Însoţitorii persoanelor cu HANDICAP nu vor plăti ROVINIETA

Însoţitorii persoanelor cu HANDICAP nu vor plăti ROVINIETA
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Pe 10 iunie, Camera Deputaţilor a adoptat propunerea legislativă a senatorului Şerban Nicolae, care a dorit modificarea şi completarea Legii nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

"Prin dispoziţiile art. 28 din Legea nr. 448/2006, persoanele cu handicap sunt scutite de la plata tarifului de utilizare a reţelelor de drumuri naţionale, prevazut în O.G. nr. 15/2002, respectiv, aşa-numită rovinietă. În forma actuală, scutirea se aplica doar pentru autoturismele adaptate pentru handicap, ceea ce presupune, pe lângă faptul că adaptarea trebuie omologată în condiţiile legii, ceea ce este absolut firesc şi justificat, şi faptul că persoana cu handicap trebuie să fie conducătorul auto al respectivului autoturism adaptat. Or, este inexplicabil de ce, până în prezent, de această scutire beneficiază doar persoanele cu handicap posesoare de autoturism şi permis de conducere. Există numeroase persoane cu handicap grav sau accentuat - nevăzători, tetraplegici, cu membre superioare amputate, ş.a. - care, în mod firesc, au aceleaşi nevoi de deplasare ca ale oricărei persoane, dar care nu pot conduce un autoturism, fie din cauza handicapului, fie pentru că nu deţin permis de conducere. De regulă, această sarcină îi revine însoţitorului desemnat în condiţiile legii sau altor persoane, fără ca pentru asta să fie nevoie de adaptarea autovehiculului. Consider că este absolut necesar ca de scutirea de la plata rovinietei să beneficieze şi persoanele cu handicap posesoare de autoturisme, dar pe care nu le-au adaptat şi pe care nu le pot conduce, mai ales în cazul persoanelor cu handicap grav sau accentuat. Totodată, trebuie să luăm în considerare faptul că sunt situaţii în care, din diverse motive, posesorul autoturismului care deserveşte persoana cu handicap grav sau accentuat, are ca posesor pe însoţitorul legal desemnat pentru această persoană (persoanele care le au în îngrijire). Pentru a preveni utilizarea unei asemenea scutiri de către persoane neîndreptăţite, care ar fi tentate să treacă în proprietatea unei persoane cu handicap mai multe autoturisme, am propus ca acesta să se aplice pentru un singur autoturism pentru fiecare beneficiar în parte", scrie iniţiatorul în propunerea sa.

Această modificare urmează să fie promulgată de preşedintele României, Klaus Iohannis.

Citit 3837 ori Ultima modificare Sâmbătă, 13 Iunie 2015 15:37

2 comentarii

 • Joi, 03 Martie 2016 12:47
  79.115.42.***
  E o masura buna, o salut. Pana la urma, acesti oameni trebuie sa aiba si niste beneficii, nu numai probleme de pe urma conditiei lor.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Andreea
  Duminică, 14 Iunie 2015 09:43
  95.77.184.***
  E buna o astfel de modificare, daca se reuseste, se poate incerca si pentru neplata impozitului pentru masinile neadaptate. Sunt astfel de persoane, care platesc impozit si conduc masina normal. Si sunt putine persoane, deci statul nu ar fi prejudiciat.
  0
  1
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.