CARIILE vor putea fi tratate GRATUIT. Află de când

CARIILE vor putea fi tratate GRATUIT. Află de când
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Reprezentanţii dentiştilor spun că banii primiţi de la Casa de Sănătate sunt mult prea puţini faţă de nevoile actuale * Peste trei sferturi dintre stomatologii gălăţeni nu au un contract încheiat cu statul


Noile reguli de acordare a serviciilor medicale în sistemul public de sănătate vor intra în vigoare de la 1 aprilie. Modificările aduse la Legea Sănătăţii îi vor viza atât pe gălăţenii care cotizează lună de lună la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS), cât şi pe neasiguraţi. Unele dintre schimbările cu cel mai mare impact se referă la modul în care vor fi acordate serviciile de medicină dentară.

Ce servicii sunt decontate

În urma negocierilor purtate recent între Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi Colegiul Medicilor Dentişti din România, s-a stabilit, pentru moment doar ca promisiune, că persoanele trecute de 18 ani, asigurate, vor putea beneficia de tratament gratuit al cariilor. În prezent, pacienţii trebuie să plătească 40 la sută din costul acestui tratament, adică în jur de 40 de lei. Modificări vor fi şi în privinţa altor tratamente stomatologice. De o decontare de 60 la sută din factura totală urmează să beneficieze şi gălăţenii care merg la dentist pentru tratamente cu element acrilic, cu element metalo-acrilic, sau pentru reconstituire de coroană radiculară. Problema este că toate aceste decontări vor putea fi acordate doar în limita fondurilor pe care medicii le primesc de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi.

"Nu credem în promisiuni"

Reprezentanţii dentiştilor gălăţeni sunt rezervaţi în privinţa promisiunilor făcute de autorităţi. "În fiecare an au avut loc negocieri între Colegiul Medicilor Dentişti şi autorităţi. Promisiunile făcute nu s-au regăsit însă mereu şi în contractul cadru care a intrat apoi în vigoare. Aşteptăm să vedem ce fel va arăta contractul cadru pentru acest an, pentru a putea vorbi concret despre modificări. Chiar dacă tratamentul pentru carii şi celelalte servicii medicale amintite vor fi decontate aşa cum s-a spus, nu rezolvăm nimic atât timp cât bugetul alocat lunar fiecărui medic rămâne la nivelul actual", este de părere dr. Carmen Marcu, din partea Colegiului Medicilor Dentişti din Galaţi.

Dintre cei 322 de medici dentişti înscrişi la Colegiul Medicilor Dentişti, filiala Galaţi, doar 78 sunt în relaţii contractuale cu CJAS. Restul preferă să lucreze exclusiv "în privat", acolo unde câştigurile sunt mult mai mari. Dintre cei 78 de stomatologi care lucrează şi în contract cu statul, 55 au cabinetele medicale în municipiul Galaţi, 11 în Tecuci, doi în Târgu Bujor, iar zece sunt în mediul rural.

Banii, epuizaţi în două, trei zile

Un medic stomatolog primar primeşte lunar de la CJAS Galaţi aproximativ 2.300 de lei. Stomatologii specialişti primesc cu 20 la sută mai puţini bani, iar dentiştii fără specialitate cu încă 20 la sută mai puţin decât specialiştii. În medicul rural, plafonul creşte cu 50 la sută din aceste sume. "Sumele sunt epuizate în două, cel mult trei zile. Nu au cum să ajungă pe tot parcursul lunii. E de ajuns să vină doi trei pacienţi care au nevoie de proteze şi alţi câţiva copii care beneficiază de gratuitate, pentru ca plafonul să fie terminat. Tratamentul unei carii simple costă 94 de lei", mai spune Carmen Marcu.

Din luna iulie a anului trecut, beneficiază de decontare parţială sau totală copiii, pensionarii, dar şi veteranii de război. Mai exact, persoanele care au peste 65 de ani şi pensii de sub 740 lei pe lună beneficiază de anumite servicii medicale stomatologice decontate de stat în proporţie de 60 la sută. În cazul copiilor cu vârste între şase şi 14 ani, al beneficiarilor legilor speciale, al veteranilor sau al revoluţionarilor, precum şi al  magistraţilor înlăturaţi din justiţie în timpul regimului comunist, gratuitatea este totală.

Medicul dentist, o raritate

Doar zece cabinete stomatologice aflate în relaţii contractuale cu Casa de Sănătate funcţionează în prezent în mediul rural din Galaţi. În total, dintre cele 56 de comune ale judeţului, astfel de cabinete se află numai în localităţile Hanu Conachi, Umbrăreşti, Munteni, Şendreni, Corod, Costache Negri, Cuza Vodă, Ghidigeni, Brăhăşeşti şi Frumuşiţa. Locuitorii din celelalte comune sunt nevoiţi să meargă la stomatolog fie la privat, fie la cabinete amplasate în municipiile Galaţi sau Tecuci.

Pentru cei 536.000 de locuitori ai judeţului (recensământul populaţiei din anul 2011 - n.r.), există 322 de medici stomatologi, rezultând astfel o medie de un dentist la 1.665 de gălăţeni.

O pastă de dinţi pentru trei ani

Datele oficiale spun că o persoană de la oraş foloseşte, în medie, aceeaşi periuţă de dinţi timp de doi ani. În mediul rural, în schimb, o periuţă de dinţi este folosită, tot în medie, timp de un deceniu. În privinţa consumului de pastă de dinţi, la oraş se folosesc 1,39 tuburi pe an.

În mediul rural, un tub ajunge şi pentru trei ani. Astfel, se estimează că opt din zece adulţi au probleme dentare, cariile fiind cele mai frecvente afecţiuni de acest tip.


CITEŞTE ŞI: Casa de Pensii Galaţi: Mai sunt locuri libere pentru tratament la Lacu Sărat

Citit 3782 ori Ultima modificare Luni, 23 Februarie 2015 18:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.