O ordonanţă de Guvern pe ultima sută de metri: Inspectoratul Teritorial de Muncă FUZIONEAZĂ cu Agenţia de Plăţi
Foto: Sursa foto: Arhiva "Viaţa liberă"

O ordonanţă de Guvern pe ultima sută de metri: Inspectoratul Teritorial de Muncă FUZIONEAZĂ cu Agenţia de Plăţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Conform deciziei Guvernului, Inspectoratul Teritorial de Muncă şi Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Galaţi vor fi desfiinţate, iar în locul acestora va fi formată, prin comasare, o singură instituţie: Direcţia Judeţeană pentru Inspecţia Muncii şi Securitate Socială.

La nivel naţional, structura se va numi Agenţia Naţională pentru Inspecţia Muncii şi Securitate Socială şi se va afla în subordinea Ministerului Muncii. „Agenţia Naţională pentru Inspecţia Muncii şi Securitate Socială îndeplineşte atribuţii în următoarele domenii de activitate: securitate şi sănătate în muncă, relaţii de muncă, supravegherea pieţei muncii, securitate socială, beneficii sociale. Este condusă de un secretar de stat, numit şi eliberat din funcţie prin decizie a prim-ministrului”, se arată în Ordonanţa de urgenţă cu nr. 86/2014.

Liviu Pop, ministrul pentru Dialog Social, susţine că niciun angajat nu-şi va pierde postul, iar în ordonanţa publicată în Monitorul Oficial scrie negru pe alb că „Agenţia Naţională pentru Inspecţia Muncii şi Securitate Socială preia personalul din cadrul Inspecţiei Muncii şi al Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, cu încadrarea în numărul maxim de posturi aprobate şi cu respectarea regimului juridic aplicabil fiecărei categorii de personal, fără afectarea drepturilor salariale”. Însă, până în prezent, nu sunt informaţii despre organigrama viitoarei instituţii.

La ITM Galaţi lucrează 66 de persoane. Potrivit lui Ionel Petrea, directorul instituţiei, nu se ştiu alte detalii despre cum vor funcţiona lucrurile. „Nu ştim nimic în plus decât scrie în ordonanţa Guvernului. Dacă e lege, noi ne vom supune, nu comentăm. Aşteptăm normele de aplicare”, ne-a declarat Ionel Petrea.

Şi Olimpia Ralea, şef Serviciul "Inspecţie Socială" al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, instituţie cu 37 de angajaţi, spune că nu ştie detalii despre această comasare. „Noi doar am consultat ordonanţa Guvernului şi aşteptăm precizări. Nici despre organigramă nu ştim nimic”, susţine Olimpia Ralea.

„Cartel Alfa” solicită retragerea ordonanţei de urgenţă

Reprezentanţii „Cartel Alfa” susţin că ordonanţa „a fost elaborată, adoptată şi publicată în Monitorul Oficial într-un total secret, fără niciun fel de informare, consultare sau aviz din partea partenerilor sociali” şi nu sunt de acord cu decizia Guvernului. „Comasarea Inspecţiei Muncii cu Agenţia pentru Plăţi şi Inspecţie Socială într-o singură agenţie naţională, pusă în subordinea unui secretar de stat numit politic nu are nicio justificare (cele două instituţii au competenţe şi atribuţii distincte, fără legătură) şi pare să fie realizată cu unicul scop de a diminua eficienţa şi îngreuna activitatea de control pe care o desfăşoară în prezent inspectorii de muncă”, se arată în comunicatul primit de la „Cartel Alfa”.

Sindicaliştii „Cartel Alfa” solicită partidelor care formează guvernul să intervină pentru eliminarea prevederilor referitoare la reorganizarea Inspecţiei Muncii şi au depus o plângere pe acest subiect la Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM).

Citit 2463 ori Ultima modificare Marți, 06 Ianuarie 2015 10:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.