Firmele gălăţene, controlate de inspectorii de muncă. Care a fost motivul

Firmele gălăţene, controlate de inspectorii de muncă. Care a fost motivul
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Mai multe echipe ale Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi au efectuat joi, 9 iulie, un control tematic, pentru a verifica dacă angajatorii gălăţeni respectă drepturile angajaţilor, în ceea ce priveşte programul de lucru pe timp de caniculă. Echipele ITM au mers pentru început în Şantierul Naval Damen Galaţi şi la firmele din Port Bazinul Nou. În general, inspectorii au constatat că angajatorii de pe cele două platforme industriale au luat măsurile necesare pentru protejarea angajaţilor pe timp de caniculă.

2.000 de bidoane cu apă pe zi

La Damen Galaţi lucrează peste 2.500 de angajaţi. “Marţi am hotărât să asigurăm câte doi litri de apă pentru fiecare salariat care lucrează în aer liber. Miercuri, şi cei din hale au primit câte doi litri de apă. Asigurăm astfel zilnic în jur de 2.000 de bidoane cu apă. În plus, pe toată suprafaţa şantierului există puncte de unde oamenii pot lua apă plată sau sifon. Am decalat şi programul de lucru, ziua de lucru începând acum la ora 6,00, în loc de 7,00. Avem amenajate săli de mese, iar instalaţiile de duşuri sunt funcţionale. Nu în ultimul rând, dacă apare vreo problemă, dispunem de o ambulanţă proprie şi de un centru medical de prim-ajutor”, a precizat Gheorghe Năstac, şeful Serviciului de Securitate a Muncii din cadrul Damen.

Abateri fără legătură cu canicula

Din Damen, echipele ITM au mers la mai multe puncte de lucru din Galaţi. Deşi nici aici nu au fost găsite nereguli legate de lucrul pe timp de caniculă, inspectorii ITM au descoperit alte abateri de la legislaţia muncii, cum ar fi lipsa echipamentului de protecţie în condiţii de lucru în poluare fonică. În lipsa unui spaţiu unde să se poată feri de soare, multe echipe de muncitori şi-au găsit refugiul, din calea soarelui arzător, sub copacii de pe trotuare.

"Potrivit legislaţiei în vigoare, angajatorii trebuie să ia măsuri pentru ameliorarea condiţiilor de lucru ale angajaţilor pe timp de caniculă. Dacă temperatura depăşeşte 37 de grade Celsius şi/sau indicele de disconfort termic este de peste 80 de unităţi, angajatorul trebuie să îi asigurare angajatului între doi şi patru litri de apă pe zi, pauze suficiente pe parcursul orelor de program şi alternarea perioadelor de lucru cu cele de pauză", a spus Viorel Dumitru, inspectorul-şef adjunct al ITM Galaţi.

Foto Remus Basalic

Citit 1503 ori Ultima modificare Joi, 09 Iulie 2015 19:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.