Şeful Poliţiei Locale Galaţi despre GĂŞTILE DE CARTIER: "Sunt prea mulţi minori nesupravegheaţi pe străzi"
Foto: Foto: Teodora Miron

Şeful Poliţiei Locale Galaţi despre GĂŞTILE DE CARTIER: "Sunt prea mulţi minori nesupravegheaţi pe străzi"
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

- Aţi preluat funcţia de director general al Poliţiei Locale Galaţi în noiembrie anul trecut, în acest interval de timp, care au fost principalele obiective pe care le-aţi urmărit?

- Obiectivele, încă de la preluarea mandatului, au vizat apropierea poliţistului local de cetăţean, ordinea şi siguranţa publică. De altfel, după susţinerea concursului singura mea înţelegere cu primarul Marius Stan a fost cea legată de locuitorii municipiului Galaţi. Cetăţenii trebuie să se simtă în siguranţa atunci când se află pe stradă, când merg la serviciu sau la şcoală. Acesta este şi motivul pentru care am modificat organigrama Poliţiei Locale, iar în forma actuală avem cinci secţii de poliţie în care lucrează 135 de poliţişti locali. Aceştia patrulează în cartiere, intră în contact cu comunitatea, cunosc problematica din toate zonele, şi asta pentru că ne dorim, în primul rând, să prevenim posibile evenimente nedorite.

- Pentru că vorbeaţi de prezenţa poliţiştilor locali în cartiere şi de secţiile înfiinţate, puteţi să ne spuneţi şi care sunt zonele cu cele mai multe probleme?

- Nu putem spune că în Galaţi sunt zone cu mari probleme şi că intervenţia Poliţiei Locale trebuie să se axeze doar în acele direcţii. Fiecare cartier are punctele lui nevralgice, dar care sunt ţinute sub control. În acest sens, periodic efectuăm razii în toate carierele, fără a ţine cont că sunt centrale sau mărginaşe. Am întreprins asemenea acţiuni de noapte în Mazepa, în Micro 17, dar şi în Micro 39 şi 40. Ne dorim să nu se ajungă la sancţiuni, din păcate însă nu întotdeauna lucrurile stau aşa. Ca un exemplu, vă pot spune că în doar câteva seri pe timpul raziilor, am legitimat în jur de 400 persoane şi am sancţionat contravenţional 44 de cetăţeni, pentru consum de alcool în locuri publice, tulburarea ordinii şi liniştii publice, constituirea în grup în vederea săvârşirii de fapte antisociale şi păstrarea curăţeniei localităţii.

- Unde acţionează “găştile” de cartier şi cum interveniţi în aceste cazuri?

- Referitor la aşa-zisele găşti de cartier, nu pot să spun că acestea există în adevăratul sens al cuvântului. Sunt doar grupuri de tineri, care, în special după lăsarea serii, se adună în diverse locuri din oraş şi prin atitudinea lor deranjează locatarii din zonă. Din păcate, de foarte multe ori găsim minori, copii nesupravegeaţi pe care părinţii îi lasă afară până târziu în noapte, fără a şti ce fac aceştia. Sper ca odată cu înfiinţarea secţiilor de poliţie să ne apropiem şi mai mult de oamenii din cartiere, şi, de ce nu, să îi şi consiliem pe părinţii care nu înţeleg că, de la o simplă abatere, până la o infracţiune, nu e decât un pas.

 

- Domnule director, vreau să ne spuneţi, zilnic, cam câţi poliţişti locali sunt în teren şi dacă ar fi nevoie de un număr mai mare de angajaţi?

- În prezent Poliţia Locală are un număr de 286 de angajaţi, repartizaţi pe mai multe servicii, şi amintesc aici Ordinea Publică, Siguranţa Rutieră, Comerţ şi Evidenţa Persoanei, Mediu, Disciplina în Construcţii şi Afişaj Stradal. Referitor la numărul de salariaţi, clar acesta este insuficient, ţinânt cont de problematica de la nivelul municipiului Galaţi, nu doar cea de ordine publică, ci şi cea legată de activităţile de control. Din păcate aici nu se poate interveni în plan local, chiar dacă am beneficia de sprijinul domnului primar şi a Consiliului Local. Legea spune clar, un poliţist local la mia de locuitori.

Referitor la prima parte a întrebării dumneavoastră, în medie zilnic, pe străzile Galaţiului sunt 140 de poliţişti locali, pe cele trei ture, împărţiţi ce cele cinci secţii de poliţie. Avem 33 de patrule pedestre, 11 la rutieră, şase patrule la comerţ şi Intervenţie Rapidă şi încă şase la disciplina în construcţii şi mediu.

- Poliţia Locala este abilitată să intervină în numeroase cazuri, acolo unde sunt semnalate abateri şi încălcări ale legii. Care este relaţia pe care o aveţi cu celelalte instituţii, colaboraţi cu IPJ-ul, de exemplu?

 - Relaţia noastră cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie, dar şi cu Poliţia Transporturi este una de colaborare fructuoasă, avem echipe mixte care acţionează în teren, ceea ce face ca să fim şi mai operativi. Colaborările instituţionale nu se vor opri aici, în viitor intenţionăm să semnăm un protocol cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. În baza acestuia, maşinile noastre vor fi dotate cu extinctoare, iar atunci când vor fi semnalate incendii, la locul faptei vor fi prezenţi şi poliţiştii locali, nu doar pentru a asigura perimetru, ci şi pentru a interveni până la sosirea pompierilor. Nu vreau să vă ascund nici faptul că am avut discuţii, care sper să se finalizeze cât mai curând într-un parteneriat, şi cu autorităţile din Cahul, Republica Moldova. Ne dorim un schimb de experienţă cu partenerii din Euroregiunea “Dunărea de Jos” şi, evident, participarea comună la exerciţii tactice.

- Din punctul dumneavoastră de vedere poliţiştii locali sunt pregătiţi să facă faţă şi unor situaţii mai dificile, sunt pregătiţi din punct de vedere profesional?

- Răspunsul meu este da, categoric da.

 

Cine este Mihai Manoliu

Directorul Poliţiei Locale Galaţi, Mihai Manoliu, s-a născut în 1960, într-o localitate din judeţul Vaslui. A absolvit Facultatea de Drept din Galaţi, iar apoi a urmat cursurile unui masterat în drept penal. De asemenea a urmat un cursurile Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici. Din anul 2004, Mihai Manoliu a fost ales consilier local, funcţie pe care a ocupat-o până în noiembrie 2013, când a demisionat pentru a prelua conducerea Poliţiei Locale. În perioada în care a fost consilier local, Manoliu a fost şi preşedintele Comisiei Juridice din cadrul Consiliului Local.

Este căsătorit şi are două fete, ambele avocate.

Citit 7425 ori Ultima modificare Luni, 29 Septembrie 2014 18:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.