MEDICINA ŞCOLARĂ, din nou în subordinea direcţiilor de sănătate - SOLICITARE a sindicatului Sanitas

MEDICINA ŞCOLARĂ, din nou în subordinea direcţiilor de sănătate - SOLICITARE a sindicatului Sanitas
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Medicina şcolară, creşele şi asistenţa socială comunitară ar putea reveni în subordinea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, aşa cum era până în urmă cu cinci ani.

Reprezentanţii sindicatului Sanitas le-au cerut autorităţilor, în urmă cu zece zile, în cadrul unei întâlniri desfăşurate la Sinaia, să treacă cele trei domenii din subordinea consiliilor locale în cea a direcţiilor de sănătate publică.

Preşedintele sindicatului Sanitas Galaţi, Paraschiv Sălăvăstru, a spus că în acest sens a fost întocmit şi un proiect de lege, transmis guvernanţilor spre consultare. "Consultările pe baza acestui proiect vor dura până la sfârşitul lunii martie. Apoi, proiectul de lege va fi trimis pentru aprobare în Parlament. După ce trecerea se va realiza, va exista un mai bun control al acestui domeniu", a precizat Paraschiv Sălăvăstru.

În 2009, toate cabinetele de medicină şcolară au trecut din subordinea DSP în curtea primăriilor. Salariile angajaţilor din reţeaua de medicină şcolară au fost însă plătite tot din fondurile Ministerului Sănătăţii (MS). De la MS banii erau trimişi în conturile DSP, de unde erau apoi viraţi către primării. Şi creşele au fost, la un moment dat, în subordinea DSP, după care statul a decis să le treacă în administrarea primăriilor. Asistenţii sociali comunitari au fost şi ei în aceeaşi situaţie.

La ţară, medicina şcolară lipseşte

În judeţul Galaţi mai există doar câţiva medici care lucrează în reţeaua de medicină şcolară. Salariile mici şi slaba organizare a acestei reţele sunt principalele piedici în găsirea de noi medici dornici să lucreze în cabinetele medicale şcolare. În mod normal, fiecare şcoală sau liceu ar trebui să aibă un medic sau măcar o asistentă care să-i poată consulta pe elevi. În Galaţi, ca de altfel ca în mai toate judeţele din ţară, puţinele cabinete de medicină şcolară care au rămas se află în mediul urban. În comune şi sate, unde medicina şcolară este doar o amintire, sarcinile sunt preluate de medicii de familie. Şi aici este o problemă însă, deoarece un medicul de familie poate cu greu acoperi şi acest palier.


CITEŞTE ŞI: A început febra ÎNSCRIERILOR LA ŞCOALĂ. Luni se afişează planul de şcolarizare şi numărul de clase

Citit 4495 ori Ultima modificare Marți, 17 Februarie 2015 09:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.