TINERII ŞI ORAŞUL/ Focar de infecţie în centrul Galaţiului

TINERII ŞI ORAŞUL/ Focar de infecţie în centrul Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

În oraşul pe de malul Dunării, istoria secolelor trecute plânge zilnic fără ca gălăţenii – mult prea ocupaţi de grijile cotidiene - să vadă cum mor case vechi. Aşa se întâmplă şi pe Str. Nicolae Bălcescu din Galaţi, care era trecută în arhive printre monumentele istorice din oraş şi i se mai spunea  ”Ansamblul urban - Str. Nicolae Bălcescu”.

O ruină de vânzare

Din păcate, acest ansamblu arată acum tot mai jalnic. Printre casele simbol de pe această arteră vitală se numără şi clădirea de vizavi de Mixera. Prea puţin cunoscută gălăţenilor, casa din care au mai rămas doar zidurile se transformă tăcut şi pe zi ce trece într-un adevărat focar de infecţie.

La faţa locului, câini şi pisici îşi fac veacul printre mormane de gunoaie şi ruine. Pe net, terenul este scos la vânzare, de către un reprezentant al proprietarilor (plecaţi în străinătate) pe un site ultracunoscut. Conştient că, în starea sa actuală, imobilul nu mai reprezintă nimic pentru un cumpărător, proprietarul încearcă să mai recupereze ceva. Anunţul se află de ceva vreme pe site-ul cu vizibilitate naţională, însă puţini s-au arătat interesaţi să investească la Galaţi. Zidurile nu mai au valoare, decât pentru cei mai bătrâni dintre noi şi pentru istorici.

”Veniseră la Direcţie, acum ceva timp, două persoane care doreau să demoleze clădirea. Nu mai reţin dacă erau proprietarii sau potenţiali cumpărători. Le-am spus că acea clădire a aparţinut unor evrei, care urmau să îşi deschidă o prăvălie (înainte de 1920) şi că este interesantă prin construcţia din curte, construcţie cu un turn tip don-jon, care se mai vede din spate”, a declarat Marius Mitrof, consilier la Direcţia Judeţeană pentru Cultură.

Toată lumea acuză

Prezenţa unei astfel de clădiri infecte într-o zonă care cuprinde instituţii publice şi monumente istorice este jenantă într-un oraş cu statut european. Vecinii încearcă să ”împartă vina” în mai multe direcţii. Deşi sunt nemulţumiţi din cauza mirosului dezagreabil şi a deşeurilor, recunosc că tot printre ei se numără cei care, din comoditate, nu mai ajung cu resturile menajere la tomberon şi le aruncă în incintă.

”Ar fi bine să fie cumpărată această clădire, să se reconstruiască. Dacă lucrurile vor decurge la fel şi pe mai departe, atunci construcţia va deveni tot mai periculoasă pentru sănătatea noastră. Uitaţi-vă câtă mizerie s-a adunat acolo! Cine să o adune?” conchide Maria, o locatară din zonă.

Conform oficialilor, clădirea nu este monument istoric, însă se află în zona de protecţie şi este încadrată în clasa I de risc seismic. Cel care va cumpăra terenul poate face modificări, dar mai întâi trebuie să treacă pe la Direcţia Judeţeană pentru Cultură ca să obţină un acord.

Citit 1783 ori Ultima modificare Luni, 01 Iunie 2015 16:36

3 comentarii

 • postat de Am invatat sa fim .......jalnici.
  Marți, 02 Iunie 2015 18:44
  108.245.201.***
  Nenorocitilor , Galatiul nici dupa razboi , n-arata asa de rau ,, heheh cu-n idiot de primar ca nataraul asta de Stan.
  Daca o cladire nu este intretinuta corespunzator standardelor , primaria o confisca , repara si vine sau inchiriaza , iar fostul proprietar primeste si o amenda grasa pt punerea in pericol a cetatenilor . Asta e legea in orasele civilizate , proprietarii stiu acolo , iar daca nu mai au bani de intretinere vind din timp sa nu aiba probleme cu primaria . Dar la voi acolo in UE ,heheheh ca0n filmele horror ,,heheheh
  1
  7
  Raportează
 • postat de fugit la Braila
  Marți, 02 Iunie 2015 13:49
  86.34.42.***
  Autoritatile locale au parghiile necesare sa constranga proprietarii sa aduca macar fatadele cladirilor la starea initiala dar nu ii intereseaza.
  Si pentru demolari este obligatorie autorizatie de la primarie.
  In plus, pentru ansamblurile urbane si cladirile monument exista obligatia pentru proprietari de a intretine si pastra macar fatada in starea initiala.
  Pot interveni Politia Locala, Primaria, Directia pentru cultura, cei de la "Mediu", Directia Sanitara, etc.
  E clar ca nu se vrea. Se numeste complicitate.
  Pot fi sanctionate autoritatile pentru complicitate prin lipsa de implicare? Oare este neglijenta in serviciu si neindeplinirea sarcinilor pentru politistii locali care trec pe langa ruine fara sa se sesizeze ca nu exista panouri si autorizatii de demolare sau constructie, care trec pe langa indivizii care vand caramida din cladirile vechi fara sa faca nimic sub pretextul ca nu exista plangere. Oare este si pentru angajatii primariei de la "Urbanism" care cunosc aceste situatii si nu fac nimic?
  In Braila cladirile vechi se pastreaza, se consolideaza si au valoare. In Galati se darama ca sa se vanda terenul de sub ele.
  Viata Libera arunca cate o pastila dar atat. Tot complice dar sa nu se zica ca nu a facut nimic.
  Pe cand o ancheta serioasa de ce s-a ajuns aici cu cladirile de pe Domneasca, de pe Balcescu, de pe Eroilor colt cu Balcescu si Eroilor colt cu Traian, de pe Cuza, Mihai Bravu, Dogariei, si multe altele.
  Intrebarile sunt cine sunt proprietarii, sau e secet? Ce intentii au cu aceste cladiri sau terenuri? De ce Primaria tolereaza indisciplina in constructii si uratirea orasului? De ce Politia Locala este complice la distrugerile cladirilor vechi fara sanctionarea proprietarilor ce le lasa distruse sau demolate? De ce Directia pentru Cultura se face ca nu vede?
  Cine va raspunde? Pentru ca toate aceste lucruri sunt ilegale, dar nimeni nu raspunde.
  0
  8
  Raportează
 • postat de Basileu
  Marți, 02 Iunie 2015 11:35
  109.103.162.***
  proprietarul ar trebui amendat. nu ai bani sa iti intretii cladirea vinde-o. mergeti pe domneasca sa vedeti cate pancarte te ameninta sa nu te apropii ca or sa iti cada elemente de structura in cap. adica e cam vina ta. ca esti galatean.
  0
  8
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.