13 gălăţeni au fost depistaţi cu HIV în primele nouă luni din 2014

13 gălăţeni au fost depistaţi cu HIV în primele nouă luni din 2014
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Numărul consumatorilor de droguri injectabile infectaţi cu HIV a crescut, atenţionează medicii * Majoritatea cazurilor nou depistate sunt în rândul tinerilor de sex masculin care au între 25 şi 29 de ani


Peste 250 de bolnavi de HIV/SIDA urmează un tratament antiretroviral la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Galaţi. Numărul total al gălăţenilor care suferă de această boală incurabilă este mai mare, însă unii dintre bolnavi au ieşit din evidenţele medicilor, după ce au renunţat la tratament. Astfel, chiar dacă noile terapii au transformat sindromul imunodeficienţei umane dintr-o boală mortală într-una cronică, unul sau doi gălăţeni sunt răpuşi anual de această afecţiune.

Ucigaşul din seringă

În prima jumătate a anului, opt gălăţeni au aflat că sunt purtători ai HIV. De la începutul lunii iulie şi până la sfârşitul lui septembrie, alte cinci persoane au primit de la medici cumplita veste. Printre cei 13 bolnavi, se află şi un tânăr consumator de droguri injectabile. În cazul său, ancheta a arătat că s-a ales cu virusul în urma folosirii la comun cu alţi consumatori de droguri a aceluiaşi ac de seringă. Majoritatea celor infectaţi sunt bărbaţi.

Cel mai adesea, calea de transmitere a virusului este prin contactul sexual neprotejat al persoanelor heterosexuale (58,4 la sută din totalul cazurilor - n.r.). Urmează apoi consumatorii de droguri, cu 21,76 la sută din totalul cazurilor. Pe locul trei sunt situaţiile în care virusul este luat în urma contactelor sexuale între bărbaţii homosexuali (14,31 la sută).

Tinerii, cei mai vulnerabili

În ceea ce priveşte categoriile de vârstă, cea în rândul căreia sunt cele mai multe cazuri nou descoperite este 25-29 de ani. Urmează apoi tinerii de până în 34 ani, cei cu vârsta cuprinsă între 20 şi 24 de ani şi adulţii care au între 35 şi 39 de ani. La nivel naţional, judeţul Galaţi se află pe locul şase în ceea ce priveşte numărul de cazuri nou depistate, la egalitate cu Neamţul şi înaintea unor judeţe precum Braşovul sau Mureşul.

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, 12.732 de români infectaţi cu HIV/SIDA erau în viaţă la sfârşitul anului 2013. În total, între anii 1985 şi 2013, 19.906 persoane au fost depistate cu această boală. În aceeaşi perioadă au fost înregistrate 6.540 de decese cauzate de SIDA. Dintr-ul studiu realizat de specialiştii Institutului "Matei Balş" Bucureşti, din totalul îmbolnăvirilor înregistrate în România de-a lungul timpului majoritatea au fost cazuri de copii care, la data diagnosticului, nu împliniseră încă 14 ani.

36 de milioane de victime

La nivel mondial, SIDA ucisese, între 1981 şi 2012, 36 de milioane de oameni. Din acest motiv a devenit una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică la nivel mondial din istorie. În ciuda tratamentului antiretroviral, epidemia de SIDA afectează un număr estimat de două milioane de vieţi în fiecare an, dintre care aproximativ 270.000 sunt copii. Din anul 1988, la fiecare 1 decembrie se celebrează Ziua Mondială de Luptă împotriva HIV/SIDA.

Ce este HIV/SIDA

Virusul imuno-deficienţei umane dobândite este microorganismul care slăbeşte sistemul imunitar al pacientului. În consecinţă, o serie de boli tratabile în alte condiţii pot avea efecte devastatoare pentru organismul bolnavului. Medicamentele folosite în prezent pentru tratament împiedică virusul să se înmulţească.

De ce nu poate fi eradicat virusul prin medicaţia obişnuită? Din cauză că, încă de la debutul infecţiilor, virusul ajunge în anumite zone ale organismului numite sanctuare: la nivelul ganglionilor limfatici, la nivelul creierului, organelor genitale etc . Sunt locuri la care sistemul imunitar nu are de obicei acces. Mai mult, virusul are capacitatea de a se integra şi ajunge să fie protejat de bariere anatomice. În ciclul său de viaţă, virusul are şi capacitatea de a se integra în genomul celulei afectate: intră în ADN, iar medicamentele nu-l mai pot ataca. Celula respectivă poate fi eliberată de virus doar prin distrugere”, a precizat dr. Manuela Arbune, medic la Spitalul de Boli Infecţioase Galaţi.

Citeşte şi: Au vrut să doneze sânge, dar au aflat că sunt bolnavi

Citit 1801 ori Ultima modificare Luni, 01 Decembrie 2014 19:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.