Dependenţa de tehnologie dăunează grav copiilor

Dependenţa de tehnologie dăunează grav copiilor
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Utilizarea excesivă a jocurilor pe computer de către copiii şi tinerii din China pare să aibă rezultate alarmante, dar fenomenul ar putea avea o relevanţă deosebită pentru toţi părinţii ai căror copii petrec prea multe ore concentraţi asupra dispozitivelor mobile.

Lumea reală devine falsă

Documentarul "Web Junkie", prezentat recent pe postul de televiziune PBS, a evidenţiat efectele tragice pe care acest fenomen le are asupra adolescenţilor, care devin dependenţi de jocurile video.

Mulţi copii chinezi se joacă pe computer timp de multe ore la rând, adeseori fără pauză pentru a mânca, pentru a dormi sau pentru a merge la toaletă. Mulţi dintre aceşti adolescenţi încep să creadă că lumea reală din jurul lor este o lume falsă. Medicii chinezi consideră că acest fenomen reprezintă o boală clinică şi au înfiinţat deja centre de reabilitare, în care adolescenţii dependenţi de jocurile pe computer sunt închişi timp de mai multe luni, urmând o terapie draconică, rămânând complet izolaţi de orice tip de mass-media. Eficienţa acestui tip de terapie nu este deocamdată cunoscută şi urmează să fie evaluată în anii următori. Deşi, la nivel mondial, dependenţa de internet nu este considerată încă o boală clinică, nu există însă nicio îndoială în legătură cu faptul că şi adolescenţii rămân conectaţi la dispozitive digitale - şi deci "deconectaţi" de la viaţa reală - mult prea mult timp în fiecare zi, depăşind numărul orelor pe care experţii le consideră "sănătoase" pentru o dezvoltare normală a tinerilor.

De la ce vârstă şi cât ar trebui să stea "conectaţi"

Înainte de vârsta de doi ani, copiii nu ar trebui să fie expuşi la niciun dispozitiv electronic mass-media, afirmă Asociaţia Pediatrilor Americani, deoarece "creierul unui copil se dezvoltă foarte repede în acei primi ani de viaţă, iar bebeluşii învaţă cel mai bine din interacţiunile cu oamenii, nu cu ecranele tactile". Copiii mai mari şi adolescenţii nu ar trebui să petreacă mai mult de o oră sau două ore pe zi folosind aceste forme de divertisment media, deoarece ar trebui să îşi petreacă timpul liber jucându-se mai degrabă în aer liber, citind, folosindu-şi imaginaţia în jocuri libere, nu în formate multimedia, consideră aceeaşi organizaţie americană.

Jocurile pe calculator conţin prea multă violenţă

Copiii şi adolescenţii care petrec mare parte din timpul lor liber jucând jocuri video violente sau urmărind emisiuni de televiziune violente s-au dovedit a fi la rândul lor mult mai agresivi şi mult mai dispuşi să se bată cu colegii lor şi să se certe cu profesorii, potrivit unui studiu publicat recent în Journal of Youth and Adolescence. Temele pentru şcoală au, de asemenea, de suferit atunci când timpul petrecut pe dispozitive mobile afectează durata zilnică alocată lecturii şi studiului.

Generaţii de copii superficiali şi deprimaţi

Copiii care folosesc excesiv dispozitivele electronice pot deveni adepţi ai multitaskingului, însă ei îşi pot pierde abilitatea de a se concentra asupra chestiunilor importante, un element vital pentru gândirea profundă şi procesul de rezolvare a unor probleme, de care vor avea nevoie mai târziu în viaţă, pentru a obţine locuri de muncă şi pentru alte acţiuni şi demersuri. S-a constatat că folosirea mijloacelor mass-media înainte de culcare contribuie la instaurarea fenomenului de "privare de somn", un veritabil sindrom, cu efecte devastatoare asupra stării de sănătate fizică şi mintală. Totodată, pe măsură ce copiii îşi realizează o parte tot mai mare din comunicarea lor zilnică pe dispozitive electronice multimedia, şi tot mai puţin faţă în faţă, ei tind să înceapă să se simtă tot mai singuri şi mai deprimaţi.        

Citit 2730 ori Ultima modificare Vineri, 28 August 2015 16:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.