Conacul boierului Tache Anastasiu, în PERICOL! Monumentul de patrimoniu se transformă într-o RUINĂ (FOTO)
Foto: Foto Bogdan Codrescu

Conacul boierului Tache Anastasiu, în PERICOL! Monumentul de patrimoniu se transformă într-o RUINĂ (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

La începutul anului 2013, "Viaţa liberă" scria despre conacul boieresc de la Călmăţui şi trăgea un semnal de alarmă cu privire la monumentul de patrimoniu (categoria B), care riscă să piară din cauză că autorităţile nu au investit în întreţinerea şi restaurarea lui. La vizita noastră, de săptămâna trecută, din comuna Griviţa, am găsit conacul boierului Dimitrie (Tache) Anastasiu, fost jurist, prefect de Tecuci şi senator de Covurlui, în aceeaşi stare jalnică.

Construcţia este extrem de degradată, cu pereţii fisuraţi şi coşcoviţi, cu stâlpii de rezistenţă foarte şubrezi, care nu a mai suferit lucrări de reparaţii ca la carte de foarte mulţi ani. Dezastru am găsit şi în curtea conacului, care va deveni o ruină dacă autorităţile nu vor face eforturi pentru a investi în el. Dar nu după ureche, aşa cum au făcut până acum, neconsultând specialiştii din cadrul Direcţiei pentru Cultură.

L-am întrebat pe primarul Niţă Chebac cum şi când are de gând să restaureze monumentul de patrimoniu, însă a afirmat că bugetul Primăriei nu permite astfel de lucrări. Acesta a avansat ideea restaurării monumentului cu bani europeni, dar până la a obţine sumele necesare este cale lungă.

La polul opus

Biserica, motiv de mândrie printre săteni

Biserica „Sfântul Dumitru” din satul Călmăţui, construită în anul 1809 şi refăcută între 1862-1865, este tot o moştenire a fostului prefect Tache Anastasiu. Însă de monument şi terenul aferent s-au îngrijit reprezentanţii Bisericii, iar totul arată acum ca un colţ de rai.

În semn de recunoştinţă faţă de donatorul Tache Anastasiu, Academia Română a construit în curtea bisericii, în partea de nord, un cavou din marmură albă şi o cruce neagră din marmură neagră de Carrara, cu o înălţime de 4,50 m. Pe crucea neagră se află o inscripţie simplă: „TACHE P. ANASTASSIV 1836-1900”.


 

Citit 3100 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Martie 2015 12:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.