Gălăţenii profită de ultimele zile ale INSULIŢEI din mijlocul Dunării

Gălăţenii profită de ultimele zile ale INSULIŢEI din mijlocul Dunării
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Cotele apelor Dunării la Galaţi se află în creştere, la începutul acestei săptămâni, motiv de bucurie pentru navigatori. Dacă lunea trecută, pe 3 august, se înregistra o valoare de 89 cm, cu o prognoză de scădere continuă până la nivelul din 2013, de 76 cm, iată că, pe 10 august 2015, fluviul începe să se întoarcă spre cotele normale, măsurând 95 cm la Galaţi, în creştere cu 2 cm faţă de finalul săptămânii trecute.

Insuliţele care i-au fascinat pe gălăţeni în ultima perioadă nu au dispărut încă de pe suprafaţa Dunării şi pot fi încă vizitate de curioşi, însă nimeni nu ştie pentru cât timp. De altfel, câţiva gălăţeni au profitat în weekend de noua atracţie turistică a oraşului şi au încins grătarele în mijlocul Dunării.

Cine nu ajunge pe insulă se distrează pe mal

Ca urmare a scăderii nivelului Dunării, pe Faleza inferioară s-a format o adevărată plajă, cu un nisip mai fin decât cel pe litoral, astfel că mulţi gălăţeni nu au pierdut ocazia de a face o plimbare în picioarele goale sau de a se bălăci în apa destul de mică.

"De când mă ştiu, nu am văzut aşa ceva. Ştiu că a mai fost odată scăzută tare Dunărea, prin 2003, dar nu eram în oraş atunci şi nu am văzut-o. E frumos, într-adevăr, dar nu ştiu cât de benefic este pentru navigaţie. Mult nu cred că mai ţine, aşa că mă bucur acum de plaja asta", ne-a spus Adrian, un gălăţean ieşit la plimbare pe malul fluviului.

Aceste cote scăzute ale Dunării le-au adus aminte gălăţenilor de vremurile când mergeau la fosta plajă "Cocuţa" sau când insula din mijlocul Dunării era plină de vegetaţie.

"Din păcate, plaja nu mai există, iar insula a fost dragată. Iată, însă, că ea se încăpăţânează să ne mai încânte privirile şi să ne aducă aminte de tinereţe. Primăria, cred eu, ar fi trebuit să profite de aceste zile în care insuliţa şi-a făcut apariţia şi să pună la dispoziţia noastră, chiar şi contra cost, un vaporaş sau o barcă până acolo. Era o formă nouă de turism, pe care mulţi ar fi agreat-o", ne-a explicat Gheorghe Păun, un pensionar în vârstă de 80 de ani.

Chiar dacă la Galaţi se înregistrează o creştere, în majoritatea punctelor de control din ţară Dunărea continuă să scadă, cea mai mică valoare înregistrată fiind în dreptul localităţii Cernavodă, de -77 cm, după o nouă scădere de 2 cm. Cel mai ridicat nivel al Dunării este în continuare la Orşova, de 2.510 cm, dar şi acolo a scăzut cu 10 cm faţă de finalul primei săptămâni din august.

Foto de Bogdan Codrescu

Citit 3362 ori Ultima modificare Luni, 10 August 2015 16:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.