Peste 80.000 de copii au părinţii plecaţi în străinătate. Organizaţia "Salvaţi Copiii" încearcă să-i ajute

Peste 80.000 de copii au părinţii plecaţi în străinătate. Organizaţia "Salvaţi Copiii" încearcă să-i ajute
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Peste 80.000 de copii din România au părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Pentru a veni în sprijinul lor, Organizaţia „Salvaţi Copiii” a lansat proiectul „Protecţie şi educaţie pentru copiii afectați de migraţia pentru muncă în străinătate prin centre de zi”, derulat în colaborare cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie şi Ministerul Educaţiei.

Acest proiect are o durată de doi ani şi vizează o informare mai bună a părinţilor, precum şi reducerea impactului negativ al lipsei acestora asupra copiilor rămaşi acasă.

„Vrem să facem o campanie publică amplă, în care să discutăm despre drepturile care nu le sunt respectate, să-i informăm pe părinţii care vor să plece sau sunt deja plecaţi despre prevederile legale şi responsabilităţile pe care le au. Să ştie ce paşi trebuie să facă, ce situaţie trebuie să le lase copiilor acasă. S-a schimbat legea şi este interesant de văzut dacă oamenii ştiu. Unul dintre obiectivele programului este de a informa”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al organizaţiei „Salvaţi Copiii”.

Ea a precizat că aceşti părinţi sunt obligaţi să informeze Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie şi direcţiile din teritoriu despre dorinţa lor de a pleca şi să numească o persoană, un tutore, care va avea toată responsabilitatea creşterii copilului în lipsa acestuia. Această înştiinţare se va face anual, obligaţia părinţilor fiind de a veni măcar o dată pe an în ţară.

Potrivit „Salvaţi Copiii”, este bine ca familiile să aibă în vedere şi dezvoltarea emoţională a copilului, urmând să se dezvolte o platformă online şi o linie telefonică, la care părinţii să apeleze şi să primească suport, consiliere, îndrumare.

„Aceşti copii au acelaşi sindrom ca al celor care stau în instituţii. Se simt abandonaţi, vinovaţi, cred că plecarea părinților este din cauza lor, că în general li se spune "am plecat ca tu să o duci mai bine". Au această vină şi nu este bine pentru o dezvoltare sănătoasă a copiilor”, a explicat Gabriela Alexandrescu.

În cadrul proiectului, se vor deschide 16 centre de zi în ţară, unde peste 1.200 de copii afectaţi de migraţia pentru muncă în străinătate a părinţilor vor fi susţinuţi psihologic şi ajutaţi să îşi pregătească temele pentru şcoală.

„Din cei 82.339 de copii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate, 22.000 sunt copii rămaşi acasă care provin din familii cu ambii părinţi plecaţi. Numărul copiilor rămaşi acasă în îngrijirea rudelor până la gradul IV fără măsură de protecţie ajunge la 20.783. Am venit cu actualele modificări legislative pentru a crea o abordare integrată a fenomenului. Sunt părinţi care nu măsoară efectele pe care le au plecarea lor asupra copiilor, ei se gândesc că pleacă să ducă o viaţă mai bună ei şi copiii lor. Anul trecut, am venit cu o prevedere în care pentru copiii plasaţi la rude alocăm un sprijin de 600 lei pe lună, tocmai pentru a veni în sprijinul acestor cazuri”, a spus Gabriela Coman, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie  precizând că Legea 257/2013 privind protecţia drepturilor copilului prevede şi sancțiuni pentru neglijenţa părinţilor.

Citit 1370 ori Ultima modificare Sâmbătă, 13 Iunie 2015 15:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.