300 de INFRACTORI MINORI la Galaţi, în 2014

300 de INFRACTORI MINORI la Galaţi, în 2014
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Jumătate dintre copii nu cunosc riscurile la care se expun când săvârşesc infracţiuni


Copii cu vârsta de până la 14 ani reprezintă un grup vulnerabil din punct de vedere infracţional. Asta arată datele statistice din ultimii ani, dar şi constatările din teren ale poliţiştilor şi asistenţilor sociali. Nici cei cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani nu sunt departe de vulnerabilitatea mediului infracţional. În susţinerea acestor afirmaţii vin datele statistice de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi, care are în evidenţe 246 de cazuri de copii care au săvârşit fapte penale. Detaliat, DGASPC ne-a informat că, dintre aceştia, 118 au vârste sub 14 ani, iar 128 au vârste între 14 şi 18 ani.

„În urma evaluării situaţiei socio-familiale, pentru 15 dintre aceşti copii, s-a impus scoaterea din mediul familial şi acordarea de servicii într-un centru specializat”, ne-a declarat Ciprian Groza, directorul adjunct al DGASPC Galaţi. Din păcate, în unele cazuri, scoaterea din mediul familial nu reprezintă o garanţie că minorul nu va mai săvârşi fapte penale. „Avem 16 copii, cu vârste cuprinse între 13 şi 17 ani, care sunt în centre de plasament. Aceştia refuză să se conformeze oricăror reguli, fug pentru perioade mari de timp din centrele de plasament şi manifestă un comportament agresiv atât faţă de personal, cât şi cu ceilalţi copii. În mod frecvent săvârşesc intrări prin efracţie, furturi, tâlhării, distrugeri de bunuri, atât în centre, cât şi în afara lor”, a adăugat Ciprian Groza.

Situaţia prezentată mai sus nu este singulară, poliţiştii din fiecare oraş din ţară având aceleaşi probleme. Acesta a fost motivul pentru care, în vederea identificării nevoilor concrete de informare, în prima parte a anului 2014, a fost realizat un sondaj de opinie pentru evaluarea nivelului general de informare cu privire la consecinţele pe care le implică adoptarea unor comportamente antisociale la minorii sub 14 ani, precum şi cunoaşterea  metodelor de prevenire a delincvenţei juvenile. Sondajul a fost făcut pe un eşantion naţional reprezentativ alcătuit din elevi din clasele V-VII, profesorii şi părinţii acestora.

Concluziile sondajului

Sondajul a arătat că, deşi 80 la sută dintre elevi apreciază că ştiu ce înseamnă răspunderea penală, răspunsurile arată că, în realitate, peste jumătate dintre ei nu cunosc ce înseamnă acest lucru şi nu ştiu că un copil, începând cu vârsta de 14 ani, poate suporta consecinţele legale asupra faptelor sale. Oamenii legii au aflat şi faptul că numai jumătate dintre cei chestionaţi cunosc riscurile la care se expune un copil care săvârşeşte infracţiuni, sancţiunile prevăzute de lege sau efectele produse asupra victimelor lor.

Serviciu special la DGASPC

În urma obţinerii acestor informaţii, Inspectoratul General al Poliţiei Române a iniţiat, prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, proiectul "Copilărie fără delincvenţă”. În judeţul Galaţi, proiectul, care se desfăşoară în parteneriat cu DGASPC, este implementat la nivelul uneia dintre cele mai mari unităţi de învăţământ, respectiv Şcoala Gimnazială „Miron Costin”. „Poliţiştii de prevenire şi inspectorii de specialitate din cadrul DGASPC au discutat cu elevii despre delincvenţa juvenilă, prevederi legale privind minorii (răspunderea penală, măsuri), modul de gestionare a unor situaţii conflictuale, influenţa anturajului şi a găştilor, consecinţele legale, psihologice şi sociale ale comiterii de infracţiuni, instituţii la care se pot adresa pentru sprijin etc.”, ne-a explicat Cristina Tatulici, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.

În cadrul acestor întâlniri, lucrătorii DGASPC au evidenţiat cauzele şi formele de manifestare a delincvenţei, aspecte sociale şi au oferit exemple relevante întâlnite în activitatea lor profesională. „Noi ne propunem dezvoltarea unui serviciu specializat de tip rezidenţial pentru copii care săvârşesc fapte penale şi nu răspund în faţa legii, în scopul reabilitării şi reintegrării lor în societate şi a diminuării riscului de comitere a altor infracţiuni. Şi asta pentru că lipsa unei minime măsuri de sancţionare a delictelor, determină în mod automat recidiva şi conferă adolescenţilor întărirea comportamentului deviant”, a conchis Ciprian Groza.

Sesiunile de informare adresate grupurilor ţintă vor continua la începutul din acest an, urmând să fie completate şi cu o serie de evenimente care vizează implicarea elevilor în activităţi concrete de prevenire a criminalităţii.

Citeşte şi: Bandă de copii cercetată pentru tâlhărie calificată

Citit 1328 ori Ultima modificare Duminică, 04 Ianuarie 2015 19:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.