„Cartierul olandez” de pe malul Brateşului SLIDESHOW

„Cartierul olandez” de pe malul Brateşului SLIDESHOW
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

* Dintr-un proiect de 4 milioane de euro s-a născut la Galaţi un complex rezidenţial de excepţie! * Vile futuriste, spaţii generoase, ambient ca în poveşti * Proiectul gândit de Alex den Breejen şi arhitectul Alex Marinescu va fi vedetă la Bienala de Arhitectură 2012!  *

Pe malul Brateşului, la capătul unei alei care pleacă din DN26 chiar dreptul Metro, pe locul în care până acum vreo 2 ani erau doar scaieţi şi ici, colo un lan de porumb, astăzi se ridică un cartier rezidenţial „dintr-un alt film”.

Pare incredibil că vilele purtând amprenta uni stil arhitectural cu forme futuriste, spaţii largi, deschise, combinaţii îndrăzneţe de materiale, dar şi un ambient cu alei şi spaţii verzi generoase sunt rezultatul… „hobby”-ului lui Alex den Breejen (FOTO 2). El a venit în Galaţi în urmă cu 10 ani, alături de tatăl său, în cadrul companiei Den Breejen Romania, colaboratoare apropiată a Şantierului Naval Damen.

Dar, uite că drumul de la sablare şi vopsitorie navală până la… afaceri imobiliare nu este chiar atât de mare. Şi deşi Alex den Breejen vorbeşte despre proiectul său ca despre un hobby, el este în fapt o afacere în toată regula, în valoare de aproape 4 milioane de euro!

Totul a plecat de la faptul că, la un moment dat, Alex den Breejen s-a săturat să tot stea cu chirie, la bloc. În timpul liber nu-i plăcea să se uite la TV, aşa că… s-a născut acest proiect – „Brateş Lake Residence”.

„Iniţial am zis că, împreună cu alţi parteneri olandezi, să găsim un loc unde, plecând de la un concept unitar, să facem nişte case. Teren am găsit aici, pe malul Brateşului, un loc superb, dar când partenerii au auzit ce implică asta – să facem drum, să tragem curent, să tragem gaze, tot ce înseamnă infrastructura – au zis ˝nu, nu avem curaj să facem asta˝. Dar eu nu m-am descurajat şi, chiar dacă am rămas singur, am continuat.”

Arhitectura dă tonul!

Pasul decisiv în proiect şi care a însemnat, în definitiv, diferenţa de la nişte „simple case” la vile care pot sta la loc de cinste în orice revistă de arhitectură din lume a fost întâlnirea dintre Alex den Breejen şi arhitectul bucureştean Alex Marinescu.

„De la proiectele caselor şi stilul lor, până la lăţimea străzilor, a spaţiilor ambientale, toate le-am convenit pentru a obţine ceva unitar”, ne mărturiseşte Alex den Breejen.

Într-adevăr a ieşit un proiect de excepţie, cu 15 vile, în care se simte la tot pasul că fiecare detaliu a fost bine gândit.

„Experienţa de a locui undeva nu este doar de a avea o casă şi o curte. O casă foarte frumoasă aflată într-o zonă neamenajată nu este pusă în valoare. Este nevoie de un complex arhitectural mai amplu şi aşa am făcut aici”, explică Alex den Breejen.

La rândul său, arhitectul Alex Marinescu a ţinut să aprecieze colaborarea pe o are cu partenerul olandez: „Am găsit o deschidere extraordinară şi am pus bazele unei colaborări cum rar găseşti în România, în care lumea este mai sceptică... Practic, am fost lăsat să-mi pun în valoare experienţa de 12 ani pe care o am în arhitectură cu scopul de a obţine un proiect unic, gândit special pentru amplasamentul, natura terenului, orientarea către lacul Brateş”.  

Într-adevăr, dacă ne uităm la „cartierul olandez” şi dacă ne uităm şi la „măgăoaiele” pe care unii sau alţii şi le-au construit în câmp sau pe uliţe prăfuite fără a avea nici în clin, nici în mânecă cu arhitectura, înţelegem ce vor să ne spună cei doi.

De altfel, proiectul „Brateş Lake Residence” nu se va opri la Galaţi, urmând să fie prezentat în 2012 la Bienala de Arhitectură de la Bucureşti, iar de aici, mai departe, ar putea ajunge în competiţiile europene de arhitectură, alături de proiecte de prestigiu din Amsterdam, Berlin sau Copenhaga!

Casă, dulce casă

Autorizaţii pentru infrastructură, pentru construcţii, materiale speciale - lemn din America de Sud, piatră din Asia şi chiar… 300 copaci cu tot cu rădăcină aduşi chiar din Olanda sunt câteva dintre „ingredientele” proiectului. Şi nici emoţiile nu au lipsit.

„Iniţial, am vrut să construim tot complexul rezidenţial şi apoi să vindem casele. Dar în aceeaşi perioadă a început criza. Şi am schimbat ideea un pic şi am făcut întâi o casă – de prezentare şi de acolo am plecat cu vânzările. Iar oamenii când au văzut pe viu ce vrem să facem au început să aprecieze şi să fie interesaţi. Şi când am văzut că există interes am început să prind şi curaj. Şi, iată, acum toate casele sunt vândute!”, spune mândru Alex den Breejen.

Casele, concepute în trei variante, au avut un preţ ce a plecat de la 200.000 euro, dar s-a ajuns şi la un milion de euro pentru casele mai mari şi cu finisaje deosebite.

Succesul i-a luat prin surprindere şi pe iniţiatori. Casa „de prezentare”, ce ar fi urmat să devină la sfârşit casa lui Alex den Breejen, a fost în cele din urmă vândută la insistenţele unui client.

Acum, Alex construieşte pentru el o casă nouă, mai mare, dar deja este şi ea râvnită de un posibil client, aşa că n-ar fi exclus ca Alex, deşi a ridicat un cartier, să rămână în continuare… chiriaş.

Citeşte articolul integral ÎN EDIŢIA TIPĂRITĂ a „Vieţii libere” de astăzi

Citit 15811 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.