbaţi, alegând să renunţe astfel la viaţă. Alţi 28 de gălăţeni au murit înecaţi, în vreme ce un număr identic a sfârşit din cauza intoxicaţiilor cu medicamente sau cu gaze.

Potrivit datelor din raport, alte 12 persoane au căzut victime ale altor forme de asfixie, iar 11 nu au supravieţuit în urma arsurilor pe care le suferiseră. În ordine descrescătoare, zece gălăţeni au murit în timpul lunilor de iarnă, din cauza hipotermiei cauzate de expunerea îndelungată la frig. Urmează decesele prin electrocutare, în număr de opt, cele prin lovire cu un obiect tăietor sau înţepător, în număr de cinci, şi cele prin strivire la locul de muncă, în număr de trei.

Raportându-ne la nivelul întregii ţări, Galaţiul ocupă locul 11 în ceea ce priveşte numărul de morţi violente. Locul 1 este deţinut de Bucureşti - 959 de cazuri, urmat de Iaşi - 648 şi Constanţa - 422. Cele mai puţine morţi violente s-au petrecut anul trecut în judeţele Maramureş - 101 şi Covasna - 109. În judeţul vecin, Brăila, numărul de morţi violente a fost de 151, la o populaţie de aproximativ 316.000 de locuitori. Dacă raportăm numărul morţilor violente la cel al populaţiei, Brăila pare mai sigură decât Galaţiul, cu o moarte violentă la 2.097 locuitori, faţă de una la 1.786, înregistrată la noi.

De la crime la accidente casnice

15 gălăţeni ucişi au ajuns anul trecut pe masa medicilor legişti. "Topul crimelor" pe 2013 ne situează pe locul şapte la nivel naţional, la egalitate cu judeţul Constanţa şi după Iaşi - 38, Bucureşti - 35, Craiova - 33, Bacău - 23, Timişoara - 18 şi Vaslui - 16.

În ceea ce priveşte accidentele, cele mai dese sunt evenimentele rutiere. 51 de gălăţeni şi-au pierdut viaţa anul trecut în astfel de accidente. Alţi opt au murit în urma unor accidente casnice sau agricole, patru loviţi de tren, iar trei în accidente de muncă. La rubrica morţi violente prin "alte circumstanţe", raportul INML arată în dreptul Galaţiului numărul de 130.

În privinţa morţilor prin accidente rutiere, Galaţiul ocupă locul al 13-lea la nivel naţional. Cele mai periculoase şosele par a fi cele din Bucureşti - 179 de decese, Suceava - 102 decese şi Prahova - 85 de morţi.

Citit 1999 ori Ultima modificare Luni, 28 Iulie 2014 09:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.