BLATIŞTII din autobuzele gălăţene nu vor mai scăpa de AMENZI

BLATIŞTII din autobuzele gălăţene nu vor mai scăpa de AMENZI
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Câţiva controlori de bilete coboară dintr-o dubiţă albastră parcată vizavi de Bănci. Sunt însoţiţi de o echipă de la Poliţia locală. Se apropie de stradă şi fac semn către primul autobuz care se apropie. După un minut, şapte tineri sunt coborâţi pe trotuar, iar autobuzul pleacă. Urmează obişnuitele întrebări: "De ce nu ai compostat bilet?" "Nu ştiai că nu ai voie să mergi cu autobuzul aşa?" etc. În scurt timp, dintre călătorii opriţi, rămâne o fată de 15 ani. Poliţiştii îi pun mai multe întrebări, după ce datele de identificare pe care le-a dat nu corespund cu cele din baza de date a poliţiei. Într-un final, fata recunoaşte că i-a minţit şi că le-a dat datele unei colege de şcoală. În fiecare staţie unde are loc un control al Transurb se întâlneşte cel puţin o situaţie asemănătoare.

25 de lei, amenda pe loc

Fiecare gălăţean care merge "pe blat" şi este prins are pregătită deja propria scuză sau inventează pe loc un pretext. "Majoritatea călătorilor este formată din cetăţeni de bună credinţă. Avem însă şi călători, în jur de 20 la sută din total, care circulă fraudulos, care se poartă agresiv sau care distrug ce găsesc prin autobuz", a spus Ionel Chiriac, şeful Compartimentului Control din cadrul Transurb. Doar în luna septembrie, controlorii au dat 500 de sancţiuni la faţa locului şi au întocmit alte 490 de procese verbale de constatare, fiecare în valoare de câte 25 de lei. În 135 din aceste cazuri, pentru că suprataxa de 25 de lei nu a fost plătită în termen de 48 de ore, au fost întocmite procese verbale de contravenţie, cuprinse între 100 şi 500 de lei, care au fost trimise către ANAF.

Controlorii nu au voie să percheziţioneze

Controlorii Transurb Galaţi practică astfel una dintre cele mai hulite şi înjurate meserii. Trei zile pe săptămână, controalele au loc alături de poliţişti. În restul zilelor, atunci când echipele sunt formate doar din controlori, lucrurile se schimbă. Acest lucru se întâmplă, deoarece "paznicii călătoriilor corecte", aşa cum controlorii au fost supranumiţi pe reţele de socializare, au voie doar să ceară biletul şi, în cazul în care călătorul nu are bilet capsat sau abonament, să-i ceară să se legitimeze şi să taie amenda. Dacă persoana prinsă fără bilet refuză să se legitimeze, controlorul mai are dreptul să cheme poliţia sau jandarmii. Totuşi, atribuţiilor lor se opresc aici, deoarece doar poliţia are dreptul să percheziţioneze sau să imobilizeze oameni.

Proiect pentru modificarea legii

Astfel, potrivit legislaţiei actuale, dacă un călător prins fără bilet refuză să se legitimeze, controlorul nu are dreptul să îl perchiziţioneze, să îl bruscheze sau să îl ameninţe. Lucrurile s-ar putea însă schimba, dacă un proiect de lege aflat acum în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice va fi adoptat. Acest proiect prevede, printre altele, ca la fiecare control să fie prezent şi un poliţist, astfel încât identitatea călătorilor care refuză să se legitimeze să poată fi aflată. Cei interesaţi pot face observaţii şi propuneri pe această temă, până la data de 30 noiembrie a.c. Propunerile pot fi trimise pe adresa Ministerului, Str. Apolodor, nr. 17, sector 5, Bucureşti. De asemenea, există şi adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. numărul de fax 0372.114.569.

Citit 7206 ori Ultima modificare Luni, 26 Octombrie 2015 01:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.