Cancerul şi bolile de inimă, combătute cu legume. Cum trebuie consumate vegetalele

Cancerul şi bolile de inimă, combătute cu legume. Cum trebuie consumate vegetalele
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

* Roşiile, spanacul şi sparanghelul sunt doar câteva dintre legumele pe care nutriţioniştii ne recomandă să le consumăm preparate termic * Conservele şi murăturile pentru iarnă sunt alimente ideale pentru prevenirea bolilor grave


Tradiţia românească de preparare încă din timpul verii a conservelor pentru anotimpul rece este întărită de concluziile specialiştilor în nutriţie, potrivit cărora multe legume sunt mai sănătoase preparate decât în stare crudă. În ciuda faptului că fructele şi legumele care pot fi consumate crude sunt mai bune în stare alor naturală, fără preparare termică, unele substanţe nutritive sunt mai bine valorificate atunci când le gătim, chiar sub forma clasicei zacuşti, a ghiveciului de legume, a bulionului sau sucului de roşii.

Astfel, specialiştii au ajuns la concluzia că roşiile, spanacul, morcovii, sparanghelul şi ciupercile sunt cinci dintre alimentele care aduc beneficii mult mai mari organismului dacă sunt gătite. Motivul?

"Mulţi dintre nutrienţii din plante sunt adeseori mult mai greu de absorbit de organism, comparativ cu cei derivaţi din produse animale. Căldura poate ajuta la descompunerea unora dintre fibre, ceea ce duce la eliberarea unor minerale, care devin disponibile procesului de absorbţie din sistemul digestiv şi pot, de multe ori, să îmbunătăţească conţinutul fitochimic al plantelor ", a declarat Mel Wakeman, expertă în nutriţie şi lector în domeniul fiziologiei aplicate la Birmingham City University, citată de Mediafax.

Miracolul din tomate

Banalele roşii sunt mană cerească pentru prevenirea unor afecţiuni grave, precum anumite tipuri de cancer şi ale afecţiunilor cardiace. "Roşiile sunt bogate în mulţi nutrienţi, dar unul este de interes mai ales pentru sănătatea bărbaţilor. Licopenul are un efect benefic legat de riscul de cancer la prostată. Deşi, în prezent, datele sunt neconcludente, există indicii că licopenul ar fi benefic şi pentru sănătatea inimii. Roşiile gătite sunt mai bogate în licopen”, a adăugat experta britanică. Cu toate acestea, specialiştii militează şi pentru consumarea roşiilor nepreparate termic, deoarece temperaturile ridicate distrug vitamina C, cel mai puternic antioxidant existent în formă naturală.

Spanac pentru forţă şi oase tari

Cunoscut pentru aportul său de fier şi calciu în organism, spanacul a fost şi el inclus pe lista legumelor care sunt mai bune preparate termic. Specialiştii susţin că atât fibrele, cât şi oxalaţii existenţi în spanac pot face ca fierul să fie greu de absorbit de sistemul digestiv, organismul reuşind să asimileze doar 5 la sută din conţinutul de fier al frunzelor acestei plante. "Gătirea spanacului poate ajuta, dar diferenţa nu va fi foarte mare, cel mai probabil, nivelul de oxalaţi reducându-se cu 15 la sută", a explicat Wakeman. Totuşi, este important ca spanacul să nu fie gătit timp îndelungat, pentru că alţi nutrienţi sunt pierduţi în acest fel.

Morcovi la aburi sau la microunde

Sunt cele mai bune  metode de preparare ale morcovului, care pun în evidenţă carotenoizii, substanţe cu puternic efect antioxidant. Foarte sănătoşi în stare crudă, morcovii sunt însă eficienţi pentru sănătate şi dacă sunt preparaţi termic. „Gătirea la microunde şi la aburi poate ajuta de multe ori la menţinerea mai multor nutrienţi disponibili, comparativ cu fierberea morcovilor”, sunt de părere cercetătorii britanici.

Sparanghelul, vinul roşu şi ciocolata

Ce au în comun cele trei alimente? Polifenolii, substanţe cu puternice efecte antioxidante, bune pentru prevenirea unei game largi de cancere şi pentru sănătatea inimii şi a celulelor nervoase. Sparanghelul, deşi consumat la scară destul de redusă în România, este apreciat ca un aliment delicios şi benefic, dacă este gătit moderat. "Gătirea sparanghelului îmbunătăţeşte valoarea nutritivă, dar, având în vedere că absoarbe grăsimea ca un burete, aveţi grijă la cantitatea de grăsime folosită când preparaţi această legumă", a explicat specialista în nutriţie Mel Wakeman.

Murăturile, antiinflamatoarele din debara

Chiar dacă nu sunt supuse procesului de preparare termică, murăturile sub forma castraveţilor, verzei sau gogonelelor sunt extrem de benefice pentru întărirea imunităţii, ţinând la distanţă procesele inflamatoare din organism şi odată cu ele o gamă largă de afecţiuni, de la viroze la cancer. Simpla combinaţie dintre apă şi sare în care legumele vor fermenta duce la naşterea de bacterii care, împreună cu microflora din organism, vor ajuta la întărirea imunităţii, vor atenua simptomele alergiilor şi chiar vor avea efect anticancerigen.

De asemenea, trebuie ţinut cont şi de modul în care sunt consumate murăturile, punându-se accentul pe combinaţiile de alimente. De exemplu, se recomandă consumul de murături lângă leguminoase, cartofi sau carne.

Varza murată este excelentă în astfel de cazuri şi, pe lângă gustul său inconfundabil, aduce organismului multă vitamina C şi contracarează efectele negative ale cărnii roşii. În acelaşi timp, substanţele active din murături şi din varză, în mod deosebit, ajută în procesul de detoxifiere, făcându-le ideale în curele de slăbire. Cu toate acestea, persoanele care suferă de hipertensiune arterială, diabet, afecţiuni hepatice sau boli renale trebuie să stea departe de delicioasele preparate, din cauza conţinutului de sare.

Citit 1871 ori Ultima modificare Marți, 11 August 2015 09:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.