Echipajele medicale gălăţene, la capacitate maximă - CANICULA a înmulţit numărul apelurilor la AMBULANŢĂ

Echipajele medicale gălăţene, la capacitate maximă - CANICULA a înmulţit numărul apelurilor la AMBULANŢĂ
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

* Galaţiul se află şi astăzi sub cod galben de caniculă * Medicii vă sfătuiesc să evitaţi expunerea prelungită la soare între orele 11,00 şi 18,00


Bolnavii cronic, bătrânii, copiii, gravidele şi persoanele care lucrează în aer liber sunt cei mai afectaţi de canicula înregistrată în această perioadă. Angajaţii Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Galaţi spun că numărul apelurilor în situaţii de urgenţe medicale a crescut cu 20 la sută, faţă de o perioadă normală, în primele două zile din săptămână.

"Marţi dimineaţă înregistraserăm 211 apeluri pentru ziua de luni. Miercuri dimineaţă au fost 197 de solicitări. În cursul zilei de marţi, şapte persoane au leşinat, cel mai probabil din cauza căldurii. Două leşinuri au survenit chiar pe stradă. Alţi doi pacienţi au suferit accidente vasculare cerebrale, patru au trecut prin crize de hipertensiune arterială, iar alţi câţiva prin crize convulsive", a precizat dr. Mihai Polinschi, directorul SAJ Galaţi. Potrivit medicului, echipajele de ambulanţă lucrează de câteva zile la capacitate maximă, tocmai pentru a face faţă numărului crescut de solicitări. SAJ Galaţi dispune în prezent de 44 de ambulanţe, cu medic sau doar cu asistent. Unele maşini sunt foarte vechi, având sute de mii de kilometri parcurşi.

Sfaturi pentru zilele următoare

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis şi pentru joi, 23 iulie, un cod galben de caniculă, în care a fost cuprins şi judeţul Galaţi. Pentru a evita problemele cauzate de caniculă, medicii vă sfătuiesc să evitaţi expunerea prelungită la soare între orele 11,00 şi 18,00. Este important să beţi cel puţin doi litri de lichide pe zi, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Pe lângă conţinutul bogat de vitamine şi minerale, fructele şi legumele de sezon conţin şi ele o cantitate însemnată de apă. Specialiştii spun că un pahar de iaurt fără fructe şi neîndulcit hidratează la fel de bine ca un pahar de apă.

Evitaţi alcoolul, cafeaua şi sucurile carbogazoase

De cealaltă parte, băuturile alcoolice duc la deshidratare, lucru periculos pe timp de caniculă. Chiar şi răcoritoarea bere, în ciuda cantităţii mici de alcool pe care o conţine, duce la deshidratare. Şi cafeaua sau sucurile cu conţinut de cofeină trebuie evitate, deoarece sunt diuretice (favorizează pierderea de lichide - n.r.).

"Dacă nu aveţi încotro şi trebuie să ieşiţi din casă în intervalul de timp amintit, purtaţi o şapcă sau o pălărie şi haine largi, de culori deschise şi fabricate doar din materiale naturale. Este foarte util ca, în aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune arterială să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente", au precizat specialiştii DSP Galaţi.

Grijă specială la copii

Părinţii sau bunicii sunt sfătuiţi să nu-i scoată pe cei mici în soare la orele amiezii. Atunci când ies din casă, copiii trebuie să poarte în mod obligatoriu pe cap o căciuliţă sau o şepcuţă. În locuinţă, copilul nu trebuie lăsat în bătaia curenţilor de aer produşi de aparatul de aer condiţionat. Hidratarea este foarte importantă şi pentru copii, iar, în cazul sugarilor, mama trebuie să îl alăpteze ori de câte ori micuţul cere.

"Sunt recomandate apa plată, ceaiul neîndulcit sau foarte puţin îndulcit şi fructele şi legumele bine spălate în prealabil. Copilul va fi îmbrăcat lejer, cu hăinuţe comode din materiale textile naturale. Sugarul va fi ţinut cu hăinuţe sau scutece curate şi uscate şi mama se va îngriji de igiena riguroasă a pielii acestuia. În acest sens, sugarul va fi îmbăiat cel puţin o dată pe zi şi, obligatoriu, seara la culcare. În restul timpului i se va face toaletă locală ori de câte ori este nevoie".

Citit 1712 ori Ultima modificare Vineri, 24 Iulie 2015 00:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.