TINERII ŞI ORAŞUL/ Micro 16 - colţul Galaţiului UITAT DE AUTORITĂŢI şi izolat de CIVILIZAŢIE

TINERII ŞI ORAŞUL/ Micro 16 - colţul Galaţiului UITAT DE AUTORITĂŢI şi izolat de CIVILIZAŢIE
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Fără magazine şi fără mijloace de transport complementare celor de la Transurb, această zonă a Galaţiului face parte, parcă, din altă lume


A avut odată un cinematograf, un restaurant celebru, cizmărie, piaţă şi un complex de magazine. Acum a rămas o umbră a vremurilor de altădată. E vorba de Micro 16, unul dintre cartierele importante ale Galaţiului, unde, pentru că sunt foarte multe probleme, principalul hobby al locuitorilor este să scrie, săptămânal, plângeri pe diverse teme către Primărie. Subiecte sunt multe, dar, din păcate, răspunsuri şi soluţii sunt puţine!

Cartierul fără magazine

Pe lângă magazinul mare, care era mândria zonei - acum închis - în cartier mai existau cel puţin două-trei chioşcuri la colţul blocului, de unde locatarii îşi puteau cumpăra, la orice oră din zi şi din noapte, pâine, ţigări, apă şi alte mărunţişuri.

Ca multe altele din oraş, acestea au fost demolate, fără să se pună nimic în loc. Aşa că oamenii de aici sunt nevoiţi să meargă destul de mult pe jos, până la Billa sau magazinul Profi, din vecinătate. Cei mai nemulţumiţi sunt vârstnicii.

”Merg zece minute până la supermarket să-mi iau o pâine sau apă. Şi pentru că sunt mai tânăr, îi mai cumpăr şi vecinei cele trebuincioase, pentru că ea nu se poate deplasa. Nu a rămas nimic în zonă, de unde să ne facem cumpărăturile mici”, spune dezamăgit  Marinel Muntean.

Cartierul fără maxi-taxi

În cartier există o singură staţie de autobuz, neacoperită. Cum pe aici circulă două trasee (9 şi 104) gălăţenii sunt nevoiţi să aştepte şi câte 20 de minute până trece un mijloc de transport. ”E greu să stai în frig, soare sau ploaie, eşti total expus! În plus, este singură noastră opţiune şi suntem mereu pe fugă, pentru că, dacă pierdem maşina, trebuie să aşteptăm, din nou, mult timp. Ar fi bine dacă am avea şi noi un traseu de maxi-taxi ca în celelalte zone”, ne spune, cu năduf, Emilia Costin.

Zero răspunsuri de la autorităţi

Dacă în timpul campaniilor electorale oamenii mai sperau într-o schimbare, în prezent s-au lămurit. Aşa că s-au pornit pe scris reclamaţii către Primărie. Ba despre ghena de gunoi care dă pe-afară şi a devenit loc de joacă pentru câinii comunitari, ba despre copacii uscaţi lăsaţi de izbelişte, ba despre lipsa locurilor de parcare. ”Exista un proiect întocmit de Administraţia Publică pentru care s-au primit fonduri europene, aşa ni s-a răspuns. Că ar fi un proiect de modernizare a zonei şi fondurile necesare. Însă Primăria nu ne-a sprijinit niciodată”, ştie Letiţia Enache.

„Am scris despre lipsa spaţiilor verzi. Şi despre arborii bătrâni. Am depus multe cereri la Ecosal pentru tăierea crengilor uscate. La ultima furtună, un copac masiv a căzut în cartier. Nici nu vreau să mă gândesc ce s-ar fi întâmplat dacă trecea cineva pe acolo”, ne spune indignată Elena Bunea.

Oamenii se mai plâng şi de faptul că s-au înmulţit patrupedele. ”Nu spunem că nu ne plac animalele, dar există şi consecinţe tragice. Am depus multe cereri la Ecosal şi Primărie, am trimis şi fax, dar degeaba. Nu ne mai putem trimite copiii singuri la şcoală. Există pericolul că oricând să fie atacaţi”, ne-a declarat mama unei fetiţe, care nu a dorit să-şi dezvăluie identitatea.

Însă cea mai mare temere a celor de aici este că trăiesc într-o zonă dată uitării, care va ajunge o ruină, ca multe altele, într-un oraş ce moare încet, dar sigur.

Citit 1529 ori Ultima modificare Luni, 01 Septembrie 2014 18:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.