In memoriam/ La despărţirea de pictoriţa Mala Zamfirescu-Bedivan

In memoriam/ La despărţirea de pictoriţa Mala Zamfirescu-Bedivan
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

A încetat din viaţă, la Bucureşti, pe 26 august, pictoriţa Mala Zamfirescu-Bedivan, fiică a Galaţiului, personalitate marcantă a artei româneşti contemporane, ale cărei lucrări au putut fi admirate, recent, în expoziţia „In activitas”, de la Muzeul de Artă Vizuală.

Născută la Galaţi, pe 8 ianuarie 1928, a învăţat mai întâi la Şcoala Negroponte, la Institutul Notre Dame de Sion, a luat lecţii cu pictorul Nicolae Mantu, apoi, la Bucureşti, a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, promoţia 1958. S-a căsătorit, încă din studenţie, cu colegul său, pictorul Petre Bedivan. Are doi copii, Cristian Paul Bedivan - sculptor şi Mihaela Stavrescu - graficiană.

Din 1953 a început să participe cu lucrări la expoziţii republicane, saloane de grafică, expoziţii de artă românească organizate în Cuba, Italia, Germania, Grecia, la expoziţii internaţionale în Rusia şi Germania. Prima expoziţie personală şi-a organizat-o în 1989, cu lucrări executate în urma unui pelerinaj întreprins în Egipt şi Israel („Impresii din Orient”, Galeria „Orizont”, Bucureşti). Au urmat altele, deschise la Bucureşti, Sibiu, Braşov şi Galaţi. Lucrări ale sale se află în colecţii din România, Elveţia, Franţa, Germania, Grecia, Canada, Israel, Egipt, Kenya, Turcia, Spania şi Statele Unite ale Americii.

Artista a abordat atât pictura cât şi gravura. S-a manifestat în acelaşi timp în grafica publicitară, în arta decorativă, vestimentaţie, forme spaţiale. În pictură a cultivat compoziţia de gen, portretul, peisajul, natura statică, nudul. În domeniul gravurii a expus de-a lungul anilor litografie, linogravură, xilogravură, maniera neagră.

La despărţirea de Mala Zamfirescu-Bedivan, ne mângâiem cu gândul că opera sa ne va încălzi în continuare sufletele de pe simezele muzeelor, galeriilor de artă şi colecţiilor particulare. Dumnezeu s-o odihnească în pace!

1. În zi de sărbătoare

2. Flemingi la Romat-Gan

3. Ţăran din Rădăuţi

4. Femeie cu turban

5. Oaza din deşert

Citit 4115 ori Ultima modificare Vineri, 12 Septembrie 2014 15:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.