Cât de cool este să votezi?

Cât de cool este să votezi?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Asociaţia Pro Democraţia a organizat, la Galaţi, simularea alegerilor europarlamentare cu elevii de liceu * Chiar şi aduşi cu clasa şi după o săptămână de promovare, prezenţa la urne a fost de doar 21,8%!  * Prea puţini elevi au fost curioşi să vadă cum este cu votul *

Miercuri, de la ora 9.00 la ora 15.00, 761 de elevi din trei unităţi de învăţământ din Galaţi – Colegiul Naţional „Al. Ioan Cuza”, Colegiul Economic „Virgil Madgearu” şi Grupul Şcolar „Radu Negru” – au fost  aşteptaţi la urne, în cadrul unei acţiuni derulate de Asociaţia Pro Democraţia, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovaţiei.

Acţiunea, denumită "Alegeri europene - Repetitie generala" a fost o simulare a procesului de vot adresat elevilor din clasele a XI-a şi a XII-a şi a urmărit familiarizarea tinerilor cu procedura de vot, mai ales pe fondul lipsei de interes manifestată în ultima perioadă de tineri faţă de procesul electoral. La nivel naţional, acţiunea de ieri s-a adresat elevilor din 45 de licee din 15 localităţi din ţară şi a beneficiat de finanţare europeană.

Valoarea totală a proiectului este de 83.000 euro (fonduri structurale prin programul Phare 2006), din care Asociaţia Pro Democraţia contribuie cu 8.800 euro, restul banilor fiind alocat de UE, am aflat de la coordonatorul local al proiectului, Gabriela Iordăchiţă.

În ciuda bugetului destul de important, cabinele de vot nu aveau perdele,  ca la alegerile adevărate, o „scăpare a celor de la Bucureşti”, am aflat de la organizatori. O altă diferenţă faţă de alegerile adevărate a fost aceea că alegătorii au fost aduşi cu clasa; chiar şi aşa, procentul a fost unul modest: din 761 de elevi aşteptaţi la urne, au votat doar 166, adică 21,8 la sută.  

Pentru a nu avea nicio conotaţie electorală, pe buletinele de vot nu au apărut numele partidelor din România, implicate în campanie, ci cele ale grupurilor politice din PE, iar rezultatul acestei simulări va fi făcut public pe 8 iunie, după votul pentru PE, am mai aflat de la preşedintele Pro Democraţia Galaţi, Fănel Spulber. 

Elevii care au votat, ieri, ne-au spus că „este o experienţă nouă, interesantă” şi au adresat un mesaj colegilor lor de 18 ani, care ar putea vota pe 7 iunie: „mergeţi la vot, pentru că este dreptul vostru de a alege şi de a vă impune părerea! Să votezi este cool!”

Citit 650 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.