CARDUL DE SĂNĂTATE, INUTIL pentru 80 la sută dintre gălăţeni/ Ai pierdut sau ai distrus "buletinul de sănătate"? Află cât te COSTĂ să-l refaci

CARDUL DE SĂNĂTATE, INUTIL pentru 80 la sută dintre gălăţeni/ Ai pierdut sau ai distrus "buletinul de sănătate"? Află cât te COSTĂ să-l refaci
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cardul de sănătate a devenit funcţional de la începutul lunii februarie * De la 1 mai, documentul electronic va fi singura modalitate prin care asiguraţii pot beneficia de servicii medicale * Doar 52 din cei 250 de medici de familie din judeţul Galaţi au în prezent cititoare de carduri * Medicii spun că activarea cardurilor se desfăşoară cu dificultate


Serviciile medicale pot fi acordate şi în baza cardului de sănătate, de la începutul lunii februarie. Gălăţenii care au primit cardul prin poştă pot merge la medicul de familie pentru a-şi activa documentul electronic. Doar o parte a medicilor de familie au însă în prezent în cabinete cititoarele necesare pentru activarea cardurilor.

Obligatoriu de la 1 mai

Asiguraţii gălăţeni vor fi obligaţi să prezinte la medic sau la spital cardul de sănătate începând cu luna mai. Excepţie de la această regulă fac doar urgenţele medicale. Până la acea dată, "buletinul de sănătate" va funcţiona în paralel cu sistemul clasic bazat pe adeverinţa care arată calitatea de asigurat. Concret, documentul electronic conţine numele, prenumele şi codul de identificare al asiguratului.

În jur de 408.000 de carduri au fost tipărite pentru judeţul Galaţi în 2014. Majoritatea documentelor electronice au ajuns la gălăţeni prin intermediul poştei. Totuşi, un număr de 45.000 de carduri de sănătate au fost returnate la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi. "Aproximativ 6.000 dintre aceste carduri au fost deja înmânate posesorilor, în special celor din municipiul Galaţi. Pentru asiguraţii din mediul rural, în jur de 50 de medici de familie din respectivele localităţi au fost de acord să distribuie ei cardurile, pentru ca pacienţii să nu mai fie nevoiţi să vină până la Galaţi", a precizat dr. Elena Vrabie, preşedintele CJAS Galaţi.

Cititoarele lipsesc încă

Dintre cei 250 de medici de familie aflaţi în relaţii contractuale cu CJAS Galaţi, doar 52 au în prezent în cabinete dispozitive necesare pentru activarea şi citirea "buletinelor de sănătate". În restul situaţiilor, reprezentanţii medicilor spun că au fost făcute deja comenzi pentru cititoare, dar acestea nu au fost încă livrate. Autorităţile atrag atenţia că medicii sau unităţile medicale care nu vor cumpăra astfel de cititoare până la sfârşitul lunii aprilie riscă să nu intre în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate începând cu 1 mai.

Sistemul informatic merge greu sau este blocat

Deşi documentul electronic a devenit funcţional de la începutul acestei săptămâni, medicii de familie reclamă în continuare modul de funcţionare a Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI). "Trebuie spus din nou că acest document nu este un instrument de sănătate, ci doar un instrument de validare a calităţii de asigurat. Pentru activarea fiecărui card se pierd în jur de 15-20 de minute. Timpul acesta ar putea fi alocat pacientului. Am venit luni dimineaţă la cabinet şi, când să intru în SIUI, platforma era blocată. Mai mulţi colegi au semnalat aceeaşi problemă. Sper ca lucrurile să se îmbunătăţească în lunile următoare", a explicat dr. Dumitru Mărăşescu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Galaţi.

Adeverinţa, alternativă la card

Pentru gălăţenii care au refuzat din motive religioase documentul electronic, s-a găsit deja o soluţie: o adeverinţă care este valabilă timp de trei luni şi care demonstrează calitatea de asigurat, dar pe care aceştia sunt nevoiţi să o ridice personal de la sediul CJAS, după ce au depus o cerere în acest sens. Adeverinţa trebuie însă reînnoită la fiecare trei luni.

Cum funcţionează

Când asiguratul merge la medicul de familie, documentul este introdus într-un cititor de card, iar pacientul trebuie să tasteze PIN-ul. "Eu îmi sfătuiesc pacienţii să aleagă pentru PIN anul naşterii, spre exemplu", spune dr. Mărăşescu. Pentru a funcţiona, cititorul trebuie conectat la un calculator sau la un laptop. Ulterior, medicul are acces la datele pacientului şi îi poate da acestuia trimiteri sau reţete compensate, după caz.

Pierdute sau deteriorate

Deşi "buletinul de sănătate" abia a devenit funcţional, unii dintre gălăţeni deja au anunţat la Casa de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi că l-au pierdut sau deteriorat. Aceştia trebuie să plătească 15 lei pentru tipărirea unui nou card. Documentul este eliberat la 30 de zile după ce asiguratul a depus o cerere la sediul CJAS Galaţi.

Persoanele care nu au primit acasă, prin poştă, cardul naţional de sănătate, pot merge să îşi ia documentul de la sediul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Galaţi, strada Mihai Bravu nr. 42.

Programul este de luni până joi, între orele 8,00 şi 16,30, şi vineri, între 8,00 şi 14,00. Pentru ridicarea cardului este nevoie de buletin sau de cartea de identitate. Persoanele care nu pot merge personal, au posibilitatea de a intra în posesia documentului printr-un aparţinător. Acesta trebuie să aibă la el actul de identitate sau o copie a acestuia. În situaţia în care cardul nu este găsit, trebuie să depuneţi o cerere la secretariatul instituţiei pentru ca documentul să fie tipărit.

Citeşte şi: Cât este valabil şi ce informaţii sunt trecute pe CARDUL DE SĂNĂTATE

Citit 3989 ori Ultima modificare Luni, 02 Februarie 2015 20:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.