Îmbolnăvirile din SPITALELE gălăţene, ASCUNSE sub preş

Îmbolnăvirile din SPITALELE gălăţene, ASCUNSE sub preş
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Conform datelor oficiale, spitalele din Galaţi sunt cele mai sigure din Europa!


"Intri în spital cu o boală şi ieşi cu mai multe" este probabil o expresie auzită cel puţin o dată de fiecare dintre noi. Oficial, în spitalele gălăţene, 124 de pacienţi s-au îmbolnăvit de diverse boli în timpul perioadei de spitalizare, în primele nouă luni ale acestui an. La un total aproximat de 80.000 de internări, ar rezulta o medie cu mult sub un procent din totalului bolnavilor spitalizaţi. Neoficial, mult mai mulţi dintre gălăţenii care trec pragul spitalelor sunt externaţi şi cu alte boli, adesea greu de tratat şi care le pun în pericol viaţa. Faptul că datele oficiale nu sunt reale o arată şi o comparaţie cu ceea ce se întâmplă în restul Europei, acolo unde media de îmbolnăviri în spital este de 8 la sută din totalul internărilor. Astfel, dacă ne bazăm doar pe cifre, ar rezulta că avem cele mai curate spitale din lume!

De ce nu sunt raportate

Dintre cele 124 de cazuri de infecţii nosocomiale raportate în acest an, 66 au fost îmbolnăviri digestive. Potrivit datelor transmise de Direcţia de Sănătate Publică Galaţi, secţiile în care au fost înregistrate cele mai multe îmbolnăviri au fost chirurgia, obstetrica şi reanimarea. Dacă în alte ţări europene managerii de spitale sunt apreciaţi dacă raportează aceste îmbolnăviri, considerându-se că astfel reuşesc să reducă riscul apariţiei unor noi cazuri, în România există încă o frică a directorilor de spitale de a nu ieşi prost la indicatorii de performanţă. Potrivit specialiştilor, a încerca să dai bine pe hârtie, în ciuda situaţiei dezastruoase, este un tip de mentalitate moştenit de pe vremea comuniştilor.

Paradoxul creşterii numărului de îmbolnăviri

"În 2013, în judeţul Galaţi, am avut 52 de raportări de îmbolnăviri în spital, ceea ce era departe de numărul real de cazuri. În 2014, doar în primele nouă luni, numărul de raportări e mai mare de peste două ori. Departe de a fi îngrijorătoare, aceste cifre arată că a început să crească şi la noi raportarea acestor infecţii. Trebuie să mai ţinem cont de un aspect. Este important nu doar ceea ce raportează managerul de spital, ci şi datele care ajung pe masa acestuia de la secţii", este de părere dr. Valentin Boldea, din partea Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

Mult prea puţini epidemiologi

De vină pentru raportarea nerealistă a acestor îmbolnăviri este şi sistemul sanitar, în ansamblu. Dacă în majoritatea ţărilor europene medicii epidemiologi au salarii dintre cele mai mari, aceşti specialişti sunt trataţi în România ca un fel de marginali ai medicinei. În consecinţă, tinerii care ies de pe băncile facultăţilor evită această specialitate. Spre exemplu, anul trecut, la Iaşi, niciunul dintre cei care au susţinut rezidenţiatul nu a optat pentru epidemiologie. Drept urmare, în tot judeţul Galaţi există în prezent doar cinci medici epidemiologi, dintre care unul, dr. Mihaela Debita, nu poate profesa, pentru că ocupă funcţia de manager al Spitalului Judeţean. Astfel, două dintre cele mai mari spitale din Galaţi, Judeţeanul şi Pediatria, nu au niciun epidemiolog angajat. Spitalul de Urgenţă a trebuit, din acest motiv, să încheie un contract deloc avantajos cu o firmă bucureşteană, care să suplinească lipsa unui astfel de specialist.

Vieţi distruse

Un băieţel născut la Spitalul Judeţean la începutul săptămânii trecute a murit la doar câteva ore după ce a fost externat. Raportul medico-legal făcut public a arătat că micuţul suferea la externare de o formă gravă de răceală. Ministerul Sănătăţii a anunţat că a deschis o anchetă în acest caz, pentru a afla cine este vinovat. Acesta este doar cel mai recent din multitudinea de cazuri de îmbolnăviri în spital care au ieşit la iveală în presă. În 2012, doi pacienţi internaţi în Spitalul Judeţean au murit, după ce au fost contaminaţi în spital cu acinetobacter.

În cazul în care mai cunoaşteţi astfel de cazuri sau aveţi suspiciuni de nereguli petrecute în spitalele gălăţene vă rugăm să ni le aduceţi la cunoştinţă la adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citeşte şi: Ce SALARII au cel mai bine plătiţi MEDICI gălăţeni/ TOPUL VENITURILOR în Sănătatea locală

Citit 1922 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Noiembrie 2014 16:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.