Gălăţenii sărmani, invitaţi la POMANA PORCULUI/ Unde şi când va avea loc "Crăciunul Inimilor"

Gălăţenii sărmani, invitaţi la POMANA PORCULUI/ Unde şi când va avea loc "Crăciunul Inimilor"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Aşa cum ne-a obişnuit în perioada sărbătorilor de iarnă, Primăria Galaţi organizează şi anul acesta tradiţionalul „Crăciun al inimilor”, eveniment ajuns la a treia ediţie.

Gălăţenii cu posibilităţi financiare reduse, dar şi ceilalţi care vor să iasă în aer liber, sunt invitaţi pe esplanada Sălii Sporturilor la pomana porcului, duminică, 28 decembrie, de la ora 12,00.

Tone de carne, mămăligă şi murături pentru gălăţeni

De la Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, am aflat că pentru „Crăciunul Inimilor” vor fi sacrificaţi patru porci, a câte 100 – 120 de kilograme fiecare. Doi dintre aceştia vor fi folosiţi pentru demonstraţii culinare de preparat produse tradiţionale specifice Crăciunului, cum ar fi tobă, caltaboş, jumări, cârnaţi, slănină fiartă cu boia dulce şi usturoi, iar ceilalţi doi porci vor fi puşi la proţap şi serviţi oamenilor care vor fi prezenţi. 

În total, vor fi împărţite aproximativ 5.000 de porţii de pomana porcului (cu 1.000 mai multe decât anul trecut), preparate din o tonă şi jumătate de carne de porc şi o tonă de mălai. Cum nu se putea altfel, din farfuriile mesenilor nu vor lipsi nici varza murată şi mujdeiul de usturoi, condimentat bine.

Toate aceste bunătăţi ce-ţi lasă gura apă vor fi stropite din plin cu 1.000 de litri de vin fiert şi ţuică fierbinte.

Porţiile de mâncare şi băutură vor fi împărţite de însuşi primarul Galaţiului, Marius Stan, împreună cu ceilalţi consilieri locali. Îmbrăcaţi adecvat şi cu un şorţ agăţat în gât, ei vor oferi personal mâncare celor mai amărâţi cetăţeni, încercând să le ofere o mică bucurie în luna sărbătorilor.

Spectacol de colinde şi tradiţii

După ce au mâncat pe săturate, gălăţenii sunt invitaţi să participe la un concert extraordinar de colinde şi muzică populară cu Ovidiu Homorodean şi Ciprian Pop. Pe scenă vor urca şi membrii Ansamblului folcloric „Doina Covurluiului”, de la Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, dar şi mai multe cete de colindători şi urători din judeţul Galaţi, care vor prezenta datinile şi obiceiurile noastre locale, specifice Crăciunului şi Anului Nou. Cei prezenţi vor putea vedea jocurile tradiţionale precum capra, ursul, transmise din generaţie în generaţie, dar şi alte obiceiuri încă păstrate în special în satele din nordul judeţului Galaţi.

CITEŞTE ŞI: Peste 3.000 de gălăţeni şi-au ridicat ALIMENTELE de la UE

 

Citit 4117 ori Ultima modificare Marți, 23 Decembrie 2014 11:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.