ZIUA MARINEI acum 77 de ani. Lovituri de tun şi jocuri peste DUNĂRE

ZIUA MARINEI acum 77 de ani. Lovituri de tun şi jocuri peste DUNĂRE
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

21 de salve de tun trase spre portul Galaţi de pe monitoarele de pe celălalt mal - ce vremuri! „Ziua Marinei s´a sărbătorit anul acesta cu un fast deosebit”, consemna cotidianul gălăţean „Acţiunea” din 18 august 1937. Portul era pavoazat cu drapele româneşti, navele arboraseră steaguri internaţionale. La 10,00 preoţii, conduşi de referentul episcopal Petru Savin, începuseră slujba la bordul monitorului „Bucovina”. Participau: comandantul Diviziei 21 Infanterie - general Phlepks (de fapt, Artur Martin Phleps, care, ajuns, în armata nazistă, comandantul Diviziei Prinz Eugen, a fost executat de sovietici), prefectul Constantin Ignat, comandor Andone Calistrat, care a vorbit despre însemnătatea zilei şi a evocat jertfele marinarilor în războiul de reîntregire, Iordan Stănescu, şef al Siguranţei - serviciul secret, dar şi locţiitor de chestor, un consilier, un reprezentant al Primăriei, comandori şi ofiţeri de uscat.

 

 

„În amintirea eroilor căzuţi pe apă” au fost aruncate în fluviu o ancoră şi o coroană „de flori naturale”. A urmat „o agapă”, la care generalul Phlepks a toastat în onoarea regelui, „oficialităţile făcând o scurtă excursiune pe Dunăre.” Şi pentru popor? După-amiaza, de la 17,00, pe malul celălalt (chiar dacă nu era pod), au fost „concursuri nautice” (participanţi: „elementele marinei militare, grănicerilor şi toate celelalte unităţi”) şi "diferite distracţii pe apă”. A cântat fanfara Regimentului 11 Dorobanţi „Siret”. Ziarul scrie că la Constanţa participase suveranul, primit de marinari cu „urale nesfârşite”. Franţa trimisese acolo contratorpilorul „Vauban”. „Iachtul fostului Rege al Angliei a fost cumpărat de M.S. Regele Carol”: tocmai fusese adus la Constanţa „Nahlin” – ajuns apoi vasul „Libertatea”, pierdut de gălăţeni! - „unul dintre cele mai luxoase din lume”. Costase 20 milioane lei (25.000 de lire sterline). „Acţiunea” scria şi despre speranţa că în viitor produsele româneşti vor fi transportate de o flotă românească.

Citit 2516 ori Ultima modificare Joi, 14 August 2014 20:08

2 comentarii

 • postat de anonimul galatean
  Sâmbătă, 16 August 2014 12:34
  84.117.45.***
  Am asistat aseara la o ceremonie jenanta de sarbatorire a Zilei Marinei.In primul rand distanta pe care oficialii au impus-o prin cocotarea lor pe acea ambarcatiune de parca erau veniti din ceruri,iar noi supusii ,obligati sa ascultam vorbaria lor plictisitoare.Cand vor intelege oamenii pe care i-am ales, sa ne trateze cu mai multa consideratie si respect ,macar pentru faptul ca NOI II PLATIM?In a doua parte fanfara si defilarea au fost o bataie de joc la adresa auditoriului,demonstrand o lipsa de interes fata de momentul solemn la care atat noi cat si ei participam.Fara sa vreau m-am dus cu gandul la seria filmelor de comedie ,,Jandarmii la plimbare,,
  0
  1
  Raportează
 • postat de vapore de resbel in port
  Vineri, 15 August 2014 21:41
  92.84.110.***
  La vremea aceea ,21 de salve erau auzite de toata suflarea Orasului ,legata in diferite moduri de economia fluviului. Sa reamintim ca in oras existau peste 20 de Agentii de vapoare ce reprezentau fizic interesele unor mari case de comert precum Watson&Youell,pe str.Portului, Wiliam Iacob Owenet Co.,pe str. Col.Boyle, Lloyd Triestino,si altele. Poate viitorul va oferi o noua sansa galatenilor daca la mijloc vor interveni interese europene.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.