Ierarhia mediilor de admitere, trasă la indigo

Ierarhia mediilor de admitere, trasă la indigo
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Puteţi găsi ierarhia mediilor de admitere aici, pe site-ul „Vieţii libere” (cu precizarea că datele pot suferi modificări), pe coloana din dreapta paginii * Mediile de admitere de anul acesta seamănă cu cele de anul trecut * Nicio medie de 10 * Elevii din Tecuci deţin supremaţia în primele zece medii *

Miercuri seară am primit de la ISJ ierarhia mediilor pentru admiterea la clasa a IX-a. Comparativ cu anul trecut, mediile nu sunt mai mari, nici mai mici, ci aproape trase la indigo.

Dacă anul trecut 702 elevi reuşeau să obţină medii între 9,00 şi 9,96, anul acesta fix acelaşi număr de absolvenţi au marcat aceeaşi performanţă. Nici la mediile între 8,00 – 8,99 nu sunt mari diferenţe: 1.218 în 2009, faţă de 1.229 în 2008. Anul acesta, mai puţini absolvenţi de a VIII-a au luat medii între 7,00-7,99: 1284, faţă de 1.385, câţi au fost anul trecut. 

Pentru intervalul 6.00-6.99, diferenţele sunt nesemnificative: 1.364 acum, în comparaţie cu 1.373, anul trecut. 710 elevi au luat între 5,00-5,99, faţă de 716 câţi au fost anul trecut.

Mediile cu diferenţe atât de mici  îi va ajuta pe absolvenţii de anul acesta să se orienteze mult mai uşor în completarea fişelor cu opţiuni.

Doi şefi de promoţie

Deşi nu s-a obţinut nicio medie de admitere de 10 curat, în capul listei sunt la egalitate doi elevi cu 9,96: Bristena Mantu de la CNVA şi Alexandru Buruiană de la Colegiul „C. Negri” (Pedagogic).

Pe locul al doilea sunt, la egalitate, o elevă din Tecuci (Şc. Nr. 5) – Mihaela Lazăr şi una din mediul rural, de la Şcoala Nr. 4 Lieşti – Monica Iordache, ambele cu 9,95. De altfel, interesant este faptul că elevii din Tecuci (mai ales de la Şcoala Nr. 5)deţin supremaţia în primele zece poziţii de pe listă.

Mai multe opţiuni mai multe şanse

Cei 5.334 de elevi intraţi în aplicaţiile ISJ pentru admitere au la dispoziţie 6.048 de locuri, toate la liceu. Astăzi, 18 iunie, începe completarea şi depunerea fişelor cu opţiuni.

Elevii trebuie să completeze cu curaj opţiunile. Chiar dacă nu ştiu sigur că vor fi admişi la un liceu bun pe care şi-l doresc, e bine să-l treacă în lista cu opţiuni. E o şansă care nu trebuie ratată.

Nu trebuie să-şi facă probleme că au pus mai multe opţiuni înaintea celei la care sunt siguri că vor intra. Niciun  elev cu medii mai mici nu le va ocupa locul, pentru că repartiţia se face în ordinea mediilor. Din contră, dacă trec din start în capul listei un liceu unde se intră cu o medie mai mică, el va fi repartizat acolo.

Pe româneşte, cel mai bine este să treacă înainte opţiunile la care au mai puţine şanse. De asemenea, este recomandat să-şi treacă şi vreo zece opţiuni în plus, sub media de admitere cu care s-a intrat anul trecut, pentru a fi mai siguri.

Pe 27 iunie se încheie verificarea datelor şi corectarea, acolo unde apar greşeli. Ca urmare, părinţii şi elevii trebuie să se adreseze comisiilor din şcolile de unde provin imediat ce constată vreo greşeală în fişa martor care le va fi eliberată după introducerea datelor în calculator.

Repartiţia computerizată se va face abia pe 3 iulie, ca urmare candidaţii vor sta suficient de mult timp cu emoţiile în gât.

Citit 2512 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.