LISTA COMPENSATELOR a sărăcit cu 21 de MEDICAMENTE

LISTA COMPENSATELOR a sărăcit cu 21 de MEDICAMENTE
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Agenţia Naţională a Medicamentului anunţă, printr-un proiect publicat pe siteul Ministerului Sănătăţii, eliminarea a 21 medicamente de pe lista celor compensate în prezent de către stat. Măsura este luată pentru a face rost de bani pentru noile medicamente ce urmează să fie incluse pe lista compensatelor. Pentru alte 12 medicamente, compensarea va scădea la 20 la sută din preţ. Nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern menţionează că s-a renunţat la compensarea acestora din nevoia de a face rost de bani pentru noile medicamente care urmează să devină compensate. În documentul guvernamental nu se spune însă care va fi şi suma economisită.

Nu mai sunt gratuite pentru gravide, copii şi studenţi: peroxid de benzoil (cunoscut comercial că Panoxil) - folosit împotriva acneei, fluorură de sodiu (cunoscut comercial ca Zymafluor) - folosit la sugari şi copii pentru remineralizarea dinţilor, ibuprofenul, antiinflamator folosit şi ca analgezic, dexpanthenol, o cremă folosită în cazul iritaţiei pielii copiilor.

Din cele 21 de medicamente scoase de pe listă, jumătate au fost de ani buni eliminate de pe piaţă europeană, în urmă unor decizii ale Agenţiei Europene a Medicamentului, ele rămânând însă pe lista Agenţiei Naţionale a Medicamentului din România, până la dată publicării acestui proiect.

Citeşte şi: ATENŢIONARE: Pacienţii cu epilepsie, lăsaţi fără medicamente

Citit 1147 ori Ultima modificare Luni, 19 Ianuarie 2015 18:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.