ÎNCEPE COŞMARUL bolnavilor de inimă. FRIGUL a adus valuri de cardiaci la URGENŢE

ÎNCEPE COŞMARUL bolnavilor de inimă. FRIGUL a adus valuri de cardiaci la URGENŢE
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Scăderea bruscă a temperaturilor le dă mari bătăi de cap gălăţenilor cu afecţiuni cardio-vasculare. Fie că se ştiu bolnavi, fie experimentează prima dată simptomele unor afecţiuni cardiace, pacienţii care au avut nevoie de asistenţa specialiştilor din spital s-au înmulţit fulgerător în ultimele zile. Cu aproape 20 la sută a crescut numărul celor cu probleme de acest gen. În majoritatea cazurilor, înrăutăţirea stării lor de sănătate s-a produs pe fondul temperaturilor scăzute, cumulate cu alţi factori, precum sedentarismul, alimentaţia necorespunzătoare sau întreruperea medicaţiei pentru cei cu antecedente.

"Din cauza frigului, vasele se contractă şi atunci când un pacient are probleme deja, infarct în antecedente, o angină pectorală, arteriopatite, e clar că va avea o agravare a afecţiunii şi, în contextul acesta, pacientul trebuie să meargă la medic pentru a-şi adapta tratamentul pentru sezonul rece. De cele mai multe ori, dozele de medicamente se măresc", explică dr. Lucia Grigorică, cardiolog în cadrul Spitalului de Urgenţă Galaţi.

Cel mai tânăr pacient cu afecţiuni cardiace, ajuns pe mânile medicilor gălăţeni zilele trecute, are doar 29 de ani şi a fost diagnosticat cu infarct. El va fi supus în zilele următoare unei intervenţii chirurgicale, menite să îi ajute inima să funcţioneze la parametri normali. Un alt gălăţean, în jurul vârstei de 50 de ani, a ajuns de urgenţă la spital după ce i s-a făcut rău la serviciu. Primele indicii arată că bărbatul a făcut un infarct, care nu a mai putut fi resuscitat.

Cum luptăm cu frigul?

Pentru că sezonul rece nu şi-a intrat încă pe deplin în drepturi, adevărata luptă a cardiacilor cu vremea urmând să se dea în lunile de iarnă, medicii le atrag atenţia atât celor care au fost diagnosticaţi cu astfel de afecţiuni, dar şi persoanelor aparent sănătoase, dar cu obiceiuri de viaţă nocive să adopte un regim de viaţă cât mai echilibrat.

"Pacienţii trebuie să aibă să se hidrateze bine chiar dacă este frig, să nu mănânce gras, pentru că tendinţa în sezonul rece este de a mânca mai consistent. E foarte important ca cei care se ştiu cu boli de inimă să evite orele dimineţii şi seara, gerul de asemenea putând declanşa crize de angină pectorală sau putând determina creşteri ale valorilor tensiunii arteriale. Foarte importantă în sezonul acesta este consumul de sare. Prin obiceiurile noastre mâncăm mult mai sărat iarna, murături, conserve, ceea ce duce la creşteri ale valorilor tensiunii arteriale", a conchis dr. Lucia Grigorică.

Citit 3224 ori Ultima modificare Vineri, 02 Octombrie 2015 10:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.