INTERVIU cu directoarea CJP, Ana Denis Aramă: "FALŞII PENSIONARI au înghiţit 1,7 milioane de euro"

INTERVIU cu directoarea CJP, Ana Denis Aramă: "FALŞII PENSIONARI au înghiţit 1,7 milioane de euro"
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

* Casa Judeţeană de Pensii Galaţi are de recuperat bani de la aproape 900 de gălăţeni care au primit pensii pentru invaliditate închipuită


- Câţi pensionari sunt în judeţul Galaţi şi care este nivelul mediu al pensiei?

- Sunt 142.238 de pensionari, faţă 142.910 câţi erau anul trecut. Pensia medie este de 844 de lei acum, faţă de anul trecut când era 805 lei.

- Se tot vorbeşte că, peste 20-30 de ani, sistemul de pensii nu va mai putea asigura plata pentru actualii cotizanţi. E adevărat?

- Nu. Din punctul meu de vedere este absurd. Chiar dacă bugetul se află pe deficit, niciun stat nu-şi va permite să-i lase pe oameni fără pensie. Vor lua din alte fonduri. Niciun om politic nu-şi va permite să nu plătească pensii.

- Există o tendinţă a măririi vârstei de pensionare. Acum, femeile şi bărbaţii ies la pensie la 65 de ani. Ce părere aveţi de acest fenomen?

- Fiind o ţară membră UE, ne adaptăm la politicile Uniunii, dar fără să putem adapta şi condiţiile sociale din România la cele din Europa. Câte femei vor putea sta până la 65 de ani la muncă? Le va permite organismul, având în vedere că o femeie în România munceşte şi acasă, creşte şi copii, are şi mai multe joburi, pentru că salariile sunt foarte mici? Sunt diferenţe între vârstele de ieşire la pensie în statele europene. Nouă ni s-a impus acest lucru din afară. A fost o condiţie impusă şi nu a contat părerea oamenilor politici din România.

- Care sunt cele mai frecvente probleme cu care vin oamenii în audienţă?

- Cea mai gravă problemă este cuantumul pensiei. Şi această problemă apare la toate categoriile sociale, indiferent de domeniul în care au lucrat, fie foşti muncitori necalificaţi, fie profesori universitari. Sunt profesori universitari care se plâng că banii pe care-i primesc ca pensie sunt puţini, comparativ cu cât au muncit şi cu cât au cotizat.

- Se spune că persoanele vârstnice sunt mai dificile, iar dumneavoastră lucraţi zilnic cu ele. Cum le faceţi faţă?

- Vârstnicii nu sunt dificili, ba chiar mi se pare că sunt prea toleranţi. Numai că unei persoane în vârstă trebuie să-i explici clar şi concis, astfel încât să te înţeleagă. Din păcate, legislaţia noastră este destul de alambicată şi greu de înţeles. Şi atunci, trebuie să te înarmezi cu multă răbdare, pentru a le explica pe înţelesul lor.

- Care sunt cele mai importante lucruri pe care le-aţi realizat de când sunteţi director?

- Avem o echipă foarte unită şi colaborăm foarte bine. Eu ţin foarte mult la modul în care colegii mei se adresează pensionarilor. S-au făcut nişte studii la nivel naţional şi a reieşit că oamenii erau nemulţumiţi de atitudinea funcţionarului public. Pe fondul unui volum mare de muncă, aveau tendinţa să fie neprietenoşi. Este motivul pentru care le-am cerut colegilor mei o foarte mare grijă în modul în care relaţionează cu pensionarii. Am încercat să facem tot posibilul ca aceştia să nu se stea cu orele pe la uşi, deşi ne confruntăm cu deficit de personal. Volumul de activitate este foarte mare, iar salariile sunt destul de mici.

- Ce salariu ia un funcţionar de la CJP?

- Un salariu mediu este de 3.000 de lei brut, iar cel mai mic este de 2.000 de lei brut.

- Care este numărul pensionarilor care beneficiază de amnistia fiscală la Galaţi?

- E vorba de 1.106 pensionari care vor beneficia de această lege, iar suma care nu se va mai recupera este de 2,1 milioane de lei.

- Cine se face vinovat de calculele eronate?

- Nu e chiar cum scrie presa, că greşelile ar fi doar ale funcţionarilor. Nu putem generaliza. Noi lucrăm cu baze de date active 30-40 de ani. Evidenţa lor a fost ţinută în creion. Abia în 2001 s-a introdus un sistem informatizat. Dacă un operator a greşit în 2001, eroarea a rămas în sistem şi în prezent, pentru că noi lucrăm şi acum cu aceleaşi informaţii. Sunt şi date introduse greşit de angajatori. Numai cine lucrează aici poate să-şi dea seama cum funcţionează, de fapt, sistemul şi că greşelile nu sunt datorate doar personalului de la CJP.

Citeşte si cine sunt pensionarii de lux ai Galaţiului

Au fost şi greşeli de interpretare legislativă, pentru că de multe ori lucrurile nu sunt clare. Un funcţionar are de făcut 11 dosare pe zi, iar la Galaţi dosarele sunt destul de grele, pentru că la ArcelorMittal există grupe de muncă şi tot felul de alte încadrări. Iar compartimentul nostru de stabilire a pensiilor are 14 funcţionari. Anul acesta, din ianuarie, până în septembrie au fost depuse 15.920 de cereri, dintre care 6.200 au fost înscrieri noi, iar 9.720 sunt cereri de recalculare. La care se adaugă şi alte lucrări.

- Aţi avut situaţii în care politicul s-a amestecat în treburile instituţiei? Se spune că şefii deconcentratelor, fiind numiţi politic, suportă presiuni din partea partidelor.

- Personal, nu am simţit niciun fel de presiune politică. O simţim din punct de vedere al legislaţiei. De exemplu, acum aşteptăm legea amnistiei şi se pare că vom da înapoi şi debitele recuperate, în termen de cinci ani. Lucru foarte bun pentru oamenii în cauză, dar pentru noi e un volum mare de muncă, pe lângă ceea ce avem. Oamenii nu mai vor să stea peste program, pentru că nu există posibilitatea să-i plăteşti.

- Aţi descoperit o serie de dosare de pensii de invaliditate false? Câte sunt în final şi care este stadiul cercetărilor?

- Avem 863 de dosare fraudate şi un debit de 7.650.000 de lei (1,7 milioane de euro), bani care trebuie recuperaţi. Am depus, până la acest moment, nouă plângeri penale. Organele de cercetare penală îşi fac treaba, audiază, dar nu s-a dat o decizie deocamdată. Am depus plângere împotriva asistentei de la cabinetul nr. 4, Luminiţa Tirim, şi a asistentei de la Spitalul Judeţean, Adriana Ionescu. Apoi, i-am făcut plângere şi medicului de la cabinetul nostru, pentru neglijenţă în serviciu, dar şi pe numele unor pensionari. Asistenta de la Judeţean racola persoanele care veneau cu o problemă la spital şi le trimitea la asistenta de la CJP, care le făcea documente false. Au fost în final 863 de dosare fraudate, dintre care comisia medicală a menţinut în plată cam 10 la sută, pentru că s-a constatat că oamenii respectivi chiar aveau probleme de sănătate. Dosarele lor fuseseră distruse, pentru a se putea confecţiona alte dosare, false. Practic, asistenta Tirim s-a folosit de documentele unor oameni care erau într-adevăr bolnavi pentru a construi documente false.

 

Cine este Ana Denis Aramă

Născută pe 25 iulie 1975, Ana Denis Aramă este directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii Galaţi din anul 2009. Lucrează în cadrul instituţiei din 2005, când a fost angajată ca director executiv-adjunct.

A absolvit, în 1997, Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administrative din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, după care a urmat cursuri postuniversitare de Managementul tranzacţiilor internaţionale la Bucureşti. Între 2005 şi 2007 urmează un masterat, tot la Bucureşti, la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, specializarea Spaţiul public european. În 2008, urmează un program de perfecţionare la Institutul Naţional de Administraţie, după care în 2009, în cadrul aceleiaşi instituţii, devine absolventă a Programului de formare specializată pentru ocuparea unei funcţii publice corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici.

Este căsătorită cu Iulian Nicuşor Aramă - fost director la SC Electrica SA, fost prim vicepreşedinte PDL, care a migrat la Partidul Mişcarea Populară în 2014.

 

Citit 10915 ori Ultima modificare Luni, 08 Septembrie 2014 17:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.